Burse - Fonduri mutuale

Nilas, BT: Nivelul veniturilor nu va justifica numarul societatilor de brokeraj

Nilas, BT: Nivelul veniturilor nu va justifica numarul societatilor de brokeraj
22.12.2008, 17:19 18

Indicele BET a urcat astfel peste nivelul de 2.800 de puncte, in timp ce indicele societatilor generale, BET-FI, a inregistrat o apreciere de 0,3%. "Nivelul redus al lichiditatii descurajeaza investitorii sa intre la cumparare, in special investitorii speculativi, care se gandesc ca n-au cui vinde. De asemenea, un nivel redus al lichiditatii va avea ca efect direct scaderea veniturilor pentru societatile de brokeraj, care se vor confrunta cu dificultati anul viitor. Cel mai probabil numarul societatilor se va restrange fie prin fuziuni, fie mai rau, prin falimente. Va fi un an al rezistentei, anul urmator pentru societatile de brokeraj", a declarat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. Pe piata sunt in prezent 74 de societati de brokeraj.

La nivelul societatilor financiare, cea mai mare apreciere din sedinta de ieri au inregistrat-o titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 3,4%, pana la nivelul de 0,615 lei. In top au urmat cresterile consemnate de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3), care s-au apreciat cu 0,9%, pana la nivelul de 0,56 lei/actiune, si respectiv 0,8%, pana la pretul de 0,265 lei/actiune. Celelalte doua SIF-uri au inregistrat corectii, cea mai mare scadere fiind consemnata de actiunile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 3,6% fata de nivelul de referinta, urmate de scaderea titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 1,7%, pana la nivelul de 0,58 lei/actiune.
In sectorul energetic, evolutia negativa a societatilor de utilitati si a companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) a coborat indicele de profil, BET-NG, cu 0,05%. Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut ieri 2,3%, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au inregistrat o corectie de 0,5%. Titlurile Transelectrica (TEL) au inchis in stationare, la nivelul de 10,9 lei/actiune, consemnat in sedinta de vineri. Titlurile Petrom (SNP) au reusit sa inchida in urcare cu 1,2%, atingand un pret pe actiune de 0,175 lei/actiune.
"In momentul de fata este greu de spus cum o sa evolueze Bursa anul viitor. Tinand cont de efectele pe care le-am vazut pana acum in piata, cauzate de criza internationala, ne asteptam ca situatia sa se amelioreze incepand cu a doua jumatate a anului viitor. Cu toate acestea, estimarea este supusa evolutiei economiei per ansamblu in primele sase luni. De asemnea, depinde foarte mult de evolutia contextului extern", a adaugat Nilas.
Titlurile BRD au continuat aprecierea si in sedinta de ieri, consemnand o urcare de 0,6%, in vreme ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) s-au depreciat cu 0,6%, coborand la nivelul de 0,174 lei/actiune. La categoria international titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat o apreciere de 6,2%, urcand la nivelul de 54,6 lei/actiune.
Producatorii de aluminiu au inregistrat printre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri, titlurile Alumil (ALU) si Alro Slatina (ALR) inregistrand pierderi de 12,7% si respectiv de 9,7%.
Pe plan extern, principalele cotatii bursiere europene au inregistrat pierderi, cea mai mare scadere fiind consemnata la nivelul indicelui francez CAC 40, care a pierdut 1,2%. Indicele german DAX s-a depreciat cu 0,4%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a urcat usor cu 0,1%.
Indicele american Dow Jones a deschis sedinta de tranzactionare in crestere pe fondul entuziasmului investitorilor cu privire la aprobarea planului de salvare a producatorilor de autoturisme din SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO