Burse - Fonduri mutuale

Oltchim cumpără Arpechim pe bucăţi: combinatul a mai luat o instalaţie de la Petrom pentru 1,6 mil. lei

Oltchim cumpără Arpechim pe bucăţi: combinatul a mai luat o instalaţie de la Petrom pentru 1,6 mil. lei

Foto: Silviu Matei

Autor: Andrei Chirileasa

10.05.2011, 19:38 1243

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (simbol bursier OLT),controlat de Ministerul Economiei, a încheiat pe data de 9 mai uncontract cu Petrom (SNP) pentru achiziţia instalaţiei deoxigen-azot de pe platforma rafinăriei Arpechim pentru 1,6 mil. lei(390.000 de euro) plus TVA, se arată într-un raport transmis cătreBVB.

Reprezentanţii Oltchim susţin că achiziţia era necesară pentruasigurarea independenţei furnizării de utilităţi în cadrul divizieipetrochimice de la Bradu.

Oltchim a mai cumpărat la finele lui 2009 activele depetrochimie ale rafinăriei Arpechim de la Petrom, printr-otranzacţie de 13 mil. euro. Secţia de petrochimie de la Arpechim,care trebuie să asigure aprovizionarea cu materie primă acombinatului Oltchim, a fost închisă în prima parte a anului trecutpentru reparaţii, iar repornirea instalaţiilor a fost amânată dinlipsa capitalului de lucru, potrivit rapoartelor companiei.

În prezent, instalaţiile sunt în continuare oprite, însăconducerea combinatului speră să le repornească în acest an, ceeace i-ar permite să-şi majoreze afacerile şi să revină pe profit. Înprimul trimestru, Oltchim a raportat afaceri de 464 mil. lei (110mil. euro), duble faţă de perioada similară a lui 2010, şi pierderide 2,65 mil. lei, de 20 de ori mai mici.

"Aceste rezultate au fost posibile chiar şi în condiţiile încare societatea a continuat să funcţioneze la capacitate redusă,din cauza lipsei principalelor materii prime (etilenă şipropilenă). Managementul a reuşit să găsească surse alternative deaprovizionare, ceea ce a făcut ca societatea să funcţioneze înprimul trimestru din 2011 la 57% din capacitatea de producţie, încreştere faţă de anii 2009 şi 2010, când combinatul a funcţionat ladoar 35% din capacitate. Funcţionarea combinatului la întreagacapacitate, integrat cu fabrica de la Arpechim, ar permiterevenirea pe profit chiar în anul acesta, în vederea privatizării",au precizat reprezentanţii Oltchim.

Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din Oltchim, s-a arătatinteresat să preia prin intermediul combinatului întreaga rafinărieArpechim, pe care Petrom a închis-o anul trecut şi intenţionează săo vândă până în 2012.

Pe de altă parte, Oltchim avea datorii de 2,35 mld. lei (570mil. euro) la finele lunii martie şi capitaluri proprii negative de551 mil. lei (134 mil. euro), iar FMI a cerut statului privatizareacompaniei.

Mai mult, Oltchim ar putea fi trecută în lichidare dacă Guvernulnu reuşeşte să vândă până la sfârşitul acestui an pachetulmajoritar de acţiuni, indică proiectul din data de 3 mai alscrisorii de intenţie discutată de Executiv şi FMI, citat deMediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO