Burse - Fonduri mutuale

O usoara redresare a preturilor

31.03.2005, 00:00 14

Indicii BET si BET-FI au mai castigat ieri cate 4%, nivelurile de pret la care au ajuns actiunile in urma scaderii drastice din ultimele saptamani determinand tot mai multi investitori sa intre ceva mai puternic la cumparare, in conditiile in care nici vanzatorii nu au mai fost dispusi sa vanda la preturi mai joase.


Brokerii spun ca totusi deocamdata nu se poate vorbi de o inversare a trendului descendent pe care s-a aflat piata in ultima perioada. "Evolutia Bursei nu arata pe moment o inversare a trendului, ci doar o redresare a preturilor, dupa inca o cadere in sedinta de marti, cand unele actiuni au stabilit noi minime pentru aceasta perioada de corectie. Pe termen lung, trendul pietei este in continuare unul ascendent, dar indicatorii tehnici nu arata deocamdata o inversare a trendului pe termen mediu. Acesti indicatori arata deocamdata doar reveniri", spune Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

El a mai precizat ca din punct de vedere al analizei tehnice, nici o actiune nu prezinta o inversare de trend, prima actiune care ar putea realiza acest lucru putand fi Azomures daca situatia privind activitatea companiei se imbunatateste, tinand cont in acelasi timp si de scaderea puternica inregistrata de aceste titluri, care au coborat de la un maxim apropiat 6.000 lei/actiune pana la putin peste 2.000 lei/actiune. "Doar daca Azomures va anunta totusi incetarea activitatii, nu se va realiza aceasta inversare de trend. Dar cred ca este mai putin probabil ca guvernul sa nu acorde totusi acele subventii, deoarece in acest caz ar aparea o serie de probleme sociale, practic nu numai Azomures urmand sa fie afectata, ci si ceilalti producatori de ingrasaminte chimice, precum Amonil sau Sofert", a precizat Rotaru.


Azi urmeaza sa revina la tranzactionare actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), brokerii fiind de parere ca in pofida informatiilor negative privind anchetarea de catre Parchet a unor membrii din conducerea companiei, aceasta societate ar putea sa fie cotata in crestere fata de pretul de inchidere anterior. "Intotdeauna un anunt negativ afecteaza cursul actiunilor, dar pentru ca piata si-a revenit, este posibil ca titlurile Rompetrol Rafinare sa deschida favorabil, tinand cont si de faptul ca inainte de oprire, pretul acestor actiuni mai inregistrase o scadere si ajunsese la un pret considerat foarte atractiv de multi investitori. Rompetrol Rafinare e o actiune lichida si se pliaza dupa piata. Astfel, daca revenea la tranzactionare marti, era posibil sa scada sub 800 lei/actiune, dar in conditiile in care panica la nivelul pie-tei a trecut, e posibil ca maine (azi - n. red.) sa inchida in crestere fata de pretul de inchidere anterior", afirma Gabriel Rotaru.


Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale Petrom, care au realizat un rulaj de 41,5 mld. lei (1,1 mil. euro). Titlurile Petrom au castigat 3,7% la ultimul pret de 3.380 lei/actiune.


Ieri s-au derulat si doua tranzactii speciale cu actiunile BRD la pretul de 45.000 lei/actiune si, respectiv, Antibiotice, la 6.700 lei/actiune. Valoarea celor doua operatiuni a fost de 0,2 mil. euro, respectiv 55.000 de euro. Actiunile BRD au castigat la inchidere 7,1%, iar cotatia Antibiotice a urcat cu 9,4%.




Piata RASDAQ


Revenirea la tranzactionare a titlurilor Socep Constanta a determinat o crestere a lichiditatii sedintei de tranzactionare de pe RASDAQ, rulajul acestora ridicandu-se la 12,6 miliarde de lei (345.000 de euro).


Reluarea tranzactiilor cu actiunile operatorului portuar a fost marcata si de o crestere semnificativa a pretului de tranzactionare al acestor titluri, de aproape 7% comparativ cu sedinta de luni. Pretul de tranzactionare al titlurilor Socep a crescut pe parcursul sedintei de ieri de la 3.300 lei/actiune pana la pretul maxim de 3.790 lei/actiune, inregistrand o usoara coborare pe final, pana la 3.730 lei/actiune. Prin intermediul operatiunilor de ieri s-au transferat aproximativ 1% din actiunile societatii.

Actiunile Socep Constanta sunt printre cele mai tranzactionate de pe RASDAQ, in mare parte si datorita faptului ca nu exista nici un investitor care sa detina mai mult de 10% din actiuni. Cursul titlurilor Socep a atins la sfarsitul lunii ianuarie nivelul maxim de 5.450 lei/actiune.


Titlurile producatorului de textile Braiconf Braila au inregistrat, la randul lor, o evolutie pozitiva in sedinta de ieri, inchizand la pretul de 78.000 lei/actiune, in crestere cu 6,9% comparativ cu ziua precedenta. Rulajul a crescut si el, depasind 0,9 mld. de lei (25.000 de euro).


La categoria a II-a, cel mai mare rulaj l-au realizat titlurile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova, cu transferuri care au insumat peste 660 de milioane de lei (18.000 de euro). Pretul de tranzactionare al actiunilor societatii craiovene a inregistrat o evolutie pozitiva, inchizand sedinta la nivelul de 600.000 lei/actiune, cu 4,7% mai mult comparativ cu finele sedintei precedente.


La categoria de baza, actiunile Ardaf au fost printre cele mai tranzactionate, insa transferurile au fost reduse ca valoare, insumand putin peste 0,4 miliarde de lei (11.000 de euro).


Pretul de tranzactionare a crescut semnificativ comparativ cu sedinta anterioara, inchizand la 1.300 lei/actiune. Aprecierea inregistrata la nivelul pretului mediu a fost de peste 17%.


Titlurile producatorului de mobilier Anteco Ploiesti au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 0,7 miliarde de lei (19.000 de euro). Pretul de tranzactionare al actiunilor Anteco a inregistrat o apreciere de 9,2% comparativ cu ziua precedenta, inchizand sedinta la 175.000 lei/actiune.
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO