Burse - Fonduri mutuale

Petrom consolideaza afacerile GPL dupa preluarea Shell Gas

10.05.2007, 19:49 79

Shell renunta la afacerile din Romania, iar Petrom a anuntat marti seara ca a a decis sa-si exercite dreptul de preemptiune la achizitia pachetului majoritar de actiuni la Shell Gas si Trans Gas Services de la grupul Shell.
Tranzactia nu a influentat vizibil actiunile Petrom, care au pierdut ieri 1,8% fata de inchiderea sedintei de marti, in ton cu restul pietei.
In urma tranzactiilor, a caror valoare nu a fost facuta publica, Petrom urmeaza sa devina cel mai mare operator de pe piata locala de GPL.
Inainte de aceasta tranzactie, Petrom detinea o cota de piata de 17% pentru distributia de butelii si de 2% pentru autogaz, conform propriilor estimari.
Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, detinea inainte de aceasta tranzactie pachete minoritare de actiuni la cele doua companii, pe care, in urma intelegerii cu Shell, le va prelua integral. Petrom controla 44,47% din Shell Gas Romania, cel mai mare operator pe piata de distributie a buteliilor, si 20% din Trans Gas Services, furnizor de propan din import.
Petrom opera pe piata de GPL, in principal, prin propria retea de distributie butelii precum si prin cele aproximativ 300 de statii care comercializeaza butelii.
"Consumul anual de GPL in Romania se ridica la circa 250.000 de tone, cu perspective de crestere. Prin urmare, ne vom concentra asupra activitatilor pe care le derulam pe aceasta piata, in vederea optimizarii lor", a mai spus Tamas Mayer, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatile de marketing. Shell Gas Romania a fost infiintata in 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%. Divizia Shell de GPL din Romania este reprezentata de Shell Gas Romania si Trans Gas Services.
Finalizarea tranzactiei este conditionata de semnarea documentelor necesare tranzactiei cu Shell Gas (LPG) Holdings BV si de avizul Consiliului Concurentei, estimat a fi obtinut in trimestrul trei al acestui an.
Shell Gas Romania si Trans Gas Services au ramas singurele afaceri ale Shell in Romania, dupa ce grupul petrolier a vandut companiei ungare MOL, in noiembrie 2004, ultimele benzinarii detinute - 59 de statii -, precum si activitatile din domeniul lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie.
Shell Gas Romania detine doua capacitati de inmagazinare, opereaza 17 depozite la nivel regional si 5.600 de puncte de vanzare de GPL, aprovizionand peste un milion de clienti casnici.
Shell a intrat pe piata romaneasca in 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii. Firma a intentionat sa realizeze explorari si exploatari petroliere, insa fara rezultat.
Compania face parte din grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell, care are activitati in domeniul explorarii, productiei si distributiei de gaze si petrol la nivel mondial.
De asemenea, reprezentantii Shell au aratat ca firma se va concentra asupra zonelor in care are deja o prezenta considerabila, iar vanzarea afacerii cu GPL este urmarea strategiei Shell privind orientarea catre activitatile de upstream si downstream profitabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO