Burse - Fonduri mutuale

Patru SIF-uri au făcut profituri de 66 de milioane de lei în două luni

Patru SIF-uri au făcut profituri de 66 de milioane de lei în două luni

Mihai Fercală, şeful SIF Transilvania

Autor: Andrei Chirileasa

16.03.2012, 00:05 1558

SIF-urile au început anul în forţă, realizând profituri semnificative în primele două luni ale anului, în urma vânzării unor pachete de acţiuni pe bursă. Situaţia este diferită de cea din urmă cu 3-4 ani, când SIF-urile erau mai puţin active pe bursă şi înregistrau cele mai mari câştiguri la jumătatea anului, când încasau dividendele de la BCR şi BRD, dar şi de la alte companii din portofoliu.

Dividendele de la bănci s-au redus dramatic în ultimii ani, BCR nemaidistribuind dividende de doi ani, în timp ce la BRD au scăzut mult profiturile, ceea ce a forţat SIF-urile să fie mai active pe bursă. Principala strategie pe care au adoptat-o toate cele cinci societăţi de investiţii a fost reducerea pachetelor de acţiuni deţinute la bănci, respectiv vânzarea participaţiilor de la BCR către Erste contra cash şi acţiuni ale băncii austriece şi reducerea deţinerilor la BRD.

SIF Transilvania (SIF3) a raportat în primele două luni un profit de peste 30 mil. lei, după ce anul trecut a înregistrat cel mai mare rezultat din istoria SIF-urilor, de circa 200 mil. lei, ca urmare a vânzării integrale a pachetului de acţiuni de la BCR. SIF Transilvania, care este condus de la înfiinţare de către Mihai Fercală, a vândut în 2011 pachete semnificative de acţiuni BRD. Este posibil ca această politică să fi continuat şi în primele luni din 2012, având în vedere că s-au înregistrat tranzacţii semnificative pe BRD. De la începutul anului s-au transferat, prin tranzacţii speciale, circa 1,75% din acţiunile BRD în valoare de 134 mil. lei.

SIF Moldova a raportat în primele două luni câştiguri de 17 mil. lei.

Este posibil ca SIF-urile să fi marcat profituri şi pe alte companii, precum Fondul Proprietatea (FP) şi Petrom (SNP), unde au cumpărat pachete semnificative de acţiuni. În primele două luni ale anului cele două companii au câştigat pe bursă aproape 40%. Informaţii mai exacte privind tranzacţiile realizate de SIF-uri în această perioadă vor fi disponibile în rapoartele trimestriale, în care SIF-urile publică şi structura detaliată a portofoliilor.

SIF Oltenia (SIF5) a înregistrat în primele două luni profituri de 10 mil. lei, iar SIF Muntenia (SIF4) a raportat câştiguri de 8,4 mil. lei. În ciuda acestor profituri, care indică vânzări de active, lichidităţile celor trei SIF-uri s-au redus comparativ cu finalul anului trecut, ceea ce indică faptul că banii încasaţi au fost reinvestiţi. Cele trei SIF-uri dispuneau de lichidităţi cumulate de 363 mil. lei la finalul lunii februarie, faţă de 379 mil. lei la sfârşitul lui 2011.

La capitolul active, SIF Oltenia a înregistrat cea mai mare creştere în primele două luni, de 15%. SIF Oltenia este singura dintre SIF-uri care nu a încheiat încă tranzacţia cu Erste pentru vânzarea participaţiei deţinute la BCR. SIF5 are în portofoliu pachete semnificative de acţiuni la Petrom şi Fondul Proprietatea, companiile cu cele mai mari creşteri de pe piaţa locală în acest an.

Acţiunile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse între 17% şi 30% de la începutul anului, stimulate şi de randamentele ridicate ale dividendelor pe care cele cinci societăţi le vor distribui din profiturile pe 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO