Burse - Fonduri mutuale

Murgoci, Estinvest: Ma asteptam la o situatie mult mai rea ieri

04.04.2008, 20:35 19

Bursa a inregistrat o scadere usoara ieri, situatie intalnita in majoritatea pietelor internationale in sedinta trecuta.
Indicele general al pietei care include toate companiile listate, BET-C, a pierdut ieri 0,5%, in vreme ce indicele de ansamblu al SIF-urilor, BET-FI, a scazut si el cu 0,2%. Cele mai lichide companii din piata au inregistrat totusi aprecieri usoare ieri, indicele acestora, BET, apreciindu-se cu 0,14%.
"Ma asteptam sa avem parte de o situatie mult mai rea pe parcursul sedintei de ieri, in conditiile in care volumele au fost foarte mici, insa vanzatorii au fost precauti, considerand ca situatia nu este atat de grava", spune Marcel Murgoci, director de tranzac-tionare la societatea de brokeraj Estinvest.
Bursa de Valori a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 4,1 mil. euro (15,3 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a reusit sa atraga investitii in valoare de 1,8 mil. euro (6,5 mil. euro). Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri o lichiditate de 1,7 milioane de euro (6,2 mil. lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata.
"Sedinta de tranzactionare de ieri a fost un caz aparte fata de ultimele doua zile, nefiind decisiva pentru evolutiile viitoare. Daca nu vom mai avea parte de stiri negative, vom reveni mai mult ca sigur pe cresteri", spune Murgoci.
El este de parere ca luna aprilie este o luna hotaratoare, cel putin pentru piata din Romania, in care vom avea parte de raportari financiare si care ne va putea da o prima nota in privinta economiei si a gradului in care aceasta a fost afectata de criza din America.
Printre cele mai cautate actiuni din piata s-au numarat, pe langa titlurile societatilor de investitii financiare, si titlurile BRD SocGen (BRD), cu cele mai mari tranzactii din piata, in valoare de 0,6 mil. euro (2,2 mil. lei), precum si titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti (IMP), cu un rulaj de peste un milion de lei.
Pe piata RASDAQ, titlurile Cars Tarnaveni (CARS) au reusit sa atraga investitii speciale de peste un milion de lei ieri, in vreme ce actiunile Sanifarm Sinmartin (SANI) au inregistrat o tranzactie speciala DEALS in valoare de 0,3 mil. euro (1,2 mil. lei).
RASDAQ-C, principalul indice al pietei electronice care include toate companiile listate in piata, a crescut ieri cu 0,9%.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 0,34%, pe fondul unui rulaj de 340.000 de euro (1,3 milioane de lei). Titlurile societatii de investitii au pierdut in martie circa 14%, scazand de la un pret de 3,26 lei/actiune la inceputul lunii la 2,86 lei/actiune in ultima zi a lunii trecute. Cel mai mare rulaj al lunii martie s-a ridicat la circa 10,4 milioane de lei, atins spre sfarsitul lunii. Primele doua zile din aprilie au adus o crestere usoara a actiunilor SIF-ului, acestea apreciindu-se cu 2,4%. Ultima tranzactie cu titlurile societatii de investitii s-a perfectat in sedinta de tranzactionare de ieri la un pret de 2,92 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au apreciat ieri cu circa 0,7%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-au ridicat ieri la circa 0,4 milioane de euro (1,5 milioane de lei), reprezentand al patrulea rulaj din piata. Actiunile bancii au inchis luna martie aproape la acelasi pret de la inceputul lunii, de 0,73 lei/actiune, in vreme ce in primele doua zile din aprilie acestea au crescut cu circa 1,4%. Cel mai mare rulaj al lunii trecute a fost inregistrat pe 20 martie, fiind de 2,5 milioane de euro (9,2 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Bancii Transilvania s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 0,745 lei/actiune.

Actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut ieri 1,5%, pe fondul unui rulaj de 85.000 de euro (0,3 mil. lei). Analistii societatii de brokeraj KBC Securities estimeaza ca transportatorul de energie electrica ar putea inregistra in acest an un profit net consolidat de circa 37 mil. euro (137 mil. lei), de peste doua ori mai mare decat anul trecut. Transelectrica a raportat anul trecut un profit net consolidat, conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS), de 18,8 mil. euro (63 mil. lei). Compania si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 90 mil. lei, cu 18% mai mare decat cel de anul trecut, potrivit proiectului de buget care va fi prezentat spre aprobare actionarilor.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) au pierdut ieri circa 0,3%. Titlurile companiei au fost mutate incepand cu data de 27 februarie la categoria a doua a Bursei de Valori. Dafora estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 100,6 milioane de euro, cu circa 15% peste nivelul de 87,5 milioane de euro consemnat in 2007, in timp ce profitul net se va dubla la 9,56 milioane de euro. Compania a raportat pentru anul trecut venituri totale de 95,5 milioane de euro (319 milioane de lei), cu circa 90% mai mari fata de nivelul din 2006, de 168,2 mil. lei. Cifra de afaceri s-a ridicat la 79 mil. euro (292 mil. lei), in vreme ce profitul net s-a situat in jurul sumei de 3,83 milioane de euro (14 milioane de lei).

Actiunile Prebet Aiud (PREB) au pierdut ieri 1,3%, pe fondul unui rulaj de 63.000 de euro (235.000 de lei). Producatorul de materiale de constructii a inregistrat anul trecut venituri totale de 27,85 milioane de lei, apropiate de nivelul de 27,7 milioane de lei raportat in 2006, in timp ce profitul a stagnat in jurul valorii de 2,7 milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate. In 2006, firma din Aiud a consemnat un castig net de 2,69 milioane de lei. Cifra de afaceri a producatorului s-a diminuat anul trecut cu 7,4%, la 24,3 milioane de lei. Firma produce prefabricate din beton folosite in constructiile feroviare si rutiere, precum si la caile de comunicatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO