Burse - Fonduri mutuale

Petromidia, din nou in prim-plan

26.05.2004, 00:00 19

In sedinta de ieri au fost realizate din nou tranzactii de valoare mare cu actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia). In cadrul a cinci tranzactii speciale au fost transferate actiuni in valoarea de 182,6 miliarde lei.
Tranzactiile speciale s-au perfectat la pretul de 630 lei/actiune, pretul maxim consemnat de sedinta precedenta. In piata, actiunile Petromidia au deschis sedinta la 626 lei/actiune, cotatia urcand pe parcursul zilei pana la un nivel maxim de 644 lei/actiune. Ultima tranzactie  s-a perfectat la pretul de 630 lei/actiune, in crestere cu 1,1% fata de cotatia precedenta. Tranzactiile din piata au insumat 31,6 miliarde lei, valoarea totala a operatiunilor care au implicat titluri Rompetrol Rafinare fiind de 214,3 miliarde lei, adica aproape 2% din actiunile companiei.  In ultima perioada unul din vanzatorii importanti de actiuni Petromidia a fost SIF Transilvania. Brokerii nu au indicatii in legatura cu vanzatorul de ieri in ceea ce priveste tranzactiile speciale, dar numarul de actiuni  transferate descalifica o mare parte din actionarii Petromidia. Din momentul listarii la Bursa, in actionariatul companiei au intrat cumparand pachete importante de actiuni si persoane fizice, existand posibilitatea ca si unii din acestia sa fi vandut ieri.
Actiunile celeilalte companii petroliere listata la Bursa de Valori, SNP Petrom, au fost suspendate ieri de la tranzactioanre pentru derularea Adunarii Generale a Actionarilor.
Actiunile BRD Bucuresti au castigat ieri 1,2%. Imediat dupa deschidere, cotatia BRD  a urcat la nivelul maxim al zilei de 25.000 lei/actiune. Pe fondul unei presiuni la vanzare manifestata dupa atingerea acestui pret,  cotatia a coborat pana la 24.500 lei/actiune. In a doua parte a zilei, titlurile BRD s-au aflat in general pe un trend ascendent, ultima tranzacte perfectandu-se la pretul de 25.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 9,3 miliarde lei.
Actiunile SIF au avut ieri o evolutie pozitiva castigand in medie 0,2%. Brokerii se asteapta ca actiunile SIF dupa fluctuatiile importante din ultimele zile sa intre intr-o perioada de asezare a cotatiilor. Singura companie  din grupul SIF care a inregistrat o scadere ieri a fost SIF Transilvania. Pe fondul unor tranzactii de 1,8 miliarde lei, actiunile SIF Transilavnia au mai pierdut 1,8%.
Actiunile Bancii Transilvania  si-au continuat evolutia stagnanta din ultimele zile, majoritatea tranzactiilor de ieri derulandu-se la pretul de 5.750 lei/actiune, acelasi pret la care titlurile respective au incheiat ultimele doua sedinte. Transferurile cu actiunile  bancii au totalizat 4,5 miliarde lei.
Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile Santierului Naval Orsova au castigat 7,7%, pretul urcand la inchidere pana la 56.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 510 milioane lei.
Actiunile Siretului Pascani vor reveni la tranzactionare incepand cu sedinta de joi, aceste titluri fiind suspendate pentru derularea unei operatiunide majorare a capitalului social, impreuna cu modificarea valorii nominale a actiunilor. Noua valoare nominala  a unei actiuni Siretul este de 1.000 lei.
Toti cei trei indici care urmaresc evolutia companiilor listate la Bursa au inregistrat ieri aprecieri usoare. Cel mai mare castig a fost cel al indicelui BET - C care a urcat cu 0,44%.



CNVM vrea sa faca licitatie pentru ofertele concurente
Investitorii de pe piata de capital vor putea subscrie doar in cadrul ofertelor publice de preluare sau de cumparare cu cel mai bun pret, in cazul in care pe piata exista mai multe astfel de oferte pentru actiunile unei companii.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ar urma sa organizeze o licitatie pentru initiatorii unor oferte de cumparare sau de preluare concurente, iar ofertantul care va oferi cel mai bun pret va fi singurul cariua i se va permite sa deruleze oferta pe piata, conform unui, proiect de Instructiune care urmeaza sa fie discutat de Comisie. In prezent actionarii au dreptul sa subscrie in orice oferta existenta pe piata, chair daca acasta nu ofera cel mai mare pret. In ultimii ani in cazul mai multor oferte concurente ofertantul care a atras cele mai multe din actiuni nu a fost cel care oferea cel mai mare pret. Acest fapt a fost pus de brokeri pe seama unor aranjamente din afara pietei, care sunt interzise de legislatia pietei de capital. Comisia a recunoscut dreptul actionarilor de a subscrie in ofertele cu un pret mai mic, iar scopul pentru care a fost initiat proiectul este acela de a proteja actionarii. "Vom oferi competitorilor posibilitatea de a se afla fata in fata astfel incat actionarii existenti sa poata primi un pret cat mai bun pentru actiuni. Dorim, de asemenea, sa scurtam durata de desfasurare a ofertelor. Au existat cazuri in care ofertele s-au derulat pe perioade ce au ajuns pana la patru luni din cauza majorarilor repetate de pret," a explicat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM.



Piata Rasdaq
Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa Electronmica RASDAQ au apartinut ieri operatorului portuar Socep Constanta, valoarea transferurilor care au implicat aceste titluri depasind 460 milioane lei.
Actiunile Socep si-au continuat evolutia buna din sedinta precedenta, cotatia medie inregistrand o apreciere de 1,56%. Pe parcursul zilei, titlurile Socep au atins un pret maxim de 1.400lei/actiune, inchiderea facandu-se insa la pretul minim de 1.370 lei/actiune.
Dupa valul de cresteri de la inceputul anului  ale companiilor la care actionarul majoritar este reprezentat de Asociatia Salariatilor,  producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila nu a mai trezit in mod deosebit interesul investitorilor, la aceasta situatie contribuind si lichiditatea redusa pe care bursa RASDAQ o inregistreaza in ultima perioada. Actiunile Braiconf au facut ieri obiectul a patru tranzactii, toate perfectate la un pret constant de 45.500 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile companiei au castigat 0,85%. Valoarea tranzactiilor a fost de 431 milioane lei.
La Categoria de Baza, cele mai tranzactioante actiuni au fost cele ale companiei Alcom Galati. Cele doua tranzactii care au implicat actiunile Alcom s-au perfectat la pretul de 43.500 lei/actiune, in crestere medie cu 23% fata de cotatia precedenta. Titlurile Alcom sunt in general caracterizate de o lichiditate redusa, de la inceputul anului aceste actiuni nefiind tranzactionate in mai mult de zece sedinte. Operatiunile de ieri au insumat 369 milioane lei.  Cel mai important actionar minoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care detine 37,6% din numarul total de actiuni.
Actiunile Companiei Hoteliere Intercontinental au inregistrat o apreciere medie de 0,72%, in conditiile in care pretul la care aceste titluri au fost tranzactioante a oscilat intre 420 lei si 440 lei/actiune. Transferurile au totalizat 334 milioane lei.
Ieri a fost raportata si incheierea a doua oferte publice de preluare. Cea mai ridicata ca valare din acestea a implicat actiunile companiei Pal Braila. Un pachet de 29,1% din actiunile companiei a fost cumparat de Merona Holding AF, care a oferit un pret de 743 lei/actiune. Valoarea nominala  aunei actiuni Pal este de 1.000 lei. Tranzactiile derulate in cadrul acestei oferte au insumat 1,4 miliarde lei. Merona a facut o oferta pentru pachetul de 9,37% pe care nu-l detinea la Pal Braila.
Pe fondul lichiditatii scazute, toti cei trei indici care urmaresc companiile listate la Bursa Electronica RASDAQ au inregistrat ieri aprecieri. Indicele RASDAQ - C a sintetizat evolutia tuturor companiilor tranzactionate pe RASDAQ printr-o crestere de 0,59%. Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri pe aceasta bursa a fost de 5,1 miliarde de lei, din tranzactiile comune totalizand 3,6 miliarde de lei. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO