Burse - Fonduri mutuale

Molnar, IFB Finwest: Indiferent de ce va face piata, avem un an "bear"

08.07.2008, 17:58 15

Bursa a continuat sa scada si ieri, intr-o sedinta in care piata RASDAQ a realizat un rulaj de peste doua ori mai mare decat Bursa de Valori.
Indicele general al pietei, BET-C, a pierdut ieri aproape 0,6%, dupa ce a deschis sedinta cu o apreciere de aproape 0,7%. Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a scazut ieri cu aproape 1,3%, acesta deschizand sedinta trecuta cu o apreciere de aproape 1%, in vreme ce indicele societatilor de investitii, BET-FI, a inchis ieri in crestere cu 0,25%. Cei doi noi indici introdusi saptamana trecuta, BET-XT si BET-NG, au continuat sa inregistreze scaderi si ieri, de circa 0,8%, respectiv 0,5%.
Bursa a inregistrat ieri o lichiditate de 8,9 mil. euro (32,1 mil. lei), pe fondul unui volum de tranzactionare de 31,7 mil. actiuni, cu mult sub nivelurile inregistrate in ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta.
Piata RASDAQ a atras ieri investitii de peste doua ori mai mari decat cele de la Bursa, in valoare de 20 mil. euro (72,3 mil. lei). Majoritatea lichiditatii de pe piata electronica a fost realizata ieri de titlurile Comvex Constanta (CMVM), tranzactiile cu titlurile companiei ridicandu-se la 17,1 mil. euro (61,8 mil. lei) si reprezentand circa 25% din capitalul societatii. Pretul de transfer al titlurilor Comvex a fost de 55 lei/actiune, cu aproape 21% peste nivelul de referinta, de 45,5 lei/actiune.
Al doilea rulaj important de pe RASDAQ a fost realizat ieri de titlurile Atlas Gip Ploiesti (ATGJ), valoarea acestuia ridicandu-se la 2,2 mil. euro (8,1 mil. lei). Pretul de tranzactionare a fost de 74,5 lei/actiune, cu 7,2% peste nivelul de inchidere de vineri.
"Pe RASDAQ incep sa aiba loc preluari pe anumite companii, preturile fiind scazute si pachetele devenind tot mai interesante la cumparare. In continuare am putea sa vedem scaderi sau cresteri mari, insa per ansamblu anul va fi unul agitat. Piata va ramane bear (pe scadere - n.r.) anul acesta, indiferent daca lucrurile se vor intoarce si vom intra pe crestere", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
La Bursa, cea mai mare lichiditate a fost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), in valoare de 3,8 mil. euro (13,9 mil. lei). Dupa anuntarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a ridicarii suspendarii actiunilor SIF Transilvania emise in cadrul majorarii de capital de anul trecut, acestea au fost printre cele mai cautate titluri din piata, desi au pierdut de la inceputul lunii circa o treime din valoare.
Banca Transilvania (TLV) si BRD SocGen (BRD) au atins ieri o lichiditate de aproape un milion de euro (3,5 mil. lei), majoritatea tranzactiilor din piata fiind realizate de grupul SIF-urilor, in valoare de 6,4 mil. euro (23,1 mil. lei).
"Foarte putine companii o sa recupereze in a doua jumatate a anului scaderile de pana acum. Cred ca doar societatile cu rezultate financiare deosebite, cum a fost cazul Azomures in primul trimestru, vor reusi sa recupereze din pierderi", spune Molnar.
Conform analistilor Erste Bank, economiile tarilor din Europa Centrala si de Est nu au fost afectate de catre trendul descendent al economiei globale.
"Desi o usoara incetinire este probabil sa fi fost inregistrata in trimestrul doi, aceasta se datoreaza cauzelor ce tin de ciclicitate, in opinia noastra. Pentru acest ciclu economic, varful a fost deja atins, iar cresterea economica isi va modera amplitudinea in urmatoarele trimestre.
Motivele sunt numeroase: cresterile dobanzilor ar trebui sa inceapa sa aiba efect, dificultatile de pe piata fortei de munca sunt o bariera pentru continuarea cresterilor economice care depasesc potentialul real, iar preturile ridicate la energie si alimente reduc puterea reala de cumparare a consumatorilor" a declarat Henning Esskuchen, director de cercetare pentru pietele de capital din Europa Centrala si de Est, in cadrul Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO