Burse - Fonduri mutuale

Petrom: prima scadere accentuata dupa cresteri continue

01.05.2008, 20:03 12

Bursa a inregistrat scaderi in a doua zi de tranzactionare dupa sarbatori, in conditiile in care lichiditatea nu a depasit nivelul mediu din ultima perioada.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, s-a depreciat ieri cu 0,7%, in special datorita actiunilor Petrom (SNP), care au pierdut 3,17% si de titlurile Broker Cluj (BRK), cu o pierdere de 3,3%.
Erste Bank (EBS) s-a aflat ieri pe locul trei in topul rulajelor, cu o valoare de circa un milion de euro (3,4 mil. lei). De altfel, titlurile actionarului majoritar al Bancii Comerciale Romane au inchis sedinta trecuta in crestere cu 6,25%, la 170 lei/actiune, dupa ce banca austriaca a anuntat un avans cu 4,5% al profitului dupa impozitare in primul trimestru.
Actiunile Petrom au fost ieri cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 1,1 mil. euro (4,1 mil. lei). Corectia de ieri a acestor titluri vine in contextul in care actiunile Petrom au consemnat in ultimele trei luni un avans de peste 30%, in timp ce majoritatea celorlalte actiuni si-au continuat deprecierea in aceasta perioada. Indicele general al pietei, BET-C, a pierdut si el 0,4%, in vreme ce societatile de investitii financiare au scazut cu 0,6%. Dintre SIF-uri, SIF Banat-Crisana (SIF1) a inregistrat cea mai mare scadere, de circa 2%, urmata de SIF Oltenia (SIF5), cu pierderi de 1,4%.
RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDAQ care include toate companiile listate, a pierdut ieri 0,6%.
Bursa a inregistrat in sedinta trecuta tranzactii cu actiuni in valoare de 6,1 mil. euro (22,6 mil. lei).
Grupul SIF-urilor a avut un rulaj de 2,4 mil. euro (8,7 mil. lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa.
Titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti s-au corectat cu 6,3%, ieri fiind prima zi de dupa data de inregistrare aferenta majorarii de capital derulata de companie.
Banca Transilvania (TLV) s-a aflat pe locul patru in topul rulajelor, cu o lichiditate de 0,8 mil. euro (2,8 mil. lei), acestea depreciindu-se cu 1,3%.
Pe piata RASDAQ, primul rulaj din piata a fost atins de titlurile producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita (IPRU), cu tranzactii totale in valoare de 0,3 mil. euro
(un milion de lei). Pe locul doi s-au aflat titlurile Conpet Ploiesti (COTE), cu o lichiditate de cinci ori mai mica decat cea atinsa de Iproeb, de 55.000 de euro (0,2 mil. lei).

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis sedinta de ieri la nivelul de marti, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la circa 0,3 milioane de euro (un milion de lei). SIF Transilvania a vandut de curand un pachet de 39,62% din actiunile companiei hoteliere Olimp Estival 2002 (OLIP), pentru care a incasat circa 6,4 mil. euro (peste 23 mil. lei). Cumparatorul participatiei este actionarul majoritar al companiei Unita Turism Holding, care a preluat la inceputul anului pachetul de control al companiei. Dupa aceasta tranzactie, Unita Turism Holding detine 93,65% din actiunile Olimp Estival. Ultima tranzactie cu titlurile SIF3 s-a perfectat la pretul de 1,53 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut ieri 3,2%, pe fondul unui rulaj de 1,1 mil. euro (4,1 mil. lei), cel mai mare din piata. Petrom este una dintre putinele companii de pe Bursa care au reusit sa depaseasca momentul dificil de la inceputul anului, ajutata de un context extern favorabil companiilor petroliere care detin resurse proprii, dar si de recomandari favorabile din partea analistilor. Dupa ce au atins un minim de 0,37 lei/actiune la mijlocul lunii februarie, titlurile SNP s-au deconectat de restul pietei, inregistrand o revenire importanta care le-a adus aproape de nivelul de 0,5 lei/actiune de la inceputul anului. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a facut la pretul de 0,489 lei/actiune.

Actiunile Alro Slatina (ALR) au crescut ieri cu 1,4%, pe fondul unui rulaj de 49.000 de euro (178.000 de lei). Producatorul de aluminiu mizeaza in acest an pe un profit net de 150,5 mil. dolari, in scadere cu 15% in dolari fata de cel din 2007, de 178,9 mil. dolari (436,2 mil. lei). Afacerile companiei sunt prognozate sa urce usor in aceeasi perioada, la 861,9 mil. dolari, comparativ cu o cifra de afaceri de 838,9 mil. dolari (2,045 mld. lei) consemnata anul trecut. Afacerile Alro au fost influentate in prima parte a acestui an de deprecierea puternica a dolarului fata de moneda nationala, ca urmare a faptului ca cea mai mare parte a contractelor incheiate de companie sunt in moneda americana.

Titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut ieri circa 0,8%, pe fondul unei lichiditati de 93.000 de euro (340.000 de lei). Transportatorul de electricitate va distribui in acest an un dividend brut de 0,36 lei pe actiune, cu 24,4% mai putin fata de nivelul de 1,47 lei pe actiune platit anul trecut. Profitul companiei s-a cifrat in 2007 la circa 63 mil. lei (18,9 mil. euro). Principalul actionar al companiei, Ministerul Economiei si Finantelor, a aprobat de curand numirea in Consiliul de Administratie a lui Aurelian Bogheanu, reprezentant al Fondului Proprietatea. In luna februarie, MEF a respins numirea lui Bogheanu in CA. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de 25,2 lei/actiune.

Actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au crescut ieri cu 2,1%, pe fondul unui rulaj de doar 23.000 de euro (83.000 de lei). Actionarii Prospectiuni au decis in Adunarea Generala de saptamana trecuta sa aloce cea mai mare parte a profitului obtinut anul trecut, respectiv suma de 51 mil. lei (14,7 mil. euro) pentru investitiile programate pentru 2008, pe care le-a estimat recent la circa 20 mil. euro. In 2007, profitul companiei s-a majorat cu 35%, la 54 mil. lei (16,2 mil. euro). Anul trecut, Prospectiuni a decis sa ofere actiuni gratuite din profitul anului anterior, valoarea acestora depasind 14 mil. euro. Ultima tranzactie cu titlurile Prospectiuni s-a perfectat la pretul de 0,73 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO