Burse - Fonduri mutuale

Minus 30% pentru cei 6.500 de romani actionari Erste

01.02.2008, 19:22 19

Cei peste 6.500 de romani care detin actiuni la Erste Bank vor putea sa si le vanda pe Bursa de Valori Bucuresti incepand din 14 februarie cand titlurile bancii austriece vor intra la tranzactionare.
Din pacate, actiunile Erste au scazut puternic in acest an, ajungand sub nivelul la care salariatii BCR si-au schimbat actiunile cu titluri Erste la sfarsitul lui 2006, dupa ce ieri au pierdut peste 6% pe Bursa din Viena.
"Erste Bank are peste 6.500 de actionari romani, majoritatea salariati ai BCR care si-au schimbat actiunile BCR pentru actiuni Erste in 2006. Acestia detin putin peste 1% din numarul total de actiuni ale Erste, ceea ce inseamna peste 3 milioane de actiuni care vor putea fi tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti incepand cu 14 februarie", a declarat Arjen Janmaat, senior manager in cadrul Erste Bank, cel care s-a ocupat de proiectul listarii bancii austriece la Bucuresti. Astfel, salariatii BCR detin in medie cate 500 de actiuni Erste din vanzarea carora ar obtine circa 17.500 de euro, dupa ce titlurile bancii austriece au pierdut ieri peste 6%, coborand sub nivelul de 35 de euro. Suma pe care angajatii BCR ar incasa-o acum din vanzarea actiunilor Erste este mai mica decat cea pe care ar fi primit-o la sfarsitul lui 2006 daca si-ar fi vandut actiunile BCR contra cash.
Cele trei variante oferite de austrieci salariatilor BCR pentru cedarea participatiilor au fost: cash, la pretul de 6,5 euro/actiune, schimb, la o rata de 6 actiuni BCR pentru una Erste, si schimb plus cash, la un pret fix de 45,9 euro. Salariatii care au optat pentru actiuni Erste au putut sa-si vanda actiunile abia incepand cu luna decembrie 2007.
Cel mai mare actionar roman al Erste Bank, este Nicolae Danila, fostul presedinte al BCR, care detine peste 0,1% din actiunile bancii austriece, participatie evaluata la peste 10 mil. euro. Valoarea totala a pachetului de actiuni care se afla in posesia actionarilor romani depaseste 110 mil. euro.
Comitetul Bursei si-a dat miercuri acordul pentru ca BCR sa poata sa tranzactioneze direct pe Bursa de Valori, cea mai mare banca romaneasca urmand sa fie probabil si market-maker pentru actiunile Erste. BCR isi va incepe operatiunile pe Bursa probabil de saptamana viitoare.
Casele de avocatura care s-au ocupat de listarea Erste la Bucuresti au fost Tuca Zbarcea si Asociatii si Wolftheiss.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO