Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Transporturilor listeaza opt societati din subordine

Ministerul Transporturilor listeaza opt societati din subordine

Click pentru imaginea intreaga

18.07.2007, 19:00 22

Ministerul Transporturilor va demara procedurile pentru listarea a opt companii unde detine pachetul majoritar de actiuni, respectiv aeroporturile Otopeni, Baneasa, Mihail Kogalniceanu din Constanta si Traian Vuia din Timisoara, precum si Administratia Canalelor Navigabile, Administratia Porturilor Dunarii Maritime, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime si Administratia Porturilor Dunarii Fluviale.
"Intr-adevar se discuta in Guvern privatizarea a 5% din capitalul mai multor societati", a declarat pentru ZF ministrul transporturilor, Ludovic Orban.
Ministerul Transporturilor detine la aceste companii pachete de actiuni de 80%, iar Fondul Proprietatea detine 20% din capitalul social al acestor societati. Sapte dintre societatile care vor fi listate au fost incluse in portofoliul Fondului chiar de la infiintare, iar Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime a fost inclusa la inceputul acestei luni, printr-o ordonanta de urgenta.
Casa de avocatura selectata pentru a furniza asistenta juridica pentru organizarea procedurilor de selectare a intermediarilor si pentru modificarea actelor constitutive ale societatilor din cadrul proiectului, precum si pentru consultanta cu privire la derularea procesului de listare este Bostina si Asociatii. Casa de avocatura a mai participat la listarea companiei Transelectrica, transportatorul national de energie, la listarea producatorului de profil de aluminiu Alumil, precum si la emisiunea de obligatiuni a companiei Yioula Glassworks, care activeaza in domeniul materialelor de sticla.
Potrivit reprezentantilor casei de avocatura, desi piata de capital romaneasca se afla pe un trend ascendent, ea ramane in urma la capitolul noi listari. "Probabil ca pana la finalul procesului va fi cu o companie mai putin pentru ca pana atunci se va clarifica fuziunea dintre Aeroportul Baneasa si Aeroportul Otopeni", a declarat pentru ZF Narcisa Fatu, avocat asociat la Bostina si Asociatii, conducatoarea departamentului piata de capital, care se va ocupa de acest proiect.
Ea a explicat ca listarile companiilor se vor realiza in conformitate cu legislatia privind functionarea Fondului Proprietatea, care prevede listarea tuturor companiilor aflate in portofoliul fondului. Conform legislatiei ar urma sa fie vandute pe piata de capital pachete de cate 5% din capitalul acestor companii prin oferte publice secundare (vanzare de actiuni deja existente detinute de catre stat).
"Pasul urmator va fi alegerea intermediarilor pentru listarea acestor companii, iar noi vom propune ca selectia sa se faca individual pentru fiecare companie ce urmeaza sa fie listata. Daca ne raportam la ceea ce avem noi de facut, procedurile de listare vor putea incepe in doua - trei luni", a spus ea. Procedurile de listare presupun auditul companiei care se va lista, redactarea prospectului, obtinerea autorizatiilor, promovarea ofertei si derularea acesteia, ceea ce ar putea dura mai multe luni. Ea a mai spus ca va exista probabil o secventializare a ofertelor, pentru ca acestea sa nu aiba loc in acelasi timp.
Narcisa Fatu a precizat ca ofertele publice secundare, prin care vor fi listate companiile din portofoliul Ministerului Transporturilor sunt mai putin complexe decat cele primare, listarea urmand sa fie probabil mai rapida decat cea a Transelectrica, care a durat aproape doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO