Burse - Fonduri mutuale

Petrom: 300 mil. euro in fonduri de investitii, neafectate de criza

21.11.2007, 18:10 17

Petrom, cea mai mare companie locala si unul dintre cei mai mari investitori romani pe pietele financiare internationale, nu a suferit pierderi semnificative de pe urma crizei prin care trec pietele financiare, desi detine plasamente importante, conform reprezentantilor companiei.
Petrom investeste pe pietele internationale prin intermediul mai multor fonduri de investitii administrate de banci europene. Valoarea plasamentelor Petrom in fonduri internationale de investitii se ridica la mijlocul anului la putin peste un miliard de lei (peste 300 de milioane de euro), conform datelor furnizate de companie.
Reprezentantii companiei spun ca turbulentele de pe pietele internationale nu au avut o influenta majora asupra valorii investitiilor. "Nu au existat influente semnificative", au spus reprezentantii Petrom. Acestia nu au detaliat insa structura plasamentelor fondurilor de investitii in care au plasat lichiditatile.
"Petrom a investit in trei fonduri administrate de Raiffeisen Capital Management, Sal Oppenheim si Allianz Dresdner Global Investors", au spus pentru ZF reprezentantii Petrom.
Criza creditelor ipotecare din Statele Unite a cauzat pana in prezent pierderi care se apropie de 100 de miliarde de dolari bancilor si fondurilor internationale de investitii care au investit in instrumente garantate cu ipoteci pe proprietati imobiliare din Statele Unite. Valoarea acestora a scazut din cauza imposibilitatii celor care au beneficiat de credite cu ipoteca de a plati si a scaderii valorii proprietatilor imobiliare.
Cea mai mare parte a sumelor investite de Petrom pe pietele externe provine din majorarea de capital derulata de OMV in 2004 dupa preluarea Petrom, cand au adus un aport de circa 856 mil. euro la capitalul Petrom pentru a ajunge la 51% din actiuni, in plus fata de pretul de 669 mil. euro platite pentru pachetul de 33,34% preluat de la statul roman.
Petrom a inregistrat in trimestrul al treilea un profit net de 661 mil. lei (204 mil. euro), in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a crescut fata de trimestrul anterior, dar nivelul de 3,24 miliarde de lei (circa un miliard de euro) a fost cu 4% mai mic decat cel din perioada similara a lui 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO