Burse - Fonduri mutuale

PCC: Strategia conducerii Oltchim este nerealista

18.04.2008, 20:53 16

Grupul german Petro Carbo Chem (PCC), principalul actionar minoritar al Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) cu o detinere de 12,9% din companie, sustine ca strategia de dezvoltare prezentata de conducerea combinatului chimic este nerealista si se bazeaza pe informatii false.
Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, a prezentat saptamana trecuta un plan de investitii care presupune atragerea de fonduri in valoare totala de peste un miliard de euro, pentru dezvoltarea combinatului pana in 2012.
Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al grupului PCC, sustine insa ca strategia nu a fost discutata cu actionarii si se bazeaza pe informatii false, cum ar fi o capitalizare mai mare decat cea reala, de pe Bursa.
Directorul general al Oltchim si-a bazat prezentarea din 7 aprilie pe aprecieri conform carora capitalizarea bursiera a companiei la finele anului 2006 era de 500 mil. euro, iar la sfarsitul lui 2007 se ridica la 1,5 mld. euro. Reprezentantii PCC sustin ca datele de pe Bursa de Valori indica o capitalizare de zece ori mai mica. Astfel, investitiile de 1 mld. de euro avansate de conducerea Oltchim sunt de circa opt ori mai mari decat capitalizarea actuala a companiei.
"Diminuarea capitalizarii bursiere este in principal rezultatul legislatiei din Romania, nu al activitatii managementului. In plus litigiile cu actionarii minoritari au limitat cresterea valorii actiunilor Oltchim", spun reprezentantii Oltchim.
Roibu a pretins, de asemenea, ca in perioada 1994-2007 la Oltchim s-au investit 335 mil. euro, insa actionarul german arata ca, in ciuda acestor investitii, valoarea de piata a Oltchim de la finele anului 2007 se situa la o treime din suma investita, respectiv 112,2 mil. euro.
PCC se mai opune conversiei in actiuni a datoriilor combinatului fata de AVAS si considera ca managemetul Oltchim este "incapabil sa gaseasca o solutie pentru a rezolva problema imprumuturilor, apeland astfel la ajutorul institutiilor publice romanesti".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO