Burse - Fonduri mutuale

Pasol: Nu e un moment bun pentru investitiile pe termen scurt

15.01.2008, 17:52 25

Scadere drastica la inceputul saptamanii de tranzactionare la Bursa, SIF-urile conducand o noua cadere a pietei. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a pierdut aproape 4%, in timp ce BET, indicele principal al pietei, a scazut cu 2,7%.
Foarte putine actiuni au scapat de scaderea de ieri, in top 25 al celor mai tranzactionate titluri, doar actiunile Antibiotice Iasi si cele ale Compa Sibiu fiind pe plus la finalul zilei.
Brokerii considera ca noua cadere a pietei nu este cu nimic deosebita fata de celelalte evolutii de la inceputul acestui an.
"Nu s-a schimbat nimic fata de ultimele zile. Pietele externe sunt pe scadere si se continua pe piata locala tendinta din ultima perioada", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Pasol spune ca, desi cele mai multe dintre actiuni au inregistrat scaderi puternice, nu recomanda in aceste momente intrarea la cumparare decat celor care doresc sa faca investitii pe perioade mai lungi de timp.
"Daca vrei sa tii actiunile o perioada lunga de timp, poti sa cumperi acum, pentru ca in aceasta situatie orice perioada de scadere mai puternica este buna pentru cumparari. Daca vrei sa investesti pe termene mai scurte, eu as mai astepta pana o sa vedem o intoarcere mai clara a pietei, aceasta insemnand cateva zile cu cresteri pe volume bune si pe bursa de la noi, dar si pe pietele externe. Doar o zi sau doua bune pentru pietele din America sau Europa nu inseamna nimic", spune Pasol.
Chiar daca piata locala nu este afectata de aceleasi probleme pe care le au companiile americane, probleme care au dat tonul la scaderile ce au cuprins pietele internationale, brokerii spun ca si in Romania situatia este "putin agitata", datele macro nefiind foarte incurajatoare.
"Sunt fluctuatii ale indicatorilor macro si la noi, pe care le consider absolut normale, dar care creeaza totusi incertitudine", considera Pasol.
Brokerii spun ca sentimentul pe piata e in continuare negativ, dar investitorii inteleg motivele scaderii.
"Nu e vorba de nici o panica. O scadere de 10-15% de la inceputul anului e o scadere mare intr-o perioada atat de scurta de timp, dar nu e dezastru. Cel putin, nu inca", spune Razvan Pasol.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 4,3%, aceasta fiind cea mai mare scadere inregistrata ieri in grupul SIF-urilor. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat la circa 1,04 milioane de euro (3,83 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Grupul SIF-urilor a atins ieri un rulaj de 6,56 milioane de euro (24 de milioane de lei), reprezentand aproximativ 60% din tranzactiile cu actiuni de la Bursa. Titlurile SIF Banat-Crisana au pierdut de la inceputul anului circa 16,8%, scazand de la un pret de 3,55 lei/actiune in decembrie 2007 la un pret de 3,04 lei/actiune in sedinta de ieri.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat o scadere de 3%, pe fondul unui rulaj de circa 1,19 mil. euro (4,35 mil. lei). Potrivit ultimelor raportari disponibile, fondul de investitii american Julius Baer International Equity Fund a vandut o parte semnificativa din participatiile detinute la bancile romanesti. Fondul si-a redus cu 45% participatia la BRD, vanzand actiuni in valoare de circa 30 mil. euro. La Banca Transilvania, fondul a vandut mai mult de doua treimi din actiuni pentru circa 2,5 mil. euro. Titlurile bancii au pierdut in primele doua saptamani de tranzactionare din acest an aproximativ 10%, scazand de la pretul de 0,9 lei/actiune in ultima sedinta a anului trecut la un pret de 0,82 lei/actiune ieri.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au suferit o cadere de peste 5%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de intermediere financiara s-a ridicat in sedinta trecuta la aproximativ 0,35 milioane de euro (1,29 milioane de lei). Societatea de brokeraj estimeaza ca va finaliza in ianuarie promovarea actiunilor Dafora Medias (DAFR) de pe RASDAQ pe piata principala a Bursei, urmand ca in primul trimestru sa mai transfere la cota BVB si titlurile producatorului din industria de panificatie Boromir Prod Buzau (SPCU). Broker Cluj a semnat saptamana trecuta contractul de intermediere cu Boromir Prod pentru promovarea actiunilor de pe piata RASDAQ la categoria I sau a II-a a BVB.

Titlurile Impact Bucuresti (IMP) au inregistrat o noua scadere puternica, pierzand 4,02%, pe fondul unui rulaj de 142.000 de euro (0,52 milioane de lei). Actiunile Impact au pierdut de la inceputul acestui an aproape 26%, scazand de la un pret de 0,5 lei/actiune in decembrie anul trecut la 0,398 lei/actiune ieri. Analistii de la grupul financiar austriac Erste evidentiau aceste actiuni intr-un raport de analiza emis la inceputul anului printre titlurile de la care asteapta cresteri mai mari in acest an, ca urmare a domeniului de activitate in care opereaza compania, respectiv cel de constructii. In actionariatul Impact au intrat in ultimii ani mai multe fonduri de investitii straine.

Actiunile Compa Sibiu (CMP) au crescut ieri cu 3,57%, fiind unele dintre putinele titluri de pe piata care au incheiat sedinta pe plus. Cresterea a venit pe fondul unui rulaj de 247.000 de lei. Titlurile Compa au adus anul trecut un castig de 31% din variatia de pret, dar cu majorarea de capital pe care a derulat-o compania, castigul a urcat la aproape 90%. Producatorul de componente auto a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un profit brut de peste 9,3 mil. lei, in crestere cu 80% comparativ cu perioada similara a anului precedent. Cifra de afaceri a companiei a crescut, la randul ei, cu aproape 28% in primele noua luni ale lui 2007, de la 176 mil. lei la aproape 226 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO