Burse - Fonduri mutuale

Pesimismul investitorilor a dus ieri indicii bursieri la noi minime

12.02.2008, 19:02 13

Bursa nu a produs ieri nici un miracol, continuand sa inregistreze corectii importante, in ton cu tendinta de la sfarsitul saptamanii trecute. "Noi ne corelam cu evolutiile anterioare. Piata a fost ieri asa cum ne-am obisnuit. Am avut parte de o sedinta tipic romaneasca, pietele regionale apreciindu-se in vreme ce noi am cedat si am inchis pe minus. A fost o corectie aspra tinand cont de perspectivele emitentilor nostri", considera Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust.
Indicele general al pietei BET-C a pierdut ieri 2,32%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata BET a scazut cu 2,33%. SIF-urile nu au scapat nici ele de corectiile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, pierzand in sedinta de ieri 2,72%.
Rulajul Bursei s-a mentinut in continuare unul scazut, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 7,4 mil. euro (27,1 mil. lei), in vreme ce tranzactiile cu actiuni cotate pe piata RASDAQ au insumat 0,9 mil. euro (3,3 mil. lei).
"Volatilitatea este ridicata in continuare. Spre sfarsitul lunii vor intra in piata si actiunile Erste, care speram sa devina un reper pentru investitori si sa aduca piata pe un trend ascendent", spune Simionescu.
Majoritatea pietelor internationale se aflau spre sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri in crestere. Astfel, indicele austriac ATX crestea cu 0,5%, indicele francez CAC 40 se aprecia cu 0,3%, in vreme ce DAX-ul german urca cu 0,5%. In Marea Britanie, indicele FTSE 100 cobora cu 0,3%, dupa ce indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) din Statele Unite a pierdut in sedinta anterioara 0,5%.
"Americanii au ajuns la un nivel de consolidare, iar fluctuatiile mari au disparut, ceea ce este bine. Piata trece printr-o perioada de stabilitate si se asteapta sa intre pe un trend ascendent dupa rezultatele financiare", considera Adrian Simionescu. El este de parere ca pietele europene au inceput o evolutie proprie, separata de americani. Acestea au inceput sa evolueze dupa propriii indicatori economici.
Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa au fost ieri titlurile Bancii Transilvania (TLV) si Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD), cu tranzactii cumulate in valoare de 2,6 mil. euro (9,53 mil. lei), precum si titlurile Transelectrica, cu un rulaj de 0,53 milioane de euro (2 mil. lei) si actiunile Transgaz (TGN), cu tranzactii in valoare de 0,4 mil. euro (1,45 mil. lei).

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 2,6%, pe fondul unui rulaj de circa 0,8 milioane de euro. Societatea de investitii financiare intentioneaza sa-si dubleze capitalul social prin incorporarea profitului net din 2007 si distribuirea de actiuni gratuite, in raport de o actiune gratuita la o actiune detinuta, potrivit hotararilor Consiliului de Administratie al societatii. Consiliul va propune actionarilor ca societatea sa nu distribuie dividende cash din profitul net de 64,8 mil. lei (19,4 mil. euro) obtinut anul trecut, acesta urmand sa fie incorporat in rezerve. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a derulat la un pret de 2,68 lei/actiune.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au pierdut ieri 1,7%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat ieri la circa 0,8 milioane de euro
(3 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. Actiunile bancii s-au depreciat si in aceasta luna, cu circa 7%, coborand de la o valoare de 19 lei/actiune la inceputul lunii la 17,8 lei/actiune ieri. In ianuarie, titlurile BRD au pierdut aproximativ 40%, pe fondul corectiilor generale la nivelul pietelor bursiere din toata lumea si al rezultatelor negative inregistrate de actionarul majoritar, Societe Generale, in ultimul trimestrul al anului precedent ca urmare a uneia dintre cele mai mari fraude din istorie.

Actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut ieri 5,7%, pe fondul unei lichiditati de 0,5 milioane de euro (aproximativ 2 milioane de lei). Compania ar putea realiza o noua oferta publica de vanzare de actiuni pana la sfarsitul acestui an, prin care sa-si majoreze free-float-ul la 30%. Potrivit oficialilor companiei, oferta ar urma sa se deruleze in momentul in care Bursa isi va reveni, pentru a obtine un pret mai bun. In plus, compania ar putea vinde un pachet mai mare de aceasta data, de pana la 15% din actiuni, astfel ca suma pe care ar atrage-o de la investitori ar putea depasi 100 mil. euro. Banii vor fi utilizati pentru a finanta proiectele de investitii ale companiei, estimate la 1,4 mld. lei.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut ieri 1,2%, valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei ridicandu-se la circa 0,3 milioane de euro (1,1 milioane de lei). Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit la finele saptamanii trecute calificativul grupului Rompetrol pentru datoriile pe termen lung de la "B minus" la "B plus", majorarea reflectand legaturile puternice intre companie si actionarul majoritar KazMunaiGaz. Totodata, Fitch a scos ratingul grupului petrolier de sub supraveghere, unde a fost plasat la 28 august 2007, cand compania de stat din Kazahstan a anuntat preluarea unei participatii de 75% la Rompetrol.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) au inchis sedinta de ieri la acelasi nivel ca si la finele saptamanii trecute, pe fondul unui rulaj de 0,3 milioane de lei. Primul rulaj de pe piata RASDAQ a fost atins de titlurile Dumbrava Falticeni (DUMV), cu tranzactii speciale in valoare de 0,25 milioane de euro (0,92 milioane de lei), in vreme ce producatorul de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita (IPRU) s-a aflat pe locul al doilea, cu tranzactii in valoare de 130.000 de euro (circa 0,5 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate, a pierdut ieri 0,96%. Ultima tranzactie cu titlurile Dafora Medias s-a perfectat la un pret de 0,35 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO