Burse - Fonduri mutuale

Oltchim, asaltata de cumparatori

19.08.2004, 00:00 18

Actiunile Oltchim au inregistrat ieri o apreciere de 9%, cea mai mare de la Bursa, pe fondul unei lichiditati in crestere. Piata in ansamblu a continuat cresterea usoara inceputa luni.
O data cu revenirea la tranzactionare, actiunile Oltchim au inregistrat un interes ridicat din partea investitorilor, cotatia urcand pe parcursul sedintei si cu peste 11%, la nivelul pretului maxim de ieri de 1.600 lei/actiune, cea mai ridicata cotatie pentru aceste actiuni in acest an. Avansul inregistrat de titlurile Oltchim s-a datorat raportarii la sase luni a unui profit net in crestere in euro cu 472% mai mare comparativ cu profitul obtinut in perioada similara a anului precedent. Actiunile Oltchim au facut ieri obiectul unor tranzactii de 7,8 miliarde de lei, pe un volum de peste 5 milioane actiuni.
Oltchim este controlata de ministerul Economiei si Comertului, care detine o participatie de 53%. Interesul investitorilor pentru aceste actiuni se datoreaza si unei posibile privatizari a companiei in viitor. In preajma privatizarii Petrom, actiunile Oltchim avusesera o evolutie buna, in piata circuland o serie de zvonuri privind o posibila privatizare a companiei la pachet cu Arpechim Pitesi, entitate din cadrul Petrom.
Actiunile Impact au castigat ieri 2,6%, aceasta apreciere venind dupa cateva sedinte consecutive de scaderi  pentru aceste titluri. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 4.770 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 2,1 miliarde de lei.
Cotatia actiunilor Petrom  s-a mentinut si ieri in jurul nivelului de 2.400 lei/actiune, analistii spunand ca investitorii asteapta informatii despre cum merge activiatea companiei in urma privatizarii si cum decurg rundele de negocieir cu sindicatul angajatilor din Petrom, analistii sperand ca rezultatele acestor negocieri vor fi facute publice. Tranzactiile cu actiuni Petrom au insumat 4,9 miliarde de lei. Pretul la inchidere a inregistrat o apreciere usoara de 0,8%.
Actiunile Alro au atins ieri un nou maxim istoric de 44.000 lei/actiune, cursul inregistrand o apreciere destul de importanta de 3,7%. Inchiderea s-a facut la pretul de 42.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 600 milioane de lei. Actiunile SIF s-au mentinut ieri in general la nivelul preturilor precedente, in medie aceste titluri inregistrand un avans usor, de 0,2%.



Inca 30 de companii, tranzactionate la BVB
Actiunile a 30 companii listate pe RASDAQ vor putea fi tranzactionate de azi pe platforma tehnica a Bursei de Valori. Dintre acestea cele mai importante sunt Argus, Prodlacta, Sanex, Unirea Shopping Center, si Napochim. Un alt grup de 35 companii sunt pregatite pentru a urma procedura de translatare de pe RASDAQ pe BVB.



Piata RASDAQ
Pentru a doua sedinta consecutiv, actiunile producatorului de mobilier Montana Campeni au facut obiectul unor tranzactii importante, ieri transferandu-se un pachet total reprezentand 4,8% din actiuni.
In sedinta precedenta, se transferase un pachet de 1% din capitalul social al Montana. Toate tranzactiile de ieri, in numar de 15%, s-au derulat la pretul de 120.000 lei/actiune, cel mai mare din ultimul an pentru aceste titluri. Acesta a fost pretul la care  s-au perfectat si tranzactiile de marti, in aceste conditii cotatia medie nesuferind modificari. Cel mai mare pachet de actiuni in cadrul  Montana este controlat de Asociatia Salariatilor, care detine 39,9% din actiuni. SIF Banat -Crisana detinea o participatie de 32,6% in cadrul Montana, conform ultimei raportari.
Un investitor a achizitionat ieri 26% din actiunile companiei Panicor Hunedoara, specializata in fabricarea de produse de panificatie. Cu aceste actiuni s-a realizat o singura tranzactie, perfectata la pretul de 455 lei/actiune cu peste 17% mai ridicat comparativ cu cotatia medie precedenta. Transferul a totalizat 460 milioane de lei. Inainte de aceasta operatiune, societatea Unipan Bucuresti detinea exact pachetul de actiuni transferat , deci probabil Unipan a fost vanzatorul  de ieri. Cel mai important actionar al Panicor este societatea Eurostar Invest SRL, cu o participatie de 38,7%
O lichiditate buna au avut si actiunile restaurantului Calipso din Oradea, 2,3% din actiunile societatii fiind transferate prin intermediul singurei operatiuni derulata pe RASDAQ. Transferul s-a realizat la un pret de 32.000 lei/actiune, cu 23% mai mare compartiv cu prteul mediu anterior. Valoarea tranzactiei a fost de 243 milioane de lei. Actionarul majoritar al companiei este SIF Banat - Crisana, care detine 87,1% din numarul total de actiuni.
La Categoria I, actiunile Braiconf continua sa fie cele mai tranzactionate, rulajul de ieri fiind de 465 milioane de lei. Inchiderea s-a facut la pretul minim al sedintei de 56.500 lei/actiune. Cotatia medie nu a inregistrat modificari semnificative, situandu-se foarte aproape de nivelul de marti.
Actiunile companiei Altur Slatina au inregistrat la nivelul pretului mediu o apreciere de peste 10%, pretul maxim al sedintei fiind de 8.100 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost insa redusa, doar 177 milioane de lei.
Ieri s-au raportat tranzactile din acdrul ofertei publice lansata de SIF ltenia pentru vanzarea a 22,8% din actiunile producatorului de componente electronice Elcomp Bucuresti. SIF Oltenia a vandut intreg pachetul de actiuni detinut la Elcomp, pretul obtinut fiin de 32.000 lei/actiune, mai ridicat atat fata de cotatia de pe piata cat si de valoarea nominala a actiunilor Elcomp. Valoarea tranzactiilro din cadrul ofertei a fost de 5,4 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO