Burse - Fonduri mutuale

Petrom a preluat trena la Bursa

20.07.2005, 19:38 11

Actiunile Petrom au avut ieri prim-planul la Bursa, reusind sa atinga din nou nivelul de 0,47 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii importante, care au insumat 13,4 milioane de lei (3,76 milioane de euro).

Pretul titlurilor companiei petroliere s-a apreciat ieri cu 2,8% tragand in sus piata, in conditiile in care evolutia SIF-urilor a fost una ezitanta. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichizi zece emitenti de la Bursa de Valori, a castigat 1,3%. Valoarea totala a transferurilor derulate ieri in piata a depasit 30 de milioane de lei (8,46 milioane de euro).

"Nu exista o cauza obiectiva pentru evolutia actiunilor Petrom. Totusi, compania traverseaza o perioada foarte buna, atragand interesul investitorilor, in special a celor straini. Daca ne uitam la valoarea tranzactiilor derulate ieri cu titluri Petrom, e clar ca cea mai mare parte a ordinelor de cumparare au venit din partea unor investitori straini, deoa-rece investitorii autohtoni nu dispun de sume atat de mari", a declarat Alin Brendea, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Prime Transaction.

Dupa cresterile importante de luni, SIF-urile au avut ieri o evolutie mai putin convingatoare. Actiunile celor cinci societati de investitii financiare au consemnat scaderi in debutul sedintei de tranzactionare, scaderi care au depasit 3% in cazul SIF Moldova. In partea a doua a sedintei au inceput sa apara si cumparatori, iar preturile au revenit, inchizand ziua pe plus. Astfel, indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia celor cinci SIF-uri, a castigat ieri aproape 1,5%.

"In acest moment exista premise pentru continuarea unui trend ascendent al titlurilor SIF, in conditiile in care preturile sunt mai mici decat in februarie, rezultatele sunt in crestere si se asteapta listarea BCR, la care toate cele cinci societati detin pachete semnificative. Totusi, nu vom asista la cresteri spectaculoase ale SIF-urilor pana cand pe piata nu vor intra investitori de calibru. Atat timp cat tranzactiile sunt predominant speculative, este de asteptat sa asistam si la usoare scaderi", a explicat Brendea.

Cele mai tranzactionate SIF-uri au fost, ca si luni, SIF Moldova si SIF Oltenia, care au realizat rulaje de 3,6, respectiv 3,4 milioane de lei (aproxi-mativ un milion de euro). Titlurile SIF Transilvania au inregistrat cea mai semnificativa crestere, 2,8%, inchizand sedinta la cotatia de 1,47 lei/ actiune. Actiunile Bancii Transilvania au castigat ieri aproape 2%, atingand in final nivelul de 0,785 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii a depasit cu putin un milion de lei (280.000 de euro).

Tranzactii semnificative s-au reali-zat ieri si cu actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti, care au realizat un rulaj de 0,85 milioane de lei (240.000 de euro). La nivelul cursului, titlurile Sicomed au pierdut 1,3%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,76 lei/ actiune.

Actiunile Flamingo au avut o evolutie linistita, dupa agitatia din prima zi de tranzactionare, realizand un rulaj scazut, de 0,3 milioane de lei (84.000 de euro). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 2,45 lei/actiune, in urcare cu 1,2% fata de ziua precedenta.



Piata RASDAQ

Titlurile Braiconf Braila au coborat si ieri cu 13,3%, ultimul transfer realizandu-se la pretul de 0,85 lei/actiune.

Actiunile Braiconf au scazut in ultimele doua sedinte cu 26%, in conditiile in care la inceputul saptamanii a fost operata in Registru majorarea de capital social prin care

s-au distribuit cu titlu gratuit cinci actiuni gratuite la una detinuta.

Pe fondul unei presiuni puternice la vanzare, cotatia scazuse ieri pana la un minim de 0,835 lei/actiune. Producatorul de textile a fost, de altfel, cel mai tranzactionat emitent de pe piata RASDAQ, cu un rulaj de 92.265 de lei (25.900 de euro).

Titlurile Rompetrol (Vega) au inregistrat ieri o scadere de 1,47%, in conditiile unui pret la inchidere de 0,067 lei/actiune. De altfel, cele mai tranzactionate societati de la prima categorie au inregistrat scaderi ale cotatiei, indicele RAQ-I coborand cu 4%, in timp ce RASDAQ Compozit a urcat cu 0,31%, iar RAQ-II a urcat cu 0,74%.

Actiunile Mittal Steel Roman au inchis la un pret de 3,81 lei/actiune, aproape de minimul sedintei, ultimul transfer fiind efectuat la un nivel cu 7% mai mic fata de sedinta precedenta. Cotatia urcase ieri pana la 3,91 lei/actiune.

Titlurile Socep Constanta au inregistrat o corectie negativa de 8,47%, dupa ce ieri se apreciasera 13,9%. Actiunile operatorului portuar au ajuns astfel la un nivel de 0,27 lei/actiune.

In conditiile unei lichiditati relativ bune, actiunile Argus Constanta au scazut cu 0,28%, ultimul transfer fiind efectuat la 3,5 lei/actiune. Titlurile producatorului de uleiuri vegetale au evoluat ieri intr-un interval de 3,45 lei/actiune si 3,55 lei/actiune.

Cu titlurile Cominco Bucuresti s-au derulat tranzactii in valoare de 82.989 de lei (23.300 de euro), societatea de constructii fiind cea mai tranzactionata de la Categoria de Baza. La nivelul cursului mediu de 7,9293 lei/ actiune, a fost inregistrata o scadere de 12%, ultima tranzactie fiind efectuata insa la 9,5 lei/actiune.

Titlurile Companiei Hoteliere Intercontinental Romania s-au apreciat ieri cu 2%, la un nivel al cursului mediu de 0,0663 lei/actiune, in timp ce la inchidere, actiunile societatii au fost evaluate la maximul sedintei, 0,067 lei/actiune. Tranzactiile derulate ieri cu aceste actiuni au insumat 54.380 de lei (15.300 de euro).

Actiunile Asirom au fost cele mai tranzactionate de la a doua categorie, fiind evaluate la inchidere la un pret de 0,42 lei/actiune, mai mare cu 6,6% fata de sedinta precedenta.

andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO