Burse - Fonduri mutuale

Petrom a ajuns mai valoroasa decat General Motors

Petrom a ajuns mai valoroasa decat General Motors

Click pentru imaginea marita

25.04.2008, 20:22 17

Capitalizarea celei mai mari companii romanesti, Petrom Bucuresti (SNP), a urcat la 12,3 mld. dolari (7,82 mld. euro), dupa ce corectiile din ianuarie si februarie o coborasera sub 10 mld. dolari (6 mld. euro), si s-a apropiat de valoarea de la inceputul anului.
Ieri, actiunile Petrom au castigat pe Bursa 5,5% pe fondul unor tranzactii de 2,5 mil. euro, inchizand foarte aproape de valoarea de la inceputul anului. Cresterea vine dupa ce compania si-a bugetat pentru acest an o crestere a profitului net cu 36%, la 2,4 mld. lei (670 mil. euro), dar si pe fondul cresterii puternice a pretului petrolului pe pietele internationale, pana la un nivel record de 117 dolari/baril.
In comparatie, valoarea de piata a producatorului de automobile General Motors (GM), a cincea companie din SUA din punctul de vedere al cifrei de afaceri, se situeaza in prezent la circa 11,85 mld. dolari (7,52 mld. euro), potrivit datelor de pe Bursa din New York (NYSE). De la inceputul anului, pretul actiunilor GM s-a redus cu 15%. Compania, cu afaceri de 181 mld. dolari in 2007, a raportat pierderi de 38,7 mld. dolari.
Petrom este una dintre putinele companii de pe Bursa care au reusit sa depaseasca momentul dificil de la inceputul anului, ajutata de un context extern favorabil companiilor petroliere care detin resurse proprii, dar si de recomandari favorabile din partea analistilor. Dupa ce au atins un minim de 0,37 lei/actiune la mijlocul lunii februarie, titlurile SNP s-au deconectat de restul pietei inregistrand o revenire importanta care le-a adus aproape de nivelul de 0,5 lei/actiune de la inceputul anului.
Petrom a evoluat si anul trecut diferit fata de piata, fiind una dintre putinele actiuni care au inregistrat scaderi in 2007, cu minus 12%. In iulie 2007, cand BET si-a atins maximul istoric, titlurile SNP erau abia la nivelul de la sfarsitul lui 2006.
La inceputul lunii martie, analistii ING Bank indicau un pret tinta pentru actiunile Petrom pe urmatoarele 12 luni de 0,514 lei/actiune, prognozand un profit net pentru acest an de 3,57 mld. lei (991 mil. euro calculat la un curs de 3,6 lei/ euro), dublu comparativ cu rezultatul raportat anul trecut de 1,78 mld. lei (532 mil. euro). Ei si-au bazat estimarile in special pe cresterea barilului de titei pe pietele internationale, lucru care influenteaza pozitiv activitatea de explorare si productie, care genereaza profit pentru Petrom.
Analistii KBC Securities indicau, de asemenea, la inceputul acestei luni, un pret tinta pentru Petrom de 0,554 lei.
"Cu siguranta ca Petrom este compania momentului pe Bursa. A avut o evolutie pozitiva in ultimele luni, care a fost urmata intr-o anumita masura si de titlurile BRD. Petrom si BRD au fost dintotdeauna liderele atractiei pentru investitorii straini, iar rezultatele bune si profiturile in crestere bugetate le-au ajutat sa-si revina, chiar daca lichiditatea ridicata arata ca s-a si vandut mult", a explicat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Actionarii Petrom au aprobat saptamana aceasta bugetul de venituri si cheltuieli pe 2008, care prevede un profit net de 2,44 mld. lei (670 mil. euro), in crestere cu 37% in lei, la o cifra de afaceri de 11,97 mld. lei (3,3 mld. euro), in scadere cu aproape 10% fata de vanzarile din 2007.
De asemenea, compania si-a bugetat investitii de 1,7 mld. euro, din care 1 mld. euro pe partea de productie.
Petrom va distribui actionarilor dividende in valoare de 1,08 mld. lei (324 mil. euro), reprezentand 61% din profitul net de anul trecut, de 1,78 mld. lei (532 mil. euro). Valoarea dividendului brut aprobat de actionari este de 0,0191 lei/actiune, reprezentand 3,8% din ultimul pret al actiunilor pe Bursa, de 0,494 lei.
Revenirea Petrom a oprit si scaderea indicelui BET, care inregistreaza inca o scadere de 30% fata de inceputul anului, in conditiile in care unele dintre companiile din BET, precum, Rompetrol Rafinare, Impact, Broker sau Biofarm, au scazut cu peste 50%.
Ieri, Petrom a tras indicele BET in sus cu aproape 1%, in conditiile in care majoritatea celorlalte actiuni au inregistrat scaderi semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO