Burse - Fonduri mutuale

Încă un peţitor pentru Oltchim: cine sunt britanicii care au luat 12% din companie?

Încă un peţitor pentru Oltchim: cine sunt britanicii care au luat 12% din companie?

Autor: Andrei Chirileasa

10.04.2011, 23:57 276

Fondul britanic Carlson Ventures International Ltd. a ajuns sădeţină 12% din acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea(OLT) şi ar putea intra în cursa pentru privatizarea companiei, decare e interesat şi grupul german PCC.

Carlson Ventures a preluat săptămâna trecută circa 9,2% dinacţiunile Oltchim prin intermediul unei firme înregistrate înCipru, Nachbar Services, în urma unor tranzacţii de 3,3 mil. euro,ajungând la 12% din companie.

Acţiunile Oltchim au crescut puternic înainte de achiziţiile desăptămâna trecută, dublându-şi preţul în circa o lună şi jumătate.Vineri titlurile Oltchim au închis la 0,43 lei, capitalizareacompaniei fiind de 35,8 milioane de euro.

Despre Carlson Ventures International există foarte puţineinformaţii pe internet, legate de două tranzacţii realizate înPolonia, respectiv vânzarea unor pachete de acţiuni la Art NewMedia, o firmă care oferă servicii de "art management", şi laMennica, o firmă poloneză specializată în emiterea de monede şiobiecte de colecţie.

Fondul Carlson Ventures International ar fi administrat decompania britanică Carl­son Private Equity, potrivit Mediafax.

Carlson Private Equity administrează fonduri specializate peinvestiţii în active cu probleme şi afaceri mici şi mijlocii cuperformanţe slabe din Europa şi Asia, potrivit descrierii de pesite-ul propriu. De asemenea, compania se focalizează pe companiineperformante, restructurare financiară şi situaţii de redresare."De vreme ce nu suntem o casă de private equity tradiţională, cimai mult un fond de oportunităţi, nu ne temem de pierderisemnificative sau capitaluri proprii negative", se mai arată pesite-ul companiei.

Oltchim reprezintă o investiţie care se pliază pe profilul unuiastfel de investitor. Combinatul chimic a înregistrat în ultimiitrei ani pierderi cumulate de 658 de milioane de lei (peste 150 demilioane de euro), pe fondul reducerii activităţii în urmaînchiderii de către Petrom a rafi­năriei Arpechim în 2008,principalul furnizor de materie primă al Oltchim.

Combinatul a cumpărat secţia de petrochimie a Arpechim de laPetrom la finele lui 2009, dar anul trecut a ţinut-o închisă pentrureparaţii şi modernizări, dar şi din cauză că nu a avut finanţarepentru capitalul de lucru necesar repornirii instalaţiilor.

Compania avea la finele anului trecut capitaluri propriinegative de 675 de milioane de lei (165 mil. euro), în condiţiileîn care datoriile totale se ridicau la 2,29 mld. lei (peste 550mil. euro).

Britanicii ar putea fi interesaţi să preia pachetul majoritar deacţiuni al Oltchim, în condiţiile în care Guvernul s-a angajat săînceapă procedura de privatizare a combinatului, la solicitareaFMI. Guvernul s-a angajat ca până în luna august să desemneze unconsultant de talie internaţională pentru a pregăti privatizareaOltchim, urmând ca licitaţia pentru vânzarea companiei să aibă locundeva la mijlocul anului 2012.

Carlson Private Equity investeşte în mod tradiţional între 10 şi100 de milioane de lire sterline în cadrul unei singure tranzacţiişi este interesat doar de achiziţia unor pachete majoritare, se maiarată pe site-ul grupului.

Britanicii ar putea fi astfel un concurent pentru grupul germanPCC care deţine 12% din Oltchim din ianuarie 2008 şi care a făcutpresiuni puternice în ultimii doi ani pentru demararea procesuluide privatizare a combinatului. Grupul PCC, care are de asemeneaoperaţiuni în sectorul chimic, fiind concurent pe anumite segmentecu Oltchim, este controlat de omul de afaceri german WaldemarPreussner.

PCC este în conflict deschis cu directorul general ConstantinRoibu, care conduce Oltchim de aproape 20 de ani, pe care îlconsideră responsabil pentru rezultatele negative din ultimiiani.

De celalaltă parte, Roibu spune că prin iniţiativele lor, nemţiiau încercat să blocheze finanţarea şi activitatea Oltchim pentru aprelua controlul companiei pentru un preţ cât mai mic.

Întrebarea este de partea cui se va pozi­ţiona noulacţionar?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO