Burse - Fonduri mutuale

Nici o directie precisa la Bursa

03.03.2004, 00:00 13



Cotatiile de la Bursa de Valori au evoluat si ieri fara o tendinta generalizata, brokerii spunand ca Bursa trece printr-o perioada de reasezare a cotatiilor dupa cresterile din primele doua luni ale anului.



Actiunile SIF Banat-Crisana au inregistrat ieri o scadere mai mica decat valoarea dividendului, dupa trecerea datei de referinta. Actiunile societatii au coborat cu 350 de lei, in timp ce dividendul brut ce urmeaza sa fie distribuit de societate va fi de 480 de lei/actiune. O usoara tendinta de crestere a fost resimtita in randul celorlalte SIF-uri, astfel ca BET - FI a pierdut ieri doar 0,44%.



Imediat dupa deschidere, pretul actiunilor Banat-Crisana a coborat pana la 4.500 lei/actiune, dar apoi in urma unui ordin mai mare de cumparare, reprezentand 106.000 actiuni, cotatia a urcat pana la 4.600 lei/actiune, valoarea maxima de ieri. La inchidere, actiunile SIF Banat Crisana erau cotate la un pret de 4.550 lei/actiune. Volumul actiunilor transferate a fost semnificativ, depasind 1,1 milioane actiuni, reprezentand o valoare totala de 5,3 miliarde lei.



SIF Oltenia a castigat insa 2,9% pe fondul unor operatiuni de 5,8 miliarde lei. Chiar inainte de inchiderea sedintei pretul a urcat pana la nivelul maxim de 3.500 lei/actiune, cele mai multe tranzactii ale zilei realizandu-se la pretul de 3.450 lei/actiune.



Actiunile SIF Muntenia au inregsitrat o apreciere de 2,6%, in urma unei presiuni la cumparare cotatia atingand 4.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor nu a fost foarte ridicata, 852 milioane lei. Azi este ultima zi in care se mai pot cumpara titluri SIF Muntenia pentru a beneficia de dividende.



Dupa o perioada de stagnare, Banca Transilvania se pare ca a revenit in atentia investitorilor, actiunile bancii fiind cele mai tranzactionate ieri pe piata. Pretul a oscilat intre 5.850 lei si 5.950 lei/actiune, valoarea minima de ieri fiind identica cu pretul maxim din sedinta precedenta. Tranzactiile realizate au insumat 9,9 miliarde lei, iar numarul actiunilor transferate a depasit 1,8 milioane. Actiunile bancii au fost cele mai tranzactionate de pe piata si au inregistrat o crestere de 1,7% fata de luni. Titlurile BRD au castigat 100 de lei si au ajuns la 26.400 lei/actiune, dar valoarea tranzactiilor s-a mentinut redusa, 1,3 miliarde de lei.



Actiunile Santierului Naval Orsova au fost printre cele mai tranzactionate actiuni, investitorii preferand insa sa vanda astfel ca pretul a scazut pana la 51.000 lei/actiune, situatie care s-a mentinut pana la inchidere. Valoarea tranzactiilor a fost de 5,1 miliarde lei.



Cotatia actiunilor Impact Bucuresti a ramas la inchidere la acelasi nivel de 5.650 lei/actiune. Pretul maxim a fost de 5.700 lei/actiune si a fost atins pe fondul unor tranzactii de 1,5 miliarde lei.



Actiunile Armatura Cluj-Napoca au pierdut ieri 14,3% atingand pretul minim la care se puteau realiza tranzactii, 4.200 lei/actiune. Titlurile Petrolsub au inregistrat o variatie similara, dar pozitiva, cotatia de inchidere fiind de 5.200 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile celor doua companii nu a depasit 250 milioane de lei.





Piata Rasdaq



Actiunile Rompetrol SA (Vega) au revenit in atentia investitorilor de la Bursa Electronica RASDAQ, valoarea tranzactiilor inregistrata ieri depasind 1,2 miliarde lei.



Pe fondul unor ordine mari de cumparare, pretul actiunilor Rompetrol SA a urcat pana la 820 lei/actiune, in crestere medie cu 2,65% comparativ cu cotatia precedenta Un pachet total de peste 1,5 milioane actiuni a fost transferat ieri, ultima tranzactie derulandu-se la un pret de 800 lei/actiune, superior pretului maxim inregistrat in sedinta precedenta.



Producatorul de echipamente electrice si electronice Electromagnetica Bucuresti a castigat 7,2% fata de cotatia medie precedenta.Pretul a oscilat intre 2.700 lei si 3.000 lei/actiune, ultima valoare fiind si cotatia la care titlurile respective au incheiat ziua. Potrivit datelor financiare preliminare, compania a obtinut in 2003 un profit net de 38,5 miliarde lei, de doua ori mai ridicat decat cel inregistrat in 2002. Electromagnetica a distribuit dividende in ultimii ani. In luna februarie, cotatia actiunilor Electromagnetica s-a apreciat cu 13,87%.



Actiunile companiei Uzinexport Bucuresti au fost cele mai tranzactionate de pe piata, valoarea transferurilor fiind semnificativa, 3,1 miliarde lei. Pe fondul unei presiuni la cumparare, pretul a urcat pana la 14.500 lei/actiune, aceasta cotatie fiind si pretul de inchidere pentru actiunile Uzinexport. Luna trecuta, pretul titlurilor Uzinexport a castigat 49,48%, tilurile respective fiind cumparate puternic de investitori si in mod special de fondul de investitii Hyposwiss Danube Tiger.



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Flacara Cluj - Napoca au continua seria evolutiilor pozitive inregistrate in ultima perioada, sedinta de ieri aducand o apreciere de 9,4%. Titlurile Flacara au atins un maxim de 400.000 lei/actiune, in conditiile in care si valoarea tranzactiilor a fost superioara unei zile obisnuite, peste 2,6 miliarde lei. La inchidere, pretul s-a stabilizat la 325.000 lei/actiune.



Societatea Cemacon Zalau a atins, pe parcursul sedintei, valoarea maxima din ultimele 12 luni de 70.000 lei/actiune. Operatiunile derulate au insumat 1 miliard lei si s-au concretizat intr-o apreciere de 24,95%. O alta companie care a fost tranzactionata mai intens decar de obicei este Boromir Prod Buzau, societate care activeaza in domeniul produselor de panificatie. Tranzactiile au totalizat 947 milione lei, in aceste conditii, pretul urcand pana la un maxim istoric de 2.900 lei/actiune. Cotatia medie s-a apreciat cu 15,88%. In luna februarie, atat Cemacon cat si Boromir Prod au adus castiguri importante investitorilor care au achizitionat titlurile companiilor respective, cotatia Cemacon urcand cu 80%, iar cea a Boromir cu 49,1%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO