Burse - Fonduri mutuale

Petrom si Transilvania au inviorat piata

10.06.2005, 18:56 12

Dupa ce miercuri a dat primele semne de revenire, piata si-a contiuat ieri evolutia pozitiva, inregistrånd cresteri atåt la nivelul lichiditatii, cåt si la nivelul preturilor de tranzactionare.

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide zece societati din piata, a cåstigat ieri 2,2% si se apropie din nou de pragul de 5.000 de puncte. Valoarea tranzactiilor derulate in piata a crescut la 163 mld. lei (4,5 milioane de euro), pe fondul unei lichiditati mai ridicate a principalilor emitenti de la categoria I.

a??Dupa o perioada destul de lunga de stagnare, avem un semnal ca in piata au intrat bani si ca putem asista la o reluare a trendului de crestere. Lichiditatea mai ridicata inregistrata pe actiunile Petrom si Banca Transilvania indica faptul ca operatiunile din ultimele zile au fost realizate in mare parte de investitori straini. In aceste conditii, este de asteptat o anumita revenire a pietei påna la mijlocul lunii iulie, nu o revenire spectaculoasa, insa destul de consistentaa??, a declarat Adrian Ceuca, directorul de tranzactionare al SSIF Broker Cluj.

In general, specialistii de pe piata de capital manifesta un optimism retinut in ceea ce priveste evolutia pietei in perioada urmatoare. a??Daca evolutia pozitiva continua si in sedintele urmatoare, putem spera la un reviriment al pietei. Se para ca investitorii straini au revenit cu ordine de cumparare in piata, atrasi de preturile bune si de rezultatele financiare raportate de companiile mari in primul trimestru. Totusi, daca va urma o perioada de crestere, aceasta va fi o crestere lenta si se va manifesta preponderent pe actiunile lichidea??, a comentat Nicolae Ghergus, directorul executiv al societatii de brokeraj Confident.

Actiunile Petrom au continuat evolutia pozitiva din sedinta precedenta, cåstigånd inca 4,1% si inchizånd sedinta de tranzactionare la cotatia de 4.060 lei/actiune. Evolutia buna a pretului a fost dublata si de o crestere semnificativa a lichiditatii, tranzactiile de ieri marcånd transferul a peste 13 milioane de actiuni, valoarea totala a acestor operatiuni depasind 50 mld. lei (1,4 milioane de euro). Cu titlurile Petrom s-a derulat si o tranzactie speciala, in valoare de 3,1 mld. lei (85.000 de euro), la pretul de 4.150 lei/actiune, superior celui din piata.

Lichiditate in crestere si pentru actiunile Bancii Transilvania, care au realizat in piata un rulaj de 25,4 mld. lei (0,7 milioane de euro). Ultimul pret de tranzactionare a fost de 7.100 lei/actiune, in urcare cu 3,7% fata de sedinta precedenta. Titlurile Bancii Transilvania au facut si obiectul unei tranzactii speciale, in valoare de 9 mld. lei (250.000 de euro), derulata la pretul de 6.950 lei/actiune.

O tranzactie de 9,4 mld. lei (260.000 de euro) s-a realizat si cu actiunile Rompetrol Rafinare, care au inregistrat ieri un rulaj total de 22,6 mld. lei (625.000 de euro). Ultima tranzactie cu titluri Rompetrol s-a perfectat la pretul de 802 lei/actiune, in crestere cu 2,8%.

Cea mai importanta apreciere a zilei au inregistrat-o actiunile operatorului portuar Oil Terminal Constanta, care au cåstigat 8,2%, inchizånd la pretul de 2.500 lei/actiune.



Piata RASDAQ

Sedinta de tranzactionare de pe RASDAQ a fost dominata din nou de tranzactiile realizate cu actiunile companiei de asigurari ARDAF Cluj, care au realizat ieri un rulaj de 10,8 mld. lei (0,3 milioane de euro).

Prin operatiunile derulate ieri, s-au transferat peste 3,8 milioane de actiuni ARDAF, reprezentånd 1,5% din capitalul social al companiei. La nivelul cursului nu s-au mai inregistrat cresterile spectaculoase din sedintele precedente, pretul de inchidere, de 2.800 lei/actiune, fiind egal cu cel inregistrat la finele sedintei precedente. In ultimele doua sedinte de tranzactionare pretul actiunilor RASDAQ s-a majorat cu peste 40%.

Pachetele de actiuni transferate in ultimele trei sedinte de tranzactionare reprezinta 6,2% din capitalul social al companiei. Actionarul majoritar al ARDAF este grupul Tender, care controleaza, conform ultimelor raportari 70,2% din actiuni. Principalul actionar minoritar este Clairmont Holdings Limited, cu o participatie de 12,6%.

Tranzactii importante s-au derulat ieri si cu actiunile societatii de constructii Cemacon Bucuresti, care au realizat un rulaj de aproape 1,8 mld. lei (50.000 de euro). Majoritatea tranzactiilor cu actiunile Cemacon s-au derulat la pretul maxim de 310.000 lei/actiune. Pe finalul sedintei, o presiune mai puternica la vånzare a determinat scaderea pretului påna la un minim de 280.000 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere. Totusi, acest nivel al pretului este cu 1,1% mai ridicat decåt cel inregistrat la finele sedintei precedente.

Dintre emitentii listati la categoria a II-a, cele mai tranzactionate au fost actiunile operatorului portuar Comvex Constanta, care au facut obiectul unor transferuri in valoare de 1,4 mld. lei (40.000 de euro). Pretul de tranzactionare al titlurilor Comvex au inregistrat o apreciere semnificativa, inchizånd sedinta la 200.000 lei/actiune, in urcare cu 17,7% comparativ cu ziua precedenta.

La categoria I, actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila au cåstigat 4,6%, inchizånd sedinta la pretul maxim de 11.300 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate cu actiunile societatii a fost insa modesta, doar 0,5 mld. lei (15.000 de euro).

Tot ieri s-a derulat si o tranzactie speciala cu actiunile operatorului portuar Socep Constanta, in valoare de 2 mld. lei (56.000 de euro). Tranzactia s-a realizat la pretul de 2.700 lei/actiune. In piata, titlurile Socep au urcat påna la un maxim de 2.760 lei/actiune, inchizånd in urcare cu 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO