Burse - Fonduri mutuale

Patriciu a scapat de sechestru pe Petromidia

17.07.2006, 19:13 24

Tribunalul Bucuresti a admis, vineri, cererea de ridicare a sechestrului pe 25,8 la suta din actiunile grupului Rompetrol Rafinare SA (Petromidia) ramase sub masura asiguratorie in dosarul Rompetrol.
"Decizia Tribunalului Bucuresti confirma faptul ca ordonanta prin care s-a instituit sechestrul asigurator la Rompetrol Rafinare, pe o parte din actiunile societatii si o serie de bunuri mobile si imobile, nu a reprezentat decat o noua incercare de intimidare in dosarul de urmarire penala", a afirmat avocatul angajat de Rompetrol, Ovidiu Budusan.
In 7 martie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a pus sechestru asigurator pe actiunile societatii Rompetrol Rafinare aflate in proprietatea actionarului majoritar, grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, principalul acuzat in cel mai mediatizat caz de ancheta din ultimul an. Conducerea Rompetrol a sustinut ca masura de sechestru era nefundamentata si afecta evolutia companiei la bursa, la care se adauga si posibilitatea intreruperii finantarii proiectelor de dezvoltare.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) sunt cotate la bursa, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,0742 lei. La acest pret, capitalizarea companiei este de 436 mil. euro.
Actiunile Rompetrol au fluctuat puternic in ultimul an, osciland intre 0,12 lei si 0,06 lei. Investitorii se tem ca societatea va avea de suferit daca Dinu Patriciu are probleme si de aceea evita sa cumpere aceste titluri.
Dinu Patriciu, actionarul majoritar al Rompetrol, este cercetat in libertate, fiind acuzat de initiere si constituire a unui grup infractional, in scopul spalarii unor sume de bani realizate ca urmare a unei infractiuni precum delapidare cu consecinte deosebit de grave, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani, precum si de manipularea pietei de capital.
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a anuntat ca procurorii urmeaza sa redacteze rechizitoriul in dosarul Rompetrol, dupa care acesta va fi trimis instantei.
Alaturi de Patriciu mai sunt si alte persoane cercetate in acest caz, cel mai important personaj fiind Phil Stephenson, numarul doi in Rompetrol, care detine 20% din Grupul Rompetrol, principalul actionar de la Petromidia.
Dinu Patriciu cere procurorilor ca dosarul "Rompetrol" sa fie trimis cat mai repede instantei, pentru ca aceasta sa se pronunte in acest caz. Rompetrol cere procurorului general sa nu se mai pronunte in acest caz. "Instructiunile adresate prin mass-media procurorilor de caz ori declararea publica a convingerii procurorului general ca dosarul Rompetrol se va solutiona prin trimitere in judecata echivaleaza cu un verdict de vinovatie, prealabil finalizarii urmaririi penale", a precizat duminica Rompetrol. Compania mentioneaza ca in cadrul anchetei se desfasoara, inca, strangerea si analizarea probelor, nefiind finalizate nici macar rapoartele de expertiza. In plus, materialul de urmarire penala nu a fost prezentat inculpatilor, pentru a le permite propunerea de probe in apararea lor, ceea ce ar putea determina - in urma analizarii lor de catre procurorii de caz - chiar incetarea urmaririi penale, a conchis grupul petrolier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO