Burse - Fonduri mutuale

Oltchim trimite incepand de astazi 1.400 de salariati in somaj tehnic

Oltchim trimite incepand de astazi 1.400 de salariati in somaj tehnic
21.06.2009, 18:33 44

Conducerea Oltchim Ramnicu Valcea (simbol bursier OLT) a decis la finele saptamanii trecute restrangerea activitatii de productie cu 40%, decizie care va duce la trimiterea in somaj tehnic a 1.400 de salariati, din totalul de 4.200 de angajati cati avea combinatul la finele anului trecut.

"Restrangerea activitatii de productie la circa 40% din capacitatea instalatiilor existente in combinat a condus la diminuarea posibilitatilor financiare ale societatii in asigurarea disponibilitatilor banesti pentru plata furnizorilor, a datoriilor restante, dar si a salariilor", se arata intr-un raport emis de societate.
In urma restrangerii activitatii de productie, conducerea combinatului trimite in somaj tehnic, incepand de astazi, salariatii din instalatiile oprite sau partial oprite, precum si salariatii din cadrul serviciilor functionale.
Conform presedintelui Sindicatului Oltchim Mihai Diculoiu, citat de Mediafax, Oltchim va trimite in somaj tehnic 1.400 de salariati in iulie si august, in vreme ce 500 de angajati ar putea intra in somaj incepand cu 1 septembrie. In plus, acesta spune ca angajatilor le-au fost diminuate salariile cu 15% pentru lunile mai, iunie si iulie.
"In functie de conditiile economico-financiare, lunar se va analiza posibilitatea incetarii sau prelungirii acestei masuri, precum si numarul angajatilor carora li se va suspenda contractul de munca", se arata in raportul emis de societate.
Conform acestuia, masura se va realiza cu respectarea prevederilor legale aflate in vigoare, respectiv plata a 75% din salariul de baza pentru personalul trimis in somaj tehnic.
Directorul general al Oltchim Constantin Roibu nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Oltchim are nevoie de petrochimia de la Arpechim, controlata de Petrom, pentru a-si continua activitatea. In ultimele luni au existat negocieri intre Oltchim si Ministerul Economiei, pe de o parte, si Petrom pe de alta parte, pentru preluarea operatiunilor de petrochimie fie de catre Oltchim direct, fie de catre stat prin intermediul altei firme. Pana in prezent, discutiile nu s-au concretizat, iar combinatul chimic continua sa functioneze la subcapacitate si sa acumuleze pierderi.
Combinatul chimic a raportat pentru primul trimestru pierderi de 28 mil. lei (6,6 mil. euro), de aproape opt ori mai mari fata de rezultatele negative inregistrate in perioada similara a anului trecut, de 3,6 mil. lei. Cifra de afaceri a companiei s-a redus in primul trimestru cu 39,1%, de la 467,4 mil. lei la finele lunii martie 2008 la 284,6 mil. lei (66,6 mil. euro) la sfarsitul primului trimestru din acest an.
Ultima tranzactie cu titlurile Oltchim s-a perfectat la un pret de 0,305 lei/actiune, cu 5,17% peste nivelul de referinta, de 0,29 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea combinatului se ridica la 104,6 mil. lei (24,7 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO