Burse - Fonduri mutuale

O saptamana de vacanta pe burse

27.06.2005, 17:59 12

Ultima sedinta de tranzactionare in care preturile actiunilor au fost exprimate in lei vechi nu a fost marcata de o evolutie spectaculoasa, activitatea la Bursa derulandu-se in parametri normali pentru ultima perioada.

TranzacTionarea pe pietele de capital va fi oprita timp de o saptamana pentru trecerea la leul greu. Tranzactiile vor fi reluate pe 4 iulie. Pana atunci brokerii si investitorii vor avea timp sa studieze mai atent situatiile financiare ale companiilor, care nu au influentat prea mult piata in ultimele luni.

Rulajul total al sedintei de vineri s-a ridicat la aproape 592,6 mld. lei (16,4 mil. euro), valoare record pentru ultima perioada, insa cea mai mare parte a acestui rulaj se datoreaza raportarii tranzactiilor din cadrul ofertei publice initiale a holdingului Flamingo International. In cadrul acestei oferte au fost vandute actiuni in valoare de 449,65 mld. lei (12,4 milioane de euro).

O contributie semnificativa la realizarea acestei valori ridicate au avut-o si tranzactiile derulate cu actiunile societatii Semanatoarea Bucuresti, societate nelistata, care a realizat un rulaj de 21 mld. lei (581.000 de euro).

In aceste conditii, valoarea tranzactiilor din piata a fost de circa 120 mld. lei (3,3 mil. euro), nivel normal pentru ultima perioada. In general, evolutia indicilor bursieri a fost una usor negativa, cu exceptia indicelui BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor si care a castigat vineri 1,3%. De altfel, titlurile SIF au fost cele mai tranzactionate in sedinta de vineri, cu niste transferuri mai importante pe final de sedinta. Cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile SIF Oltenia, care au facut obiectul unor transferuri in valoare de 27,3 mld. lei (758.000 de euro). Titlurile SIF Oltenia au inceput sedinta in crestere, mentinandu-se pana la final la nivelul de 13.200 lei/actiune, cu 1,5% mai sus decat la finele sedintei precedente.

Singura dintre SIF-uri care a inchis in scadere a fost Moldova, cu o depreciere de 0,9%, pana la 10.900 lei/actiune. In acest caz, valoarea tranzactiilor a fost de 24 mld. lei (664.000 de euro).

Dintre emitentii de la categoria I, tranzactii mai importante s-au derulat cu actiunile Petrom si Banca Transilvania. La nivelul cursului celor doua titluri nu s-au inregistrat insa variatii spectaculoase, Petrom inchizand la acelasi pret ca si joi, 4.030 lei/actiune, iar Banca Transilvania in coborare cu 0,6%, la 7.700 lei/actiune.

O evolutie buna au avut vineri actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia, care au castigat 6,4%, inchizand la 449 lei/actiune. Aprecierea pretului a fost insotita de o lichiditate buna, valoarea transferurilor fiind de 4,7 mld. lei (130.000 de euro).



SIF Muntenia, actionar majoritar la Navol

SIF Muntenia a devenit actionarul majoritar al santierului naval Navol Oltenita, in urma conversiei a 2 milioane de obligatiuni in actiuni. Navol a emis 4,15 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 2.100 lei, majorandu-si capitalul social cu 8,7 mld. lei, cea mai mare parte a acestor actiuni revenind SIF Muntenia, care a cumparat cea mai mare parte a emisiunii de obligatiuni. Principalul actionar minoritar este Ioan Alexandru, cu 29,3%.



Piata RASDAQ

Actiunile Socep Constanta s-au apreciat vineri cu 7,7%, titlurile operatorului portuar facand obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 3,36 de miliarde de lei (93.000 de euro).

Tranzactia speciala cu titlurile operatorului portuar s-a derulat la nivelul ultimului curs din piata comuna, 2.800 de lei/actiune, prin aceasta operatiune fiind transferate 1,2 milioane de actiuni.

In plus au mai fost efectuate 35 de tranzactii comune cu aceste actiuni, in valoare de un miliard de lei (27.700 de euro), Socep fiind de altfel cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie. In piata, cotatia atinsese vineri un maxim de 2.860 de lei/actiune. Dupa ce la sfarsitul lunii ianuarie actiunile Socep atinsesera maximul de 5.450 de lei/actiune, titlurile societatii au urmat un trend de scadere accentuata pentru ca din luna mai cursul sa inregistreze o stabilizare relativa, cu fluctuatii intre 2.500 si 3.000 de lei/actiune.

Biofarm se mentine in continuare in atentia investitorilor, fiind cea mai tranzactionata societate din piata, cu un rulaj de aproape 1,4 miliarde de lei (38.700 de euro). Titlurile producatorului de medicamente s-au apreciat cu 1,22%, pretul mediu fiind calculat la 3.071 de lei/actiune. Ultima tranzactie a fost efectuata la un curs de 3.100 de lei/actiune, maximul zilei.

Titlurile Ardaf au avut pe parcursul sedintei de vineri o evolutie descendenta, inregistrand o scadere de 7,4% la un pret final de 2.500 de lei/actiune, in conditiile unui rulaj de aproape 1,25 miliarde de lei (34.600 de euro). Actiunile societatii de asigurare au evoluat intr-un interval de 2.430 - 2.600 de lei/actiune, in ultima luna inregistrand fluctuatii semnificative pe fondul speculatiilor cu privire la o posibila preluare.

Singura tranzactie realizata la sfarsitul saptamanii trecute cu actiunile producatorului de profile din material plastic, Flaro Sibiu, s-a derulat la un pret de 75.000 de lei/actiune, cu 6,25% mai mic fata de sedinta precedenta. Valoarea operatiunii s-a ridicat la 750 de milioane de lei (20.800 de euro), fiind transferat astfel un pachet de 10.000 actiuni, sau 2,27% din capitalul social al companiei.

In sedinta de vineri, Categoria a II-a bursei RASDAQ a fost slab reprezentata, rulajul societatilor inregistrate aici nereusind sa depaseasca 190 de milioane de lei (5.300 de euro).

De altfel, ultima sedinta in care preturile actiunilor au fost exprimate in lei vechi s-a caracterizat printr-o lichiditate relativ buna, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se la 12,3 mld. lei (340.300 de euro).

dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO