Burse - Fonduri mutuale

Petrom va distribui dividende de un miliard de lei

Petrom va distribui dividende de un miliard de lei

Autor: Andrei Chirileasa

26.04.2011, 23:56 196

Acţionarii OMV Petrom (SNP) au aprobat ieri propunereaconducerii companiei privind distribuirea de dividende în valoarede 1 mld. lei (244 mil. euro).

Compania petrolieră nu a plătit dividende în ultimii doiani.

Valoarea dividendului brut este de 0,0177 lei/acţiune,reprezentând 4,1% din ultimul preţ de tranzacţionare al acţiunilor,de 0,43 lei. Investitorii de pe Bursă mai pot cumpăra acţiuni SNPpână pe data de 9 mai pentru a beneficia de dividende.

Acţionarul majoritar, gru­pul austriac OMV, va încasa dividendebrute de 511 mil. lei, Ministerul Economiei, care deţine 20,6% dinacţiuni, va primi 206 mil. lei, iar Fondul Proprietatea (FP), cu oparticipaţie de 20,1%, va primi 200 mil. lei.

Acţionarii Petrom au mai apro­bat şi bugetul pentru 2011, careprevede un profit net de 2,3 mld. lei (pe standar­de­le româneştide contabi­li­tate), în creştere cu 29% faţă de cel de anul trecut(1,79 mld. lei). Compania mizează pe afaceri de 12,6 mld. lei, înscădere cu 10%, şi are un program de investiţii de 4,94 mld.lei.

Acţionarii Petrom au mai aprobat alegerea a doi membri noi înConsiliul de Supraveghere: Manfred Leitner din partea OMV, care-lînlocuieşte pe Wolfgang Ruttenstorfer (fostul CEO al OMV), şiConstantin Dascălu, propus de Ministerul Economiei în locul luiMarian Ţurlea. Dascălu este consilier al ministrului economiei IonAriton.

Cele mai recente tranzacţii cu titlurile OMV Petrom au fostderulate la BVB la 22 aprilie, la preţul de 0,43 lei pe unitate, încreştere cu 1,15% faţă de referinţă. La această cotaţie companiaare o capitalizare de 24,3 mld. lei (aproape 6 mld. euro).

Ministerul Economiei intenţionează să vândă pe Bursă un pachetde 9,84% din acţiunile Petrom până la jumătatea anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO