Burse - Fonduri mutuale

Petrom isi face companie de distributie a gazelor

25.09.2007, 18:19 21

Petrom, cea mai mare companie din Romania, aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a infiintat o noua companie de distributie a gazelor naturale numita Petrom Distributie Gaze care va fi functionala incepand cu luna octombrie.
Decizia vine ca urmare a legislatiei europene potrivit careia toate companiile de profil sunt obligate sa-si separe activitatile de distributie (legate de reteaua de gaze) de cele de furnizare (aferente activitatii de comercializare a gazelor naturale).
"Petrom opereaza o retea de distributie a gazelor cu o lungime de circa 950 km care deserveste peste 14.000 de clienti. Noua companie va raspunde provocarilor pietei liberalizate a gazelor, intrucat furnizeaza o structura mai flexibila si mai eficienta pentru un numar in crestere continua al clientilor", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.
Potrivit reprezentantilor companiei, decizia nu echivaleaza cu o noua strategie a Petrom prin intermediul careia se urmareste o dezvoltare agresiva pe piata libera a gazelor naturale. Reteaua de distributie care se afla in structura noii companii este foarte mica in comparatie cu retelele operate de cei doi mari distribuitori de gaze, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, care au retele de aproximativ 15.000 de kilometri fiecare. Majoritatea clientilor pe care Petrom ii deserveste prin intermediul acestei retele sunt clienti casnici. Alaturi de acestia, in portofoliul Petrom mai figureaza si o serie de clienti comerciali. Noua companie va fi detinuta in proportie de 99,99% de Petrom SA si va fi subordonata Diviziei de Gaze a Petrom, desprinsa din divizia de Explorare si Productie a companiei. Activele si salariatii care vor alcatui noua companie vor fi preluati din cadrul Petrom.
Romgaz, alaturi de Petrom, sunt cei mai mari producatori de gaze pe plan national. Cele doua companii asigura peste 60% din consumul de gaze al Romaniei, avand productii relativ egale. Romania are un consum anual de aproximativ 18 miliarde de metri cubi, din care aproximativ 30% reprezinta importuri din Rusia.
Petrom a raportat in primul semestru o cifra de afaceri in scadere cu 14% pana la un nivel de 5,43 mld. lei (1,63 mld. euro) si un profit net cu 38% mai mic, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in valoare de 887 mil. lei (266,2 mil. euro). Petrom este controlata in proportie de 51,01% de catre grupul petrolier austriac OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO