Burse - Fonduri mutuale

Mirajul unor oferte de preluare urca actiunile Ardaf si Zentiva

Mirajul unor oferte de preluare urca actiunile Ardaf si Zentiva
26.02.2009, 17:52 48

Actiunile companiei de asigurari Ardaf (simbol bursier (ARDF) au crescut cu 55% in ultimele doua sedinte de tranzactionare, dupa ce grupul Generali PPF a anuntat ca si-a consolidat participatia indirecta in cadrul companiei.

Actionarul majoritar al societatii de asigurare, Iberian Structured Investment, a fost preluat in intregime de Generali PPF Holding, iar investitorii spera ca grupul sa lanseze o oferta publica de preluare pentru actiunile Ardaf.
Aceleasi asteptari privind o oferta publica de preluare au urcat si actiunile producatorului de medicamente Zentiva Bucuresti (SCD), care au castigat ieri 15%. Grupul farmaceutic Zentiva Cehia, actionarul majoritar al fostului Sicomed, a fost achizitionat in proportie de 94% de catre grupul francez Sanofi-Aventis.
Zentiva detine, in nume propriu, circa 24% din actiunile companiei romanesti, in vreme ce restul de 50,9% este detinut indirect, prin intermediul Venoma Holdings Limited.
"Actiunile ambelor emitenti au avansat cu maximul admis de piata, ceea ce inseamna ca investitorii cumpara. Avand in vedere ca noii actionari majoritari ai celor doua societati sunt companii serioase, care nu cred ca asteapta sa fie obligate sa respecte legea, este posibil sa se deruleze ofertele de preluare pentru Zentiva si Ardaf. Daca acest lucru nu s-ar intampla, atunci ar fi grav, deoarece s-ar risipi din piata si ultima bruma de credibilitate", spune Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).
Acesta este de parere ca cele doua societati, respectiv Generali si Sanofi, ar trebui sa tina cont de directivele europene, care spun ca ofertele publice de preluare trebuie initiate atat de catre societatile care detin direct controlul, cat si de actionarii care controleaza indirect pachetul majoritar intr-o companie.
"Fondurile de investitii membre AIPC asteapta ca actionarii majoritari sa reactioneze asa cum o fac in toate tarile europene si sa lanseze ofertele publice de preluare", spune Beze.
In cazul Ardaf, doua vehicule de investitii controlate de compania americana de administrare a investitiilor Firebird au contestat in justitie o majorare de capital derulata de actionarul majoritar, invocand faptul ca acesta ar fi trebuit sa deruleze mai intai o oferta publica de preluare, dupa ce controlul indirect al companiei a trecut anul trecut de la fondul de investitii ceh PPF la Generali PPF, un holding in care grupul italian Generali detine 51% iar PPF are 49%.
Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest, este de parere ca noii actionari majoritari nu au de ce sa lanseze ofertele de preluare.
"Entitatile care au fost actionari majoritari si-au indeplinit obligatiile fata de companii, ceea ce inseamna ca noii actionari nu mai au nicio obligatie. S-a schimbat doar controlul asupra emitentilor", spune Dragolea.
El este de parere ca actiunile Zentiva si Ardaf au crescut puternic pe lichiditati mici, oamenii fiind optimisti pentru ca in actionariatul celor doua societati au intrat companii cu nume.
"Este posibil ca titlurile celor doi emitenti sa mai creasca zilele urmatoare, poate cu pana la 25%, dupa care preturile se vor stabiliza. Exista de asemenea si riscul ca in cele din urma actiunile sa scada, volatilitatea din piata fiind mare", spune Dragolea.
Anul trecut, fondul de investitii american QVT, actionar la Rompetrol Rafinare, a cerut CNVM sa oblige actionarul majoritar al companiei, grupul Rompetrol, sa lanseze o oferta publica de preluare, dupa ce grupul a fost achizitionat de catre compania kazaha KazMunai Gaz, ceea ce a determinat o crestere puternica a actiunilor RRC in ianuarie. Pana in prezent, nu a fost lansata nicio oferta publica de preluare pentru RRC.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO