Burse - Fonduri mutuale

Piata RASDAQ pierde 600 de societati, dar tot nu arata mai bine

28.09.2006, 15:36 35

Actiunile a 470 de companii au fost delistate de pe piata RASDAQ de la inceputul acestei luni, din cauza ca au intrat in procedura de faliment, iar in perioada urmatoare alte 110-120 de societati urmeaza sa fie retrase de la tranzactionare pentru acelasi motiv. Numarul companiilor de pe piata RASDAQ scade astfel pana in jur de 2.500, aproape la jumatate fata de situatia de acum patru ani.
Dintre companiile care au mai ramas pe piata, tranzactionabile sunt in jur de 1.400, iar din acestea doar o mica parte sunt tranzactionate cu regularitate. In final, numai o mica parte din acestea urmeaza sa ramana pe piata reglementata a Bursei de Valori, care va fi principala piata de actiuni, in timp ce societatile care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala urmeaza sa fie tranzactionate pe un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), cu reglementari mai putin stricte.
Cele mai recente decizii de delistare ale CNVM au la baza reglementarile aferente pietei de capital si cele ale legii privind procedura insolventei.
Brokerii spun totusi ca masurile de "curatire" a pietei de capital, prin eliminarea emitentilor care oricum erau in "moarte clinica", nu inseamna automat si o imbunatatire a situatiei pietei.
"Numarul de companii care au mai ramas pe piata nu e nici bun, nici rau, pentru ca nu asta conteaza. Faptul ca mai retragem din societati nu inseamna ca asistam la o imbunatatire a pietei", spune Olimpiu Blajut, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Swiss Capital. El a adaugat ca atat brokerii, cat si investitorii stiu deja societatile care sunt cat de cat interesante de pe piata, asa ca eliminarea unora dintre companiile existente, care oricum nu se aflau in atentia pietei, nu o sa faca nicio diferenta.
"Nu numarul prea mare de societati este problema pietei de capital romanesti, ci "calitatea" acestora. Trebuie sa ne concentram pe aducerea de noi emitenti pe piata, sa vedem de ce nu reusim sa aducem mai multe companii pe piata, de ce unele prefera pietele financiare din afara, sa oferim noi produse, un cadru legislativ stabil, care sa atraga societatile pe Bursa", a adaugat Blajut.
Societatile noi care s-au listat pe Bursa in ultimii ani pot fi numarate pe degetele de la o mana, in timp ce cateva firme si-au anuntat intentia de a se lista pe piete din afara. Cu toate acestea, piata de capital romaneasca a aratat ca ofertele de actiuni care sunt atractive reusesc sa atraga puternic atentia investitorilor si in acelasi timp a aratat ca Bursa poate fi o alternativa viabila de finantare la creditarea bancara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO