Burse - Fonduri mutuale

Petrom a raportat pierderi record in ultimul trimestru: 340 mil. euro. Compania nu mai da dividende

Petrom a raportat pierderi record in ultimul trimestru: 340 mil. euro
25.02.2009, 19:37 23

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie din Romania, a raportat un profit net de 1,022 mld. lei (278 mil. euro) pentru 2008, cel mai mic din ultimii patru ani, dupa ce compania si-a constituit provizioane de peste 1,3 mil. lei (350 mil. euro) pentru litigii cu salariatii, dar si alte provizioane si ajustari pentru restructurare si deprecierea stocurilor.

Compania petroliera, parte a grupului austriac OMV, a raportat pierderi de 1,269 mld. lei (peste 340 mil. euro) in trimestrul patru si ca urmare a scaderii puternice a pretului petrolului, care au anulat cea mai mare parte a profitului record de 2,29 mld. lei (622 mil. euro) acumulat in primele noua luni din 2008. In plus, compania a anuntat ca nu va distribui dividende din profitul pe 2008, care ar urma sa fie reinvestit, si ca ar putea proceda la fel si cu profitul din 2009, ceea ce a determinat ieri o cadere de 7% a actiunilor Petrom pe Bursa de la Bucuresti, dupa ce mai pierdusera 8,5% in ziua anterioara publicarii rezultatelor.
"Pentru prima data de la privatizare avem un rezultat operational negativ. Este o mare lovitura pentru companie, iar 2009 se anunta un an cu mari provocari pentru Romania, dar si pentru Petrom. Investitiile vor fi reduse semnificativ, implicit pe partea de explorare si productie, lucru care va avea un impact asupra rezultatului acestei divizii. Mergem mai departe cu programul de disponibilizari, iar criza poate intensifica acest proces", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom. Ceea ce ar fi putut fi cel mai bun an din istoria Petrom s-a transformat intr-o dezamagire pentru investitori, ca urmare a cheltuielilor neprevazute care au anulat o buna parte din castigurile companiei in ultimele trei trimestre ale anului.
Multi analisti estimau in urma cu un an ca profitul Petrom din 2008 va depasi pragul de un miliard de euro sau se va apropia foarte mult de acest nivel, mizand pe cresterea fara precedent a pretului petrolului.
Evolutia pretului titeiului, care a atins un maxim istoric de 150 de euro pe baril in luna iulie 2008, a determinat, intr-adevar, o crestere puternica a profitului operational al Petrom, mai ales in primele trei trimestre ale anului trecut, dar si a cifrei de afaceri. Afacerile Petrom s-au ridicat anul trecut la 16,75 mld. lei (4,55 mld. euro), inregistrand o crestere de 36% fata de anul precedent.
Elementele exceptionale au inghitit insa cea mai mare parte a profitului obtinut de Petrom din cresterea pretului titeiului. Pe langa provizioanele de 350 mil. euro pentru litigiile cu salariatii din trimestrele doi si patru, Petrom a mai constituit provizioane pentru costurile de restructurare de 180 mil. lei (49 mil. euro), in ultimul trimestru, un provizion de 559 mil. lei (150 mil. euro) pentru deprecierea valorii rafinariei Arpechim, in trimestrul trei, si a inregistrat pierderi de peste 600 mil. lei (160 mil. euro) din deprecierea stocurilor de titei si produse petroliere, la finalul anului. Excluzand toate aceste elemente extraordinare, care insumeaza peste 710 mil. euro, profitul operational net al Petrom s-a apropiat de un miliard de euro.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO