Burse - Fonduri mutuale

Petrom, 90 mil. euro pentru Petrobrazi

09.07.2008, 17:52 18

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a semnat un contract in valoare de 90 mil. euro cu divizia Udhe a grupului german Thyssen Krupp pentru constructia pe platforma rafinariei Petrobrazi a unei statii de desulfurare a benzinei. Acest contract ii va permite companiei petroliere sa livreze incepand cu anul viitor numai carburanti Euro 5.
"Constructia acestei unitati va marca trecerea la productia de benzina cu continut redus de sulf. Programele noastre de modernizare au in vedere producerea de carburanti care sa respecte standardele de calitate si mediu ale UE. Astfel, incepand cu 2009, vom livra pe piata din Romania numai carburanti Euro 5, cu un continut sulf de 10 ppm", a declarat Neil Morgan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.
Unitatea va produce benzina cu continut redus de sulf si va avea o capacitate anuala de 700.000 de tone. Punerea in functiune a instalatiei este estimata sa aiba loc la inceputul anului 2009.
Conform contractului, Uhde va asigura servicii complete de inginerie, va furniza echipamentul, va asigura constructia, punerea in functiune si va facilita instruirea personalului care va opera instalatia. Petrom are o capacitate anuala de rafinare de opt milioane de tone de titei, respectiv 40% din capacitatea totala de prelucrare a titeiului in Romania.
Compania are doua rafinarii, Petrobrazi si Arpechim. Petrobrazi are o capacitate anuala de rafinare de 4,5 milioane de tone, care va fi extinsa la 6 milioane de tone, iar Arpechim rafineaza anual circa 3,5 milioane tone de titei.
Totodata, Petrom a mai semnat un contract de 6,6 mil. euro cu compania energetica irlandeza ESB International, care va proiecta instalatiile de generare de electricitate de 860 MW ale termocentralei care va deservi rafinaria Petrobrazi, detinuta de Petrom. Lucrarile vor incepe in 2009 si vor dura doi ani. Potrivit acordului, ESB International va asigura gratuit servicii in perioada de garantie, de doi ani de la finalizarea constructiei si instalarii.
Centrala electrica de la Brazi va fi construita de un consortiu format din General Electric si firma elena specializata in inginerie Metka si ar putea intra in functiune la inceputul anului 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO