Burse - Fonduri mutuale

Petrom si Rompetrol Rafinare prevad diminuari semnificative ale afacerilor in 2009

29.04.2009, 18:30 22

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie locala, si-a bugetat o scadere cu 33% a afacerilor in 2009, la 11,1 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro), in timp ce Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), compania care opereaza rafinaria Petromidia, estimeaza o cadere de 43% a cifrei de afaceri, la 1,73 mld. dolari (circa 1,25 mld. euro).

Desi pana acum Petrom si-a depasit in fiecare an principalii indicatori financiari bugetati, anul acesta conducerea companiei spune ca are un buget realist, bazat pe situatia economica actuala. Astfel, compania isi vede redusa extractia de petrol si gaze in contextul incetinirii activitatilor de explorare si productie si crede ca se va confrunta cu o cerere diminuata de produse petroliere intr-un mediu economic nefavorabil. Compania crede ca va obtine totusi un profit net similar cu cel de anul trecut, de 1,11 miliarde de lei comparativ cu nivelul de 1,022 miliarde de lei inregistrat in 2008.
Spre exemplu, anul trecut toate estimarile companiei privind cifra de afaceri si profitul net au fost mult depasite de rezultatele realizate.
Astfel, compania se bza pentru 2008 pe un profit net de 2,4 miliarde de lei, dar in realitate rezultatul a fost de doua ori mai mic. In ceea ce priveste cifra de afaceri, estimarile au fost depasite cu 40% de rezultatul de 16,7 miliarde de lei consemnat la sfarsitul lui 2008.
De cealalta parte, Rompetrol Rafinare prevede de asemenea o scadere cu circa 3% a cantitatii de titei procesata, de la maximul de 4,5 milioane de tone atins anul trecut.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO