Burse - Fonduri mutuale

Oltchim: plus 350 mil. euro in sase saptamani

19.06.2007, 17:17 9

Actiunile Oltchim au castigat ieri 7,5% fata de ultimul pret de vineri, ducand cresterea actinilor combinatului chimic in ultima luna si jumatate la peste 80%, titlurile companiei fiind printe cele mai bune plasamente de la Bursa pe aceasta perioada.
Valoarea companiei a crescut de la jumatatea lunii mai cu 350 de milioane de euro, atingand la finalul sedintei de ieri 780 de milioane de euro. Doar ieri cresterea a fost de 55 mil. euro.
Oltchim evolua pe piata de mai bine de doi ani fara o tendinta precisa, mentinandu-se intre 0,35 si 0,5 lei/actiune. Cotatia a atins ieri un nou maxim istoric de 0,74 lei/actiune, dar a incheiat ziua la 0,71 lei/actiune.
Maximul anterior data din 1997, cand Oltchim a atins echivalentul a 0,6 lei noi/actiune. Ulterior, depresia pietei din 1998 si 1999 a dus actiunile pana la echivalentul a 0,02 lei noi/actiune.
Cresterea puternica a actiunilor Oltchim din ultimele saptamani a venit pe fondul iesirii din actionariatul companiei a fondului de investitii Lindsell administrat de americanii de la New Century Holdings.
Pe piata se cunostea inca de la finalul anului trecut intentia Lindsell de a renunta la actiunile Olchim, dupa ce fondul a vandut cateva pachete mici de actiuni in piata, tranzactii raportate mai apoi Bursei.
Pe de alta parte, brokerii spun ca vad de cateva saptamani pe piata ca exista unul sau mai multi cumparatori care achizitioneaza agresiv actiuni Oltchim.
"De cateva zile se vede ca exista un cumparator care strange tot ce prinde pe piata", spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.
Cresterea actiunilor coincide cu apropierea expirarii termenului de pana la care participatia statului trebuia diminuata de la 95% la 53% prin anularea unei majorari de capital din 2003, conform unei legi aprobate in ianuarie anul acesta.
Compania a avut anul trecut vazari de 525 milioane de euro si un profit de 2,4 mil. euro.
Pe primul trimestru al acestui an profitul a fost de 1,7 mil. euro, dublu fata de anul trecut insa de aproape sase ori mai mic fata de acum doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO