Burse - Fonduri mutuale

Oltenia Leasing: Nu ne intereseaza decat actiunile SIF Oltenia

06.10.2008, 19:14 46

Oltenia Leasing, institutia financiara nebancara controlata de SIF Oltenia (SIF5) si-a intensificat in ultima perioada achizitiile de actiuni SIF5, in conditiile in care pretul titlurilor pe Bursa a scazut puternic.

Oltenia Leasing a achizitionat la sfarsitul saptamanii trecute un pachet de 300.000 de actiuni SIF Oltenia, pentru care a platit circa 113.000 de euro (437.000 de lei). In ultimele doua luni, societatea a cumparat aproape 0,5% din capitalul SIF Oltenia, investind peste un milion de euro. Investitiile realizate depasesc cu mult afacerile societatii.
"Achizitiile le-am realizat din capitaluri proprii. Am devenit IFN, autorizata pentru activitati de leasing si ne-am majorat capitalul social pana la un nivel de 11,7 milioane de lei. Cumparam actiunile pentru a nu ramane cu banii cash si nu ne intereseaza decat titlurile SIF Oltenia, nu si alti emitenti", spune Liviu Parvu, directorul general al Oltenia Leasing.
Societatea, care controleaza in prezent circa 0,65% din titlurile SIF5, a realizat anul trecut afaceri totale in valoare de 1,3 milioane de lei (390.000 de euro) si a inregistrat o pierdere de circa 305.000 de lei (91.000 de euro).
Oltenia Leasing a achizitionat in primele trei sedinte de tranzactionare din aceasta luna pachete totale de aproape 1,9 milioane de actiuni SIF5, pentru care a platit circa 2,6 milioane de lei.
Pretul de achizitie s-a situat intre 1,2846 lei/actiune si 1,4553 lei/actiune.
De asemenea, in a doua jumatate a lunii trecute, societatea de leasing a realizat achizitii in valoare de circa 2,1 milioane de lei, pe fondul unui volum de aproximativ 1,5 milioane de actiuni. Pretul mediu de achizitie pentru intregul pachet a fost de 1,4136 lei/titlu.
Conform legii societatilor comerciale, achizitiile realizate de societatile controlate la companiile-mama sunt considerate rascumparari, pentru aceste operatiuni fiind necesar acordul actionarilor. De asemenea, actiunile cumparate in aceste conditii nu dau dreptul la dividende si nu au drept de vot in cadrul AGA. Potrivit ultimelor raportari, SIF Oltenia detinea circa 37% din capitalul Oltenia Leasing.
SIF Oltenia sustine ca nu are nicio implicare in achizitiile realizate de Oltenia Leasing, care sunt, potrivit reprezentantilor SIF5, investitii independente care fac parte din strategia societatii.
Conducerea SIF Oltenia a convocat de curand Adunarea Generala Extraordinara a actionarilor in luna noiembrie, in vederea aprobarii operatiunii de rascumparare a unui pachet de pana la 10% din capitalul social. Conform presedintelui societatii, Tudor Ciurezu, operatiunea doreste sa aduca valoarea SIF5 pe piata aproape de valoarea reala, indicata de valoarea activului net unitar. Rascumpararea ar presupune un efort financiar de peste 22 mil. euro si ar urma sa se desfasoare pe perioada unui an de zile.
Spre sfarsitul sedintei de ieri titlurile SIF Oltenia (SIF5) pierdeau circa 7,5% la Bursa de Valori, ajungand la un nivel de 1,35 lei/actiune. Acest nivel ofera societatii o valoare de piata de circa 200 mil. euro (783 de mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO