Burse - Fonduri mutuale

Peste 6.500 de salariati ai BCR cu actiuni la Erste pot de azi sa-si lichidizeze investitia

14.02.2008, 20:05 16

Primele tranzactii cu actiunile Erste Bank (EBS) pe Bursa de la Bucuresti s-ar putea realiza la un pret cuprins intre 130 si 140 de lei pe actiune, avand in vedere cursul la care s-au tranzactionat ieri titlurile Erste si cursul de schimb leu/euro.
Actiunile bancii austriece au inregistrat ieri o crestere de 4%, tranzactionandu-se la ora 17:00 la un pret cuprins intre 38 si 38,5 euro/actiune.
La aceeasi ora, pe piata valutara interbancara euro se tranzactiona la un curs cuprins intre 3,64 si 3,65 lei.
"Cursul se va forma in functie de preturile de la Viena si de cursul de schimb leu/euro. Nu cred ca vor lasa prea mult loc sa se faca arbitraj", considera Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.
BCR va fi market maker pentru actiunile Erste pe Bursa, adica va oferi contrapartida pentru toti cei care vor dori sa vanda sau sa cumpere actiuni Erste.
Erste Bank are peste 6.500 de actionari romani, majoritatea fiind angajati ai BCR care si-au schimbat actiunile detinute la BCR pentru actiuni Erste in decembrie 2006. Acestia au primit o actiune Erste pentru sase actiuni BCR, dupa ce achizitionasera actiunile BCR cu cativa ani inainte la un pret mediu de circa 30 de euro-centi/actiune.
Ce vor face acum salariatii BCR? Vor alege sa-si vanda actiunile si sa-si marcheze astfel un castig de aproape 20 de ori mai mare fata de pretul pe care l-au platit pentru actiunile BCR sau vor mai astepta ca titlurile Erste sa-si mai revina, dupa ce acestea au pierdut aproape 30% de la inceputul anului?
"Eu nu cred ca vor fi prea multi doritori sa vanda avand in vedere scaderile din ultima luna. Ar putea fi mai multi doritori sa cumpere, insa asta ramane de vazut in zilele urmatoare", este de parere Molnar.
La sfarsitul lui 2006 Erste le-a oferit salariatilor BCR posibilitatea sa-si schimbe actiunile detinute in titluri ale grupului austriac, la un raport de sase la unu, corespunzator unui pret de 45,9 euro pentru o actiune Erste, in conditiile in care pretul actiunilor pe Bursa era de peste 55 de euro.
Afacerea i-a atras pe multi salariati, care au optat pentru acest schimb, care prevedea insa ca nu au voie sa-si vanda actiunile astfel primite timp de un an.
Perioada de blocaj a expirat la sfarsitul lui decembrie 2007, cand actiunile Erste se tranzactionau la 49 de euro, insa de atunci acestea au scazut sub 39 de euro, adica pretul incasat de salariatii BCR care si-au vandut actiunile BCR catre Erste contra cash.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO