Companii

Mittal Steel Iasi si-a redus pierderile

11.03.2005, 00:00 18


Producatorul de tuburi din fonta si otel Mittal Steel Iasi (fosta Tepro Iasi) a inregistrat in ultimul trimestru al anului o pierdere de 0,4 milioane de euro, in scadere cu 59% fata de pierderea din trimestrul al treilea.


Compania a realizat in trimestrul al patrulea o cifra de afaceri de 24,4 milioane de euro, in crestere cu 44% comparativ cu vanzarile din trimestrul anterior.


Reprezentantii societatii nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii suplimentare pe marginea acestor rezultate.


Dupa primele noua luni ale anului, Mittal Steel Iasi reusise sa treaca pe profit, dupa pierderea de 8,8 milioane de euro raportata in primele trei trimestre din 2003. Compania obtinuse la finalul lunii septembrie un profit net de 0,1 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 58,2 milioane de euro. Vanzarile societatii crescusera in aceasta perioada de peste cinci ori comparativ cu situatia din primele noua luni din 2003.


Conducerea Mittal Steel Iasi estima la finalul lunii iunie realizarea unei cifre de afaceri de 81,4 milioane de euro in 2004, de aproximativ cinci ori mai ridicata decat in 2003.


Cresterea cifrei de afaceri pana la acel nivel avea la baza tendintele de pe piata otelului, unde preturile s-au ridicat constant pe fondul unei cereri sustinute din partea economiei chineze, un element important in atingerea acelei tinte fiind reprezentat si de dublarea productiei.


Vanzarile mai slabe in 2003 au fost cauzate si de faptul ca  fabrica a fost inchisa o perioada de timp inaintea privatizarii. Societatea a fost preluata de grupul LNM Holdings in acel an dupa ce contractul de privatizare incheiat cu compania ceha Zelezarny Veseli a fost reziliat ca urmare a nerespectarii obligatiilor asumate de cumparator. Fostul Fond al Proprietatii de Stat  vanduse in 1998 societatii din Cehia  pachetul de actiuni detinut de stat la Tepro Iasi.



Imediat dupa semnarea acordului, grupul LNM a inceput sa furnizeze materie prima catre Ispat Tepro. Capitalul de lucru a fost finantat printr-un imprumut de peste 2,3 milioane de euro, acordat in doua transe de LNM Holdings, iar materia prima a fost furnizata de combinatul Ispat Sidex Galati, apartinand aceluiasi grup.



In Romania, Mittal Steel este prezent din 2001, cand grupul LNM a preluat de la stat 92% din actiunile Sidex Galati. De la acea data, grupul a mai achizitionatTepro Iasi, Soderurgica Hunedoara si Petrotub Roman.



In prezent, Mittal Steel detine 44,8% din actiunile societatii. Titlurile Mittal Steel Iasi sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 18.000 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de peste 6,4 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO