Burse - Fonduri mutuale

Petrom a trecut la conducerea pietei

30.11.2005, 18:53 13

Actiunile Petrom au castigat ieri aproape 5%, pe fondul unei presiuni puternice la cumparare care a determinat totodata ca titlurile companiei petroliere sa fie intens tranzactionate pe parcursul sedintei. Cu actiunile Petrom s-au derulat tranzactii de peste 18,7 milioane de lei (peste 5,1 milioane de euro).

Cresterea puternica inregistrata de Petrom a fost si principalul factor ce a determinat ca indicele BET sa atinga un nou maxim istoric, dupa ce in sedinta precedenta indicele de referinta al Bursei de Valori stabilise deja un nou record, mai ales pe fondul evolutiei foarte bune a emitentilor din sectorul petrolier. De la inceputul acestui an, indicele BET a inregistrat o apreciere de 56%.

Cursul Petrom a urcat ieri pana la un maxim de 0,48 lei/actiune, in crestere cu peste 5%, inchiderea facandu-se la un pret usor mai redus fata de acel nivel. Dupa prezentarea rezultatelor la 9 luni, actiunile Petrom au inceput sa intre pe o tendinta de crestere, numai in ultimele doua sedinte, cursul acestor titluri consemnand o crestere de aproape 9%. "E posibil sa asistam la o schimbare de trend pe Petrom, mai ales daca tinem cont ca am intrat in ultima parte a anului si perioada de final de an este de regula una de crestere pentru Petrom", a precizat Garbriel Rotaru, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

Dupa avansurile impresionante din ultima perioada, actiunile SIF au inregistrat ieri corectii usoare, de cate 1%. Desi vanzatorii au fost mult mai hotarati, presiunea de la vanzare a gasit si o contrapartida la cumparare, cu actiunile SIF Oltenia, Transilvania si Moldova derulandu-se tranzactii mari, in valoare totala de peste 7,7 mil. lei, rulajul SIF Oltenia depasind chiar 12,5 mil. lei.

"A fost o oferta foarte mare de actiuni SIF, mai mare decat de obicei, dar in pofida acestui lucru SIF-urile au rezistat bine, iar acesta este un lucru pozitiv. Oricum, SIF-urile au devenit foarte imprevizibile. S-a vazut si in ultima luna cum cadeau, pentru ca apoi foarte repede sa-si revina. Chiar daca au inchis pe minus, e greu de spus daca vor continua sa scada de acum incolo", spune Gabriel Rotaru.

Pe RASDAQ, rulajul acestei piete a scazut simtitor fata de prima sedinta a saptamanii, oprindu-se la un nivel de numai 1,15 milioane de lei (0,3 mil. euro), printre cei mai lichizi emitenti fiind Asirom si Albalact.

Pretul actiunilor Petrom continua sa beneficieze de pe urma rezultatelor financiare raportate de companie, care au reusit sa anuleze efectul presiunii la vanzare ce exista pe aceste titluri de cateva luni.

Ultimele sedinte au adus cresteri substantiale pentru Petrom, cursul actiu-nilor apropiindu-se din nou de pragul de 0,5 lei/actiune, pe care, spun brokerii, va si reusi sa-l depaseasca pe termen scurt. Totodata, brokerii spun ca se asteapta ca aceste actiuni sa se mentina pe o ten-dinta de crestere in continuare si considera ca e foarte posibil ca titlurile Pe-trom sa inregistreze cresteri semnificative in perioada decembrie-ianuarie.

Actiunile Turbomecanica au facut ieri obiectul a doua tranzactii speciale, prin care s-a transferat 1,3% din capitalul social al companiei. Cele doua operatiuni s-au derulat la un pret de 12 lei/actiune, valoarea lor fiind de 2,4 milioane de lei (0,65 milioane de lei).

Cumparatorul a fost SIF Banat - Crisana, unul din actionarii semnificativi ai Turbomecanica. In urma acestei achizitii, SIF Banat - Crisana a ajuns la o participatie de 8,6% in cadrul Turbomecanica.

Ultima tranzactie din piata cu actiunile Turbomecanica s-a derulat la un pret de 11,8 lei/actiune, in crestere cu 1,7%.

Titlurile Prodplast si-au continuat evolutia ascendenta, castigand ieri peste 9%. Ultimul transfer cu actiunile producatorului de materiale plastice s-a realizat la 2,8 lei/actiune, dupa ce cotatia titlurilor Prodlast atinsese pe parcursul sedintei un maxim de 2,94 lei/ actiune.

"Prodplast are rezultate financiare foarte bune. Industria petrochimica se dezvolta iar Prodplast, avand un capital mai mic, are un castig pe actiune mai mare, crescand astfel atractivitatea acestor titluri", a spus Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. Analistii spun ca titlurile Prodplast este posibil sa se mentina in continuare pe o tendinta de crestere.

Actiunile societatii Napochim Cluj - Napoca au inregistrat o apreciere de aproape 6%, incheind sedinta pe maximul zilnic de 2,5 lei/actiune. Brokerii spun ca aprecierile inregistrate de aceste titluri vin pe fondul zvonurilor care se vehiculeaza pe piata privind desfiintarea Asociatiei Salariatilor (PAS) si preluarea companiei de un investitor strategic.

Napochim este controlata de PAS, care detine peste 51,1% din actiunile companiei, restul capitalului social fiind in posesia investitorilor minoritari cu detineri de sub 5%. Valoarea tranzactiilor realizate ieri cu titluri Napochim a fost de 0,17 milioane de lei (46.500 de euro).

De azi va Incepe tranzactionarea la Bursa a actiunilor Biofarm, translatate de pe RASDAQ. Ultima tranzactie derulata pe RASDAQ cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 0,55 lei/actiune.

Brokerii se asteapta la Biofarm sa provoace agitatie pe piata in prima zi de tranzactionare la Bursa, mai ales in conditiile in care aceasta actiune este una in voga in aceste momente. In plus, pe piata circula zvonuri privind preluarea companiei de catre un investitor strategic care ar fi inceput deja sa cumpere actiuni Biofarm de pe RASDAQ. Brokerii spun ca se asteapta prentru sedinta de azi la o crestere de pret pentru actiunile Biofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO