Burse - Fonduri mutuale

Petrom cere in justitie 45 mil. euro de la companiile Conpet si Petrotrans

Petrom cere in justitie 45 mil. euro de la  companiile Conpet si Petrotrans

Petrom a inceput procedurile pentru a da in judecata cele doua companii de stat

11.09.2006, 19:19 54

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, aflata in portofoliul grupului austriac OMV, a decis sa ceara in justitie plata a circa 45 de mil. euro de la companiile de transport Conpet Ploiesti si Petrotrans, carora le imputa lipsa unei cantitati de 54.500 de tone de produse petroliere. Aceasta cantitate de produse petroliere apartine Petrom si ar fi trebuit sa se afle in custodia celor doua companii, afirma conducerea Petrom.
"In acest moment, se pregateste dosarul pentru actionarea in judecata a celor doua companii. In aceste conditii, daca noi vom castiga procesul, nu cred ca acestea au vreo sansa pentru a evita intrarea in faliment", a declarat la finele saptamanii trecute Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.
Din suma de 45 mil. euro, daca ar castiga procesul, compania Petrom ar incasa practic numai jumatate din acesti bani, restul fiind accize si TVA-ul aferente cantitatii de 54.500 de tone de produse petroliere.
In aceste conditii, motivul principal pentru care Petrom initiaza acest demers este mai degraba rectificarea in contabilitatea companiei decat recuperarea propriu-zisa a valorii produselor lipsa.
Contactat de Ziarul Financiar, Liviu Ilasi, directorul general al Conpet Ploiesti, a declarat: "Conpet nu are niciun litigiu cu Petrom. Orice problema a fost lamurita, iar oficial, noi nu am primit nici o instiintare in acest sens. Sunt de parere ca se face o confuzie in ceea ce se priveste transportul produselor petroliere".
Oficialii celeilalte companii acuzate de Petrom, Petrotrans, nu au putut face nici un comentariu pe acest subiect pana la inchiderea editiei.
Petrom a utilizat, pana in august 2004, pentru transportul produselor petroliere prin conducte serviciile companiilor Petrotrans si Conpet, companii la care statul este actionar majoritar, de atunci folosind calea ferata ca metoda principala de transport.
Conpet Ploiesti opereaza pentru transportul petrolier o retea de conducte, in timp ce Petrotrans presteaza servicii similare prin conducte, cat si prin transport pe calea ferata. Actiunile Conpet sunt listate pe RASDAQ, unde compania are o capitalizare de 36,8 mil. euro.
Oficialii Petrom au anuntat inca din iulie lipsa cantitatii de produse petroliere din stocurile aflate in custodia celor doua companii, afirmand la vremea respectiva ca 9.000 de tone inca mai sunt "recuperabile". Compania anunta inca de atunci ca au fost constituite provizioanele corespunzatoare in situatiile financiare ale Petrom.
Austriecii de la OMV au preluat in 2004 un pachet de 51% din actiunile Petrom, companie petroliera integrata cu operatiuni de explorare & productie de titei si gaze, rafinare si distributie de produse petroliere.
Restul actiunilor Petrom sunt detinute de statul roman - circa 30%, Fondul Proprietatea - 9,9%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,02%, restul titlurilor fiind listate la Bursa de Valori din Bucuresti.
Din pachetul detinut de stat, salariatii Petrom au dreptul prin lege sa cumpere la acelasi pret cu OMV un pachet de 8% din actiuni.
Recent, ministrul justitiei, Monica Macovei, a anuntat ca nu va aviza proiectul de act normativ privitor la vanzarea actiunilor Petrom deoarece "salariatii companiei sunt cei de azi, nu cei de ieri, de alaltaieri sau de acum zece ani".
Gestul ministrului a fost contestat de catre reprezentantul Asociatiei Salariatilor din Petrom (PAS), Liviu Luca.
"Este parerea doamnei Macovei. Noi avem rabdare chiar si pana la schimbarea din functie a acesteia pentru a solutiona aceasta problema", spune Liviu Luca. "Exista solutii prin care toti cei 50.000 de salariati ai Petrom sa intre in posesia acestor actiuni", a mai spus Luca, fara a da alte detalii privind modalitatea in care s-ar putea realiza aceasta actiune.
Potrivit reprezentantului PAS, cea mai buna solutie este aceea prin care toti salariatii companiei inregistrati in perioada cuprinsa intre anul 1997, momentul infiintarii SNP Petrom SA si momentul semnarii documentelor de cedare a celor 8% din actiunile companiei, vor beneficia de actiuni Petrom. Ministerul Economiei sustine prin intermediul proiectului de act normativ ca salariatii indreptatiti sunt cei cuprinsi in perioada 1997, momentul infiintarii companiei, si 13 decembrie 2004, momentul in care a avut loc transferul de actiuni in contul grupului OMV.
Petrom are o capitalizare bursiera de 8,92 mld. euro la un pret de 0,555 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO