Burse - Fonduri mutuale

Petrom semneaza pentru 450 mil. euro de la BEI si BERD

Petrom semneaza pentru 450 mil. euro de la BEI si BERD
08.05.2009, 00:00 21

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie din Romania, va semna in cursul zilei de azi acorduri de imprumut cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru atragerea unor fonduri in scopul sprijinirii finantarii centralei de producere a energiei electrice pe care compania o va demara pe platforma rafinariei Petrobrazi.

Potrivit site-ului BERD, finantarea pentru acest proiect este de 200 de milioane de euro din partea institutiei, in timp ce in cazul BEI suma alocata este de 250 de milioane de euro, conform site-ului institutiei. Valoarea totala a investitiei este de 500 de milioane de euro pentru instalarea a 860 MW care vor functiona cu gazele din productia proprie a Petrom.
Tot azi compania va face publice rezultatele pentru primul trimestru al anului. Finantarile obtinute din partea BERD si BEI vin in contextul in care, incepand cu anul trecut, Petrom a accesat mai multe linii de credit pentru a-si putea sustine investitiile. Astfel, la sfarsitul anului trecut, compania a obtinut din partea unui consortiu de banci o linie de finantare in valoare de 375 de milioane de euro.
La scurt timp, OMV, actionarul majoritar al Petrom, i-a acordat companiei din Romania o finantare de 500 de milioane de euro. Cel mai recent imprumut obtinut de Petrom a fost din partea BERD care a pus la dispozitia companiei 300 de milioane de euro pentru investitii in mediu. In total, Petrom a accesat in cateva luni credite de circa 1,6 miliarde de euro.
Petrom estimeaza pentru anul acesta, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli, o scadere a cifrei de afaceri cu 33% pana la 11,1 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro). Compania crede totusi ca va obtine un profit net similar cu cel de anul trecut, de 1,11 miliarde de lei comparativ cu nivelul de 1,022 miliarde de lei inregistrat in 2008. Potrivit documentelor Petrom, compania estimeaza pentru anul acesta o productie de petrol si gaze naturale in scadere fata de anul trecut, dar si volume de vanzari mai mici pe segmentul de marketing.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO