Burse - Fonduri mutuale

Petrom a coborat sub pragul de 2.300 de lei

31.08.2004, 00:00 11

Actiunile celei mai mari companii cotate, Petrom au pierdut ieri 2,6% din valoare continuand tendinta descendenta intrerupta saptamana trecuta de suspendarea de la tranzactionare.
Actiunile companiei au fost suspendate joi de la tranzactionare, iar de atunci majoritatea actiunilor de la Bursa au inregistrat pierderi. Petrom a incheiat ieri ziua la 2.250 lei/actiune, pret cu 11% mai mic fata de cel inregistrat la semnarea contractului de privatizare a companiei cu grupul austriac OMV.
Suspendarea de la tranzactionare de joi a fost cauzata de convocarea unei Adunari Generale care va aproba o majorare de capital, care face parte din procedura de trecere a companiei in proprietate privata. Brokerii spun ca pe termen scurt actiunile Petrom vor fi influentate mai ales de conditiile viitoarei majorari de capital la care investitorii de la Bursa vor avea dreptul de a subscrie. "Pe termen scurt cotatia Petrom se va misca dupa potentialul de castig al actionarilor minoritari din operatiunea de majorare a capitalului social," spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities. Petrom a anuntat la solicitarea Bursei ca pretul la care minoritarii nu a fost inca stabilit. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Petrom, de 5,4 miliarde de lei, s-a incadrat in limitele unei zile normale de tranzactionare.
Piata in ansamblu nu a avut ieri o tendinta clara de evolutie, desi majoritatea companiilor au incheiat ziua pe crestere, recuperand o mica parte din scaderile de saptamana trecuta. SIF-urile au urcat in medie cu 0,5%, iar toate cele trei banci au inregistrat cresteri de 0,7-1,2%. Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Bancii Transilvania cu operatiuni in valoare de 11,6 miliarde de lei. Actiunile acesteia au incheiat ziua la 6.900 lei/actiune.
Rompetrol Rafinare ale carei actiuni au inregistrat o tendinta mai abrupta de scadere decat piata in ansamblu a inregistrat ieri o crestere de 0,7% a cotatiei de inchidere, ultima tranzactie a zilei realizandu-se la 554 lei/actiune.
Brokerii spun ca o corectie a preturilor era previzibila, dar in conjunctura actuala de pe piata nu sunt previzibile scaderi semnificative pe termen mediu. "Ma astept ca preturile actiunilor sa se stabilizeze in jurul preturilor actuale, eventual cu 5% mai jos decat acum," spune Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker.
"Sunt surprins ca aceasta corectie de vara a vanit atat de tarziu. Cred ca scaderile au fost declansate de o serie de evenimente negative care nu vor avea insa implicatii pe termen lung, cum ar fi majorarea incepand de anul viitor a impozitului pe dividende." spune Valerian Ionescu, director de operatiuni ca CA IB Securities. El spune insa ca piata actiunilor nu poate sa continue sa scada atata timp cat tendinta dobanzilor de pe piata este de scadere.
Banca Nationala a anuntat chiar duminica o a patra scadere in termen de trei luni, interval in care dobanda de interventie a fost redusa cu 2,5 puncte procentuale. Scaderea dobanzilor a fost cea care a impulsionat cotatiile actiunilor in 2002, cand piata a crescut cu peste 100%.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de gresie si faianta Sanex Cluj au inregistrat ieri un nou maxim istoric la pretul de 4.300 lei/actiune, in conditiile in care valoarea operatiunilor a depasit 3 miliarde de lei.
Dupa cateva luni de evolutie linistita, actiunile Sanex au inceput sa inregistreze variatii mai semnificative de pret de la finalul saptamanii trecute, cand s-a inregistrat si o crestere a valorii tranzactiilor. In urma operatiunilor de vineri, in  valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei a fost raportata cresterea participatiei detinute de SIF Oltenia pana la 7,46%, fata de 7,27% cat detinea inainte. Cea mai mare parte a tranzactiilor de ieri s-a realizat la acelasi pret ca si vineri, 4.000 lei/actiune, astfel ca pretul mediu al tranzactiilor de luni a inregistrat o crestere nesemnificativa. Sanex este controlata de un vehicul de investitii, Goodison Holdings, cu 68% din actiuni, preluat in prima parte a acestui an de compania austriaca Lasselsberger.
Cea mai mare valoare a tranzactiilor a fost inregistrata ieri de actiunile societatii Zaharul Ludus, cu doua operatiuni in valoare de 3,5 miliarde de lei. Pachetele transferate au reprezentat 6% din capitalul companiei si s-au realizat la 25.600 lei/actiune, de aproape sapte ori mai mult fata de cotatia precedenta.
La categoria I a pietei actiunile Socep Constanta au insumat tranzactii in valoare de aproape un miliard de lei. Cotatia a avut o evolutie relativ stabila intre 1.640 si 1.670 lei/actiune, iar pretul mediu a inregistrat o crestere de 0,5%.
Actiunile producatorului de mobila Ilefor Targu Mures, listate la categoria a II-a aui inregistrat o singura tranzactie in valoare de aproape un miliard de lei. Operatiunea, in cadrul careia s-au transferat actiuni reprezentand 1,4% din capitalul societatii, s-a realizat la 4.300 lei/actiune, valoare identica cu cea precedenta.
Producatorul de ulei Argus Constanta a avut o evolutie relativ stabila in jurul pretului de 27.500 lei/actiune, dar a incheiat ziua la 27.200 lei/actiune, in scadere fata de ziua anterioara. Cu toate acestea, pretul mediu a inregistrat o usoara crestere.
Valoarea totala a operatiunilor de ieri de la Bursa Electronica RASDAQ s-a ridicat la 11,7 miliarde de lei, in scadere fata de finalul saptamanii trecute. Toti cei trei indici ai pietei au inregistrat cresteri usoare, intre 0,3% si 0,5%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO