Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Transporturilor mai începe o dată listarea aeroporturilor

Ministerul Transporturilor deţine 80% din acţiunile Aeroportului Traian Vuia, iar FP are diferenţa de 20%. Mediafax Foto

Ministerul Transporturilor deţine 80% din acţiunile Aeroportului Traian Vuia, iar FP are diferenţa de 20%. Mediafax Foto

Autor: Stefan Musgociu

29.05.2013, 08:20 845

Ministerul Transporturilor organizează o nouă licitaţie pentru selectarea brokerilor care să asiste listarea şi oferta secundară pentru vânzarea a 5% din acţiunile Aeroportului Traian Vuia din Timişoara după ce în luna februarie niciun intermediar nu a fost interesat de această operaţiune.

Documentaţia de atribuire pentru selecţia intermediarului poate fi cumpărată începând de marţi şi costă 2.000 de lei, inclusiv TVA, potrivit unui anunţ al ministerului.

Pentru participarea la licitaţie este necesară şi constituirea unei „garanţii de participare“, iar brokerii pot depune ofertele până pe 10 iunie ora 12:00. Ofertele vor fi deschise în aceeaşi zi la ora 14:00 şi vor fi valabile timp de trei luni de la data limită de depunere.

Ministerul Transporturilor a mai selectat şi în 2009 intermediari pentru listarea a câte 5% din acţiuni la companiile din portofoliu (aeroporturi şi administraţii portuare). BT Securities ar fi trebuit să listeze aeroporturile Otopeni, Mihai Kogălniceanu (Constanţa) şi Traian Vuia (Timişoara), dar procedurile au fost îngheţate, conducerea de atunci a ministerului invocând criza financiară şi faptul că evaluările erau prea scăzute.

Raportat la valoarea acţiunilor deţinute de Fondul Proprietatea, oferta la Aeroportul Traian Vuia ar fi de aproximativ 1,6 milioane de lei.

Ministerul Transporturilor a mai încercat să selecteze intermediari pentru listarea aeroportului şi în luna februarie, când a organizat o licitaţie pentru alegerea intermediarilor şi pentru Administraţia Porturilor Maritime şi aeroportul din Constanţa. Atunci, statul a primit ofertă doar pentru intermedierea listării Administraţiei Porturilor Maritime, din partea casei de brokeraj Swiss Capital.

Listarea Administraţiei Porturilor Maritime era cea mai mare dintre cele trei oferte pe care statul intenţiona să le deruleze pentru vânzarea a câte 5% din acţiuni. Raportat la valoarea acţiunilor deţinute de Fondul Proprietatea, la acea dată oferta la Administraţia Porturilor Maritime era estimată la circa 17 milioane de lei.

Lipsa de interes a celor mai mulţi brokeri pentru participarea la intermedierea celor trei oferte era explicabilă prin faptul că cheltuielile aferente pregătirii şi derulării operaţiunilor sunt suportate de intermediar şi este posibil să nu poată fi acoperite dacă acesta încasează un comision prea mic sau dacă oferta nu se încheie cu succes.

Ministerul Transporturilor a reluat în luna ianuarie procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câte 5% din acţiunile deţinute la opt companii din portofoliu, operaţiune îngheţată la jumătatea anului 2010 din cauza crizei financiare. Primele proceduri de listare au fost începute în 2007, cu intenţia să fie finalizate până la finele anului 2008, şi au fost parcurşi câţiva paşi privind întocmirea şi aprobarea de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a prospectelor preliminare de ofertă şi analiza interesului investitorilor.

Guvernul a decis însă în iunie 2010 ca procedurile să fie îngheţate până la sfârşitul anului 2012, apreciind că valoarea acţiunilor care ar fi urmat să fie tranzacţionate poate fi redusă de criza financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO