Burse - Fonduri mutuale

Petrom, unul dintre cei mai mari chiriasi de pe piata Capitalei

Petrom, unul dintre cei mai mari chiriasi de pe piata Capitalei

Compania petroliera a inchiriat pe Calea Dorobantilor 5.000 de metri patrati pentru sediul central

20.06.2006, 20:20 44

Petrom, cea mai mare companie din Romania - parte a grupului austriac OMV, este unul dintre principalii chiriasi de pe piata spatiilor de birouri din Capitala.
Firma petroliera are inchiriate spatii de birouri de clasa A de pana la 17.000 de metri patrati, ceea ce plaseaza Petrom din acest punct de vedere la concurenta cu operatorii de telefonie mobila - Vodafone sau Orange.
Petrom functioneaza in acest moment in mai multe locatii - imobilul Dorobanti 239 de pe Calea Dorobantilor, unde au fost inchiriati 5.000 de metri patrati, precum si in imobilele Bucharest Corporate Center (7.000 de metri patrati), respectiv hotelul JW Marriott (pentru divizia de marketing) si Charles de Gaulle Plaza (pentru divizia de gaze).
La preturile practicate pe piata spatiilor de birouri de clasa A, inseamna ca Petrom scoate din buzunar circa 4 milioane de euro in fiecare an pentru imobilele inchiriate in Bucuresti.
Reprezentantii companiei petroliere au analizat situatia si au anuntat la inceputul anului ca Petrom va incepe derularea unui proiect de investitii pentru construirea viitorului sediu al Petrom in afara Bucurestiului, care se va numi Petrom City. Proiectul este estimat la aproximativ 70 mil. euro si ar urma sa fie finalizat pana in 2009.
Petrom City, ce va fi ridicat pe un teren apartinand companiei petroliere, in zona localitatii Straulesti, va cuprinde circa 200.000 de metri patrati. Aproximativ 46.000 de metri patrati vor fi destinati complexului de birouri, iar inca aproximativ 30.000 de metri patrati urmeaza sa fie construiti in subteran.
Petrom City va gazdui, de asemenea, o platforma unica de servicii financiare & IT in cadrul celui mai mare centru de servicii din Europa de Sud-Est.
Oficialii Petrom considera ca optiunea de a investi in construirea propriului sediu este mai avantajoasa din punct de vedere financiar pentru companie comparativ cu inchirierea unor spatii de clasa A pe o piata imobiliara, cu caracteristicile Romaniei. Actualul sediu al Petrom, Dorobanti 239, a fost tinta mai multor negocieri de achizitie venite din partea unor fonduri de investitii active in real estate sau alti jucatori de profil, care acum nu s-a incheiat cu nici o tranzactie.
Pe piata imobiliara din Romania, cotata acum printre cele mai atractive din Europa pentru investitori, tranzactiile cu imobile inchiriate de operatorii de telefonie mobila Vodafone si Orange totalizeaza cumulat o valoare de circa 250 de milioane de euro, conform unor estimari.
Recent, cea mai mare tranzactie de vanzare a unui imobil de birouri a avut in centru Charles de Gaulle Plaza, cu chiriasi precum Vodafone, HVB, Raiffeisen (fiecare din cele trei cu sediul central) sau Petrom. Accession Fund a achizitionat imobilul la inceputul acestei luni pentru circa 80 mil. euro.
Petrom a fost preluata in 2004 de catre austriecii de la OMV, care detin un pachet de 51%.
Petrom a raportat in 2005 un profit net de 391 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,97 mld. euro.
Capitalizarea bursiera este de circa 7,95 miliarde de euro, la un pret de 0,494 lei pe titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO