Burse - Fonduri mutuale

Piata in scadere, dar brokeri optimisti

30.08.2004, 00:00 19

Preturile actiunilor cotate la Bursa au inregistrat saptamana trecuta cea mai semnificativa scadere saptamanala din ultimele sase luni. Brokerii raman optimisti si spun ca se asteapta ca piata sa isi revina.
Indicele ZF Index, care urmareste preturile celor mai importante actiuni tranzactionate pe piata romaneasca de capital a pierdut in ultimele cinci sedinte 3,5% din valoare. O scadere mai mare s-a inregistrat in acest an doar in luna februarie, cand actiunile erau trase in jos de trecerea datelor de referinta pentru acordarea dividendelor. Cu o crestere de peste 70% a pietei de la inceputul anului putini sunt insa cei care au vandut in pierdere saptamana trecuta.
Brokerii spun ca revenirea investitorilor din vacanta, in special a celor straini va putea sa opreasca declinul in luna septembrie, desi scaderile ar mai putea continua si in urmatoarele zile.
"Mai astept cam doua saptamani ca sa imi fac o parere. S-ar putea sa fie unele elemente conjuncturale care sa fi determinat scaderile de pret. Cand au loc cresteri ca cele din acest an e normal sa apara si corectii," spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. El spune ca scaderea preturilor ar putea sa mai dureze o perioada dar se asteapta ca piata sa inceapa sa isi revina la mijlocul lunii septembrie.
"Lichiditatea a scazut destul de mult in luna august fata de lunile anteruiare si este de asteptat sa-si revina in septembrie dupa ce se vor intoarce investitori din concediu. In plus preturile actiunilor incep sa para din ce in ce mai atractive," spune Pasol.
Scaderea pietei este pusa de unii dintre brokeri pe diminuarea investitiilor straine din iulie si august, in conditiile in care nici investitorii romani nu au fost prea activi in ultimele doua luni. "Cred ca piata isi va reveni. Teoretic ar trebuie sa intre noi fonduri straine incepand din septembrie. Scaderea din ultimele saptamani este mai mult de natura conjuncturala," spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Cele care au tras piata in jos vineri au fost actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), care au pierdut in medie 2,6% fata de joi. Acestora li s-au alaturat si actiunile Rompetrol Rafinare, care au atins 550 lei/actiune, minimul ultimelor trei luni insa pe fondul unei lichiditati mai reduse.
Cele mai tranzactionare actiuni de pe piata au fost cele ale SIF Moldova, care au inregistrat si cea mai mare scadere dintre SIF-uri SIF Moldova a incheiat ziua la 6.150 lei/actiune, n scadere cu 4,7% in conditiile in care valoarea tranzactiilor a depasit 10 miliarde de lei.
BRD si Banca Transilvania au avut o evolutie stabila in timp ce Banca Comerciala Carpatica a atins 7.000 lei/actiune, cel mai scazut pret de la ultima majorare de capital. Cotatia actiunilor bancii a fost cu aproape 3% mai redusa fata de cea de joi.
Printre putinele castigatoare s-au numarat actiunile Mefin Sinaia, care au urcat cu  14% pana la 41.000 lei/actiune dupa ce compania raportase joi o triplare a profitului semestrial si Sinteza Oradea care au reluat tendinta puternic ascendenta datorata cresterii substantiale a rezultatelor financiare si a perspectivelor dizolvarii Asociatiei Salariatilor, care detine pachetul majoritar. Actiunile Sinteza au incheiat ziua la 2.980 lei/actiune.



Piata RASDAQ
Tendinta de scadere inregistrata la Bursa de Valori a inceput sa se faca simtita de vineri si pe piata RASDAQ, unde multe din actiunile importante listate au incheiat sedinta de vineri in scadere.
Printre actiunile cele mai lichide care au inregistrat scaderi vineri s-au numarat Argus si Socep din Constanta, Rompetrol Bucuresti Upet Targoviste sau Altur Slatina. Printre actiunile care nu au urmat tendinta de scaderr s-au numarat Braiconf Braila, Sanex Cluj, Elpreco Craiova si proaspat-listata Conpet Ploiesti. Indicii RAQ-I si RAQ-II, care urmaresc evolutia companiilor listate la cele doua categorii ale pietei au pierdut 0,9%, respectiv 0,4%.
Cele mai tranzactionare actiuni de la categoria I au fost cele ale operatorului portuar Socep Constanta, acre au incheiat ziua cu la 1.650 lei/actiune si cu o scadere de 0,5% a pretului mediu.Valoarea tranzactiilor cu actiuni Sopcep a fost de aproape 800 milioane de lei.
Actiunile fabricantului de confectii Braiconf Braila au inregistrat insa un nou maxim istoric la pretul de 62.000 lei/actiune. Aceasta a fost si valoarea la care cotatia Braiconf a incheiat ziua, in timp ce pretul mediu a urcat cu 1%.
Actiunile fabricantului de pistoane auto Altur Slatina au coborat cu 8% pana la 7.300 lei/actiune, iar cele ale producatorului de utilaje de foraj pentru industria petroliera Upet Targoviste au pierdut 3,5% si au ajuns la 6.000 lei/actiune. Ambele titluri au inregistrat lichiditati reduse, cu tranzactii sub 70 milioane de lei.
Actiunile producatorului de gresie si faianta Sanex Cluj au atins din nivelul de 4.000 lei/actiune, maximul istoric inregistrat in februarie, pe fondul unei lichiditati in crestere. Valoarea operatiunilor cu actiuni Sanex a depasit un miliard de lei, iar cele mai multe dintre actiuni s-au transferat la maximul zilei.
Compania de transport a produselor petroliere Conpet Ploiesti a urcat cu 18% in cea de-a cincea zi de tranzactionare pe piata, dupa ce compania a raportat o crestere a profitului semestrial cu aproape 400% datorita revigorarii pietei petroliere. Lichiditatea s-a mentinut in continuare relativ redusa, cu operatiuni in valoare de 66 milioane de lei, ultima tranzactie cu actiuni Conpet realizandu-se la 68.000 lei/actiune.
Fondul de investitii Broadhurst a cumparat 13% din actiunile companiei Aparataj Electric Titu in cadrul unei oferte publice de preluare. Fondul a oferit 30.000 lei de lei pentru fiecare actiune pe care nu o detinea. Broadhurst a ajuns sa detina dupa incheierea ofertei aproximativ 90% din Aparataj Electric. Societatea urmeaza sa fuziu8neze cu alte companii detinute de Broadhurst, printre care se numara Eletroaparataj si Electrotehnica din Bucuresti.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO