Burse - Fonduri mutuale

Pana la urma scaderile nu au mai venit

18.01.2005, 00:00 9

Actiunile de la Bursa au inceput saptamana fara cu variatii mici de pret in sus sau in jos, dand semne ca explozia preturilor din primele doua saptamani ale anului s-a incheiat. Singurele exceptii au fost Petrom, suspendata in ultimele sedinte de la tranzactionare si cateva companii mici care ramasesera in urma tendintei generale a pietei.
Brokerii spun ca in ciuda faptului ca preturile nu mai cresc evolutia Bursei este incurajatoare. Pe piata se vorbea in ultimele saptamani de iminenta unei corectii negative, dar acum brokerii vad ca pe piata exista suficienti cumparatori pentru a sustine preturile aproape de nivelurile maxime atinse in ultimele saptamani.
"Piata incepe sa se reaseze si au mai sunt unele scaderi actiuni, dar acestea nu sunt dramatice. Ceea ce este surprinzator este nivelul de rezistenta dincolo de care actiunile nu scad. Investitorii romani sunt probabil in asteptarea intrarii pe piata a fondurilor straine asteptate pentru acer an," spune Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.
Cele mai tranzactionate actiuni din piata au fost cele ale Petrom, cu operatiuni in valoare de 69 miliarde de lei, iar pretul a urcat la inchidere la 3.870 lei/actiune, cu 2,7% mai mult fata de vineri.
Actiunile celeilalte companii petroliere de pe piata. Rompetrol Rafinare (Petromidia) au oscilat intre 1.070 si 1.100 de lei, fiind tranzactionate 49 de milioane de actiuni. Petromidia a incheiat ziua la acelasi pret ca si vineri, 1.090 lei/actiune.
Perioada de reasezare a cotatiilor este, spun brokerii, o buna oportunitate pentru speculatori, in conditiile in care oscilatiile preturilor sunt destul de mari. "Piata din aceste zile este favorabila speculatorilor pentru ca se pot obtine destul de usor castiguri de 3-4% in trei zile," spune Rares Nilas.
Printre companiile mai mici spre care s-au orientat ieri mai mult decat de obicei cumparatorii se numara Carbid Fox Tarnaveni, care a urcat cu 12% pana la 1.690 lei/actiune, Electroputere, care a atins un maxim de 4.500 lei/actiune si a incheiat ziua la 4.350 lei/actiune, in crestere cu 8,8% si Policolor care a avansat cu 6,4% pana la 11.700 lei/actiune.
Actiunile SIF-urilor au consemnat usoare scaderi, indicele BET-FI coborand cu 0,9%.
Actiunile Impact au avut o zi buna, cu o crestere de 1,5% a pretului de inchidere. Cotatia a urcat pana la 6.850 lei/actiune si a incheiat ziua la 6.750 lei/actiune.



Piata RASDAQ
Pe pozitia de cel mai tranzactionat emitent de pe Rasdaq se mentine operatorul portuar Socep Constanta. Tranzactiile cu titlurile societatii au avut ieri o valoare totala de peste 10 miliarde lei (265.000 euro), actiunile inregistrand o apreciere de 9%, in conditiile unui pret la inchidere de 4.800 lei/actiune.
Rulajul realizat de Socep se mentine pentru a doua zi consecutiva la peste 10 miliarde lei. Cotatia a avut o evolutie ascendenta, inchizand aproape de pretul maxim al sedintei, de 4.840 lei/actiune. In ultima saptamana, actiunile operatorului portuar au crescut cu 28%.
Lichiditatea a fost buna si in cazul Braiconf Braila. Toate tranzactiile importante realizate ieri cu actiunile producatorului de textile s-au efectuat la pretul de 75.000 lei/actiune. La acest nivel, cotatia la inchidere a ramas nemodificata fata de ultima sedinta a saptamanii trecute. Braiconf a realizat ieri un rulaj de 1,35 miliarde lei (35.800 euro), prin efectuarea a 14 tranzactii cu 18.000 de actiuni.
Cea mai tranzactionata societate de la Categoria a II-a a fost Flaros Bucuresti. Producatorul de incaltaminte a realizat un rulaj de peste 2,6 miliarde lei (70.000 euro), prin cele sapte tranzactii efectuate transferandu-se 2,98% din capitalul social al companiei. Pretul la inchidere a fost de 84.500 lei/actiune (de altfel si pretul mediu al zilei de ieri), cotatia inreistrand o crestere usoara, de 0,6%, fata de sedinta precedenta. Conform ultimei raportari, actionar majoritar al societatii bucurestene este SIF Oltenia, cu o participatie de 73,3% din capitalul social. La pretul de 84.500 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei este de 2,34 milioane euro.
Neptun Campina a fost cea mai tranzactionata societate de la Categoria Baza, valoarea totala a operatiunilor efectuate cu titlurile acestei companii fiind de 1,9 miliarde lei (50.000 euro). Toate cele 21 de tranzactii s-au desfasurat la pretul de 400.000 lei/actiune. Cotatia nu a inregistrat modificari fata de sedinta anterioara, stabilizandu-se, in ultima saptamana,an jurul pragului de 400.000 lei/actiune.
In atentia investitorilor s-a aflat si Asigurarea Romaneasca - Asirom, compania realizand un rulaj de 836 de milioane lei( 22.000 euro), mai ales datorita unui ordin mare lansat la inceputul sedintei. Titlurile societatii au inregistrat ieri o crestere de aproape 5%, in conditiile unui pret la inchidere de 4.300 lei/actiune. Pe fondul unei lichiditati scazute, actiunile Asirom s-au apreciat de la inceputul anului cu peste 40%.
Ieri au fost raportate tranzactiile din cadrul ofertei publice de preluare lansata de Transcarpatica Cluj pentru achizitionarea a 10% din actiunile societatii clujene Someg. Transcarpatica a reusit sa cumpere 3.4% din numarul total de actiuni, platind un pret de 31.000 lei/actiune. Valoarea totala tranzactiei s-a ridicat la aproape 400 de milioane lei (10.500 euro).
dan.zavoianu@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO