Burse - Fonduri mutuale

Petrom castiga 3% intr-o zi

25.11.2005, 20:40 15

Odata revenite la tranzactionare dupa prezentarea rezultatelor la 9 luni, actiunile Petrom au castigat ieri pe Bursa peste 3%.

Brokerii spun ca titlurile companiei petroliere s-au aflat ieri in atentia unor cumparatori mari, interesul ridicat al investitorilor determinand un rulaj in piata de peste 11,7 milioane de lei (peste 3,2 milioane de euro) pentru aceste titluri.

Evolutia actiunilor Petrom a ajutat si piata per ansamblu, toti indicii care urmaresc companiile listate la Bursa inregistrand ieri cresteri de peste 1%. SIF-urile si-au revenit dupa pierderile usoare venite la inchiderea sedintei precedente, indicele BET-FI atingand si un nou maxim istoric. De la inceputul acestui an, SIF-urile au castigat in medie 150%.

Apetitul ridicat al cumparatorilor pentru actiunile Petrom a urcat cursul titlurilor pe parcursul sedintei pana la un nivel maxim de 0,445 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la un pret mai redus fata de acest maxim, ultima tranzactie cu titlurile Petrom derulandu-se la pretul de 0,438 lei/actiune, in crestere totusi cu 3,1% fata de ultimul pret de dinainte de suspendare.

"Rezultatele foarte bune raportate de Petrom la noua luni au determinat evolutia aceasta a pretului in piata. E clar ca cineva isi mentine in continuare pozitiile de vanzare pe Petrom, dar sedinta de azi (ieri - n.red.) a ararat ca au intrat si cumparatori mari pe aceste titluri", a comentat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Petrom a raportat la inceputul acestei saptamani un profit net de 389 milioane de euro pentru primele noua luni ale anului, de aproape sase ori mai mare decat profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Rezultatele companiei au fost catalogate drept foarte bune si peste asteptari de brokerii si analistii de pe piata.

"Pe termen scurt ar fi de asteptat sa dispara treptat presiunea aceasta de la vanzare existenta pe titlurile Petrom, in conditiile in care in ultima perioada s-au tot vandut pachete mari. Pe termen mediu, cursul Petrom e clar pe crestere, dar pe termen scurt e greu de facut previziuni pentru ca nu stim cat de multe actiuni mai sunt de vandut din pachetul scos la vanzare", apreciaza Nilas.

Cele mai tranzactionate actiuni din grupul SIF-urilor au fost cele ale SIF Oltenia, cu transferuri in valoare de 5,2 milioane de lei (1,4 milioane de euro). Cursul SIF Oltenia la inchidere a fost de 2,41 lei/actiune, in crestere cu 0,4%. Cea mai mare crestere intre SIF-uri a apartinut ieri actiunilor SIF Muntenia, care au castigat 2%. Aceste titluri au fost in acelasi timp si cele mai slab tranzactionate din grupul societatilor de investitii financiare (SIF), cu un rulaj de 2 milioane de lei (0,5 milioane de euro).

"Eu nu as numi corectie ce s-a intamplat pe SIF-uri in sedinta precedenta. Scaderea a venit la inchidere, iar preturile medii au fost cu mult peste nivelurile de la inchidere. Oricum, in continuare se pare ca exista sustinere la cumparare pe SIF-uri pe nivelurile de pret actuale", spune Rares Nilas.



Piata RASDAQ

Tranzactii tot mai mici pe piata RASDAQ, valoarea totala a transferurilor comune fiind ieri de numai 701.000 de lei (192.000 de euro).

Cel mai lichid emitent al zilei a fost producatorul de echipamente si utilaje agricole Mecanica Ceahlau, valoarea totala a schimburilor de actiuni Mecanica fiind de aproape 73.600 de lei (20.100 de euro). Presiunea la cumparare a facut ca pretul titlurilor Mecanica sa creasca in prima parte a sedintei de la 5,6 lei/actiune pana la un maxim de 5,8 lei/actiune. Ultimul transfer cu actiunile producatorului de utilaje agricole s-a efecutat la un pret egal cu maximul zilei si in crestere cu 1,75% fata de sedinta anterioara. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 20,61 milioane de lei (5,62 milioane de euro). Mecanica este controlata de SIF Moldova, care detine aproximativ 55,2% din actiunile companiei, un alt actionar cu influenta fiind societatea de brokeraj SSIF Broker, cu o participatie de peste 14,7%.

La Categoria I cel mai tranzactionat emitent a fost compania petroliera Rompetrol Bucuresti (Vega), cu un rulaj zilnic de peste 37.000 de lei (10.100 de euro). Pe fondul unei presiuni la vanzare titlurile Rompetrol au incheiat sedinta de ieri la un pret de 0,06 lei/actiune, fiind de mai multe ori aproape de a cobori sub acest prag psihologic. Cotatia maxima la care s-au derulat ieri tranzactii cu actiunile Rompetrol a fost de 0,0605 lei/actiune.

O evolutie pozitiva au inregistrat ieri actiunile societatii de asigurare Asirom, incheind sedinta la un maxim zilnic de 0,575 lei/actiune, cu 3,6% mai mare fata de ziua precedenta. Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri cu titluri Asirom a fost de peste 47.300 de lei (12.900 de euro), societatea de asigurari fiind cel mai tranzactionat emitent de la Categoria a II-a.

Tranzactii importante s-au realizat ieri si cu actiunile producatorului de uleiuri vegetale Argus Constanta, in valoare totala de aproape 52.000 de lei (14.200 de euro). Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Argus a oscilat intre 3 lei/actiune si 3,25 lei/actiune, incheind ziua la un nivel de 3,2 lei/actiune, egal cu pretul de referinta stabilit in sedinta anterioara.

Dupa cresterile din ultima perioada actiunile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova au fost caracterizate ieri de o volatilitate ridicata, pretul acestora osciland pe parcursul sedintei intre 65 lei/actiune si 68 lei/actiune. In conditiile unei usoare presiuni la cumparare, determinata in principal de dorinta investitorilor de a-si marca profiturile acumulate in ultimele sedinte, pretul de referinta pentru actiunile Elpreco s-a stabilit ieri la un nivel de 67 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri cu actiunile producatorului de materiale de constructii a fost de doar 8.000 de lei (2.200 de euro), ultimul transfer efectuandu-se la un pret de 65 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO