Burse - Fonduri mutuale

Murgoci: Vanzatorii si-au dat seama ca preturile sunt prea jos

21.02.2008, 17:46 18

Bursa a continuat sa se aprecieze si pe parcursul sedintei de ieri, contrar evolutiei pietelor externe, care pe parcursul zilei au inregistrat pierderi. Petrom si BRD, cele mai mari companii, au tras ieri piata in sus, inregistrand cresteri semnificative, insa pe o lichiditate redusa.
"Piata a fost ieri putin mai agitata fata de sedintele trecute. Nu cred ca mai putem vorbi de o corelare. Probabil ca investitorii, in special vanzatorii, si-au dat seama ca preturile sunt prea jos si s-au oprit sa mai forteze cotatiile", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la EstInvest.
Indicii bursieri au fost sustinuti de titlurile BRD si de actiunile Petrom (SNP), care spre mijlocul zilei au inregistrat cresteri apreciabile, actiunile BRD apropiindu-se de o apreciere de circa 3%. De altfel, analistii celor mai importante societati de brokeraj de pe piata estimeaza ca BRD va raporta pe 2007 un profit net neconsolidat pe standarde romanesti de contabilitate (RAS) cuprins intre 878 mil. lei (263 mil. euro) si 970 mil. lei (290 mil. euro). BRD va publica in cursul zilei de astazi rezultatele financiare preliminare pentru anul trecut.
Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au contribuit si ele la cresterea pietei, acestea inregistrand un rulaj de 0,9 milioane de euro (3,2 mil. lei), pe fondul unei cresteri de 0,7%.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 0,6%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, s-a apreciat cu circa 0,3%.
"In cazul SIF-urilor, cotatiile au fost foarte mici si probabil ca vanzatorii au asteptat pana in ultimul moment sa vanda", spune Murgoci. BET-FI a trecut pe parcursul sedintei de ieri pe "verde", in ton cu ceilalti indici bursieri, insa spre sfarsitul sedintei acesta a inchis cu o scadere cu 0,2% fata de ziua precedenta. Dintre SIF-uri, numai SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cresteri usoare.
Pietele internationale se aflau spre sfarsitul sedintei de ieri in scadere. Indicele austriac ATX pierdea spre sfarsitul sedintei 0,5%, indicele francez CAC-40 scadea cu 1,3%, in vreme ce DAX-ul german pierdea si el 1,4%. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 scadea cu 1,6%.
Bursa de la Bucuresti a inregistrat o lichiditate de 6,6 mil. euro (24 mil. lei), in vreme ce piata RASAQ a atins un rulaj de 2,2 mil. lei (8 mil. euro). Grupul SIF-urilor a inregistrat tranzactii totale in valoare de 2,8 mil. euro (10,2 mil. lei).

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au crescut cu 0,8% ieri. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 0,7 milioane de euro (2,6 milioane de lei). Societatea a cumparat pe Bursa de la inceputul anului actiuni reprezentand in total 0,51% din capitalul companiei farmaceutice Biofarm Bucuresti (BIO), pentru 2,5 milioane de lei, marindu-si astfel participatia de la 10,41% la 10,93%. Titlurile au fost cumparate la un pret mediu de 0,49 lei/actiune, potrivit datelor prezentate de SIF Banat-Crisana pe Bursa de Valori. Ultima tranzactie cu titlurile SIF-ului s-a perfectat la pretul de 2,56 lei/actiune.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au crescut ieri cu 1,1%, pe fondul unui rulaj de circa 0,8 milioane de euro (2,7 milioane de lei). In opinia analistilor de la Erste Bank, titlurile BRD sunt atractive la nivelul actual al pretului. Actiunile BRD-SocGen sunt considerate de analistii Erste drept cele mai atractive din regiunea sud-est europeana, avand un potential de crestere de 41% a pretului actiunilor. Pretul tinta estimat este de 24,86 lei/actiune, recomandarea Erste fiind de cumparare. De la inceputul anului, BRD a pierdut 37% din valoare. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 18 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut ieri 2,6%, pe fondul unei lichiditati de circa 0,2 mil. euro (0,7 mil. lei). Compania, singura firma de servicii de investitii financiare listata pe Bursa, mizeaza in acest an pe un randament de cel putin 20% din investitiile in actiuni. Anul trecut, societatea de brokeraj si-a dublat profitul pana la 10,8 mil. euro (36,1 mil. lei), in conditiile unor venituri in crestere de doua ori, la 22,1 mil. euro (73,7 mil. lei). Potrivit conducerii Broker Cluj, societatea a fost nevoita la finele anului trecut sa inregistreze provizioane in valoare de 0,92 mil. euro (aproape 3,1 mil. lei), aferente portofoliului de actiuni de pe Bursa, care au diminuat castigul companiei.

Titlurile Alro Slatina (ALR) au inchis sedinta de ieri la acelasi nivel al pretului ca si marti. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 76.000 de euro (277.000 de lei). Producatorul de aluminiu a obtinut in ultimul trimestru al anului trecut un castig net de circa 17,8 mil. euro (62,1 mil. lei), in scadere cu 45% fata de aceeasi perioada din 2006, cand profitul se cifra la 33 mil. euro (114,5 mil. lei). Afacerile companiei s-au redus in aceeasi perioada cu 15%, pana la 127,5 mil. euro (443,8 mil. lei). Afacerile Alro s-au mentinut la un nivel similar cu cel din anul precedent, de 612,8 mil. euro (2.045 mil. lei).

Actiunile Armax Gaz Medias (ARAX) au pierdut ieri 2,82%, pe fondul unui rulaj de circa 195.000 de euro (0,7 mil. lei), al doilea de pe piata RASDAQ. Cel mai mare rulaj din piata a fost atins de titlurile Conban Bucuresti (CNBN), cu doua tranzactii speciale in valoare de 0,8 milioane de euro (3 milioane de lei). Actiunile Armax Gaz au pierdut de la inceputul lunii circa 16,4%, scazand de la un pret de 0,248 lei/actiune pe 1 februarie. Luna trecuta a adus pentru titlurile companiei o pierdere de aproximativ 40%, scazand de la un pret de 0,34 lei/actiune la inceputul lui ianuarie la 0,243 lei/actiune la sfarsitul lunii. Ultima tranzactie cu titlurile Armax Gaz s-a perfectat la pretul de 0,207 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO