Burse - Fonduri mutuale

Piata se supune trendului extern si continua sa scada

09.11.2007, 21:41 8

Piata a continuat sa scada si ieri in contextul unei evolutii negative a pietelor externe, principalii indici ai Bursei de la Bucuresti pierzand peste 1%. SIF-urile au dat tonul scaderilor, pierzand in medie 1,5% pe fondul unor rulaje mari, care au reprezentat circa trei sferturi din valoarea tranzactiilor de pe piata.
Brokerii sunt de parere ca scaderile semnificative din ultima perioada sunt legate in continuare de situatia incerta de pe pietele internationale, care se resimt inca in urma crizei subprime. Totusi, aceste corectii au adus unele actiuni la niveluri de pret atractive.
"Piata de la noi este in stransa legatura cu ceea ce se intampla pe pietele externe, unde intalnim aceeasi situatie. Nu prevad o stabilizare a pietei decat in conditiile in care se vor calma si pietele externe si nu vor mai exista oscilatii", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.
BET, indicele de referinta al pietei de capital, a pierdut ieri 1,1%, in vreme ce BET-C, indicele care reflecta evolutia tuturor companiilor listate la BVB, a pierdut 1,48%.
Pe pietele externe indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut in ultima sedinta 2,64%, CAC 40 din Franta a pierdut 0,31%, in vreme ce DAX din Germania a crescut cu 0,39% si FTSE 100 din Londra a castigat 0,19%.
"Preturile scazute sunt un semnal pentru a cumpara. Stabilirea preturilor pe volume mari inseamna ca incep sa intre investitorii in piata. Pentru astazi prevad o revenire usoara a pietei, o crestere cu 1%", este de parere Nilas.
Printre cele mai afectate de corectiile din ultima luna sunt titlurile SIF, care au pierdut in medie 15%, dar si titlurile companiilor cuprinse in indicele BET, care au scazut cu 8%. Capitalizarea bursiera a scazut astfel cu 3,4 mld. euro in ultimele patru saptamani.
SIF Oltenia a si profitat de scaderile de la Bursa din ultima perioada, plasand pe piata circa 9 mil. euro (30 mil. lei) numai in ultima saptamana. Societatea a achizitionat zilele trecute un pachet de 0,07% din titlurile BRD, in schimbul sumei de 3,5 mil. euro (11,9 mil. lei), dupa ce saptamana trecuta a cumparat circa 0,54% din actiunile Transelectrica (TEL) pentru 4,7 milioane de euro (15,8 milioane de lei).
Si titlurile de pe piata RASDAQ au continuat sa scada. RASDAQ-C, principalul indice al pietei, a pierdut ieri 0,71%. De altfel, RASDAQ-C a atins minim dupa minim in ultima perioada, depreciindu-se cu 18% in ultima luna.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 0,99%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 3,76 milioane de euro (12,8 milioane de lei), reprezentand cel mai mare rulaj de la Bursa. SIF-ul a profitat de scaderile de la Bursa din ultima perioada, plasand pe piata circa 9 milioane de euro (30 de milioane de lei) numai in ultima saptamana, in conditiile in care unele actiuni ajunsesera la preturi atractive. Investitiile realizate de SIF Oltenia s-au orientat in special catre titlurile lichide de la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat ieri la un pret de 4,02 lei/actiune.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au pierdut ieri 2,35%, pe fondul unui rulaj de circa 1,44 milioane de euro (4,89 milioane de lei), al patrulea din piata. Analistii companiei belgiene de brokeraj KBC Securities apreciaza ca titlurile BRD sunt subevaluate, indicand pentru acestea un pret corect de 29,81 lei, cu 19,72% mai mare decat ultimul pret de ieri, si recomanda cumparare. Estimarile favorabile privind evolutia pretului actiunilor BRD este justificata de analistii KBC prin extinderea puternica a retelei de unitati, cresterea cotei de piata atat pe partea de credite, cat si pe depozite si ritmul ridicat de crestere a profiturilor.

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au crescut ieri cu 1,4%. Cresterea de ieri vine dupa ce titlurile companiei au pierdut in ultimele cinci sedinte circa 11,88%, scazand de la un pret de 1,6 lei/actiune pe 1 noiembrie la 1,43 lei/actiune miercuri. Titlurile diviziei de servicii a Grupului Rompetrol s-au apreciat luna trecuta cu 2,55%, crescand de la un pret de 1,57 lei/actiune la inceputul lunii la 1,61 lei/actiune pe 31 octombrie. De la inceputul anului actiunile Rompetroll Well Services aproape s-au dublat, crescand de la un pret de 0,745 lei/actiune la inceputul lui ianuarie. Ultima tranzactie cu titlurile Rompetrol WS s-a perfectat ieri la un pret de 1,45 lei/actiune.

Actiunile Prospectiuni Bucuretti (PRSN) au inchis sedinta de ieri la acelasi pret din ziua precedenta, dupa ce a atins un nivel maxim de 38,5 lei/actiune. Compania de servicii din domeniul petrolului si gazelor a inregistrat dupa primele noua luni din acest an un profit net de 13,5 mil. euro (44,7 mil. lei), cu 46% mai ridicat decat cel obtinut in perioada similara din 2006. Afacerile companiei s-au mentinut in aceeasi perioada la un nivel similar, de 45,4 mil. euro (aproape 150 mil. lei), marja profitului net fiind de 30%. In trimestrul al treilea, profitul companiei s-a ridicat la 6,6 mil. euro (21,5 mil. lei), cu 13% peste valoarea din perioada iulie-septembrie a anului trecut.

Titlurile Braiconf Braila (BRCR) au pierdut ieri 1,82%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei care activeaza in domeniul textilelor s-a ridicat la circa 340.000 de euro (1,16 milioane de lei), reprezentand al doilea de pe piata RASDAQ. Valoarea tranzactionata ieri este cea mai mare de pana acum, fiind de peste doua ori mai mare fata de maximul de tranzactionare de 162.000 de euro (0,55 milioane de lei) atins pe 22 mai. Cel mai mare rulaj din piata a fost inregistrat de Imotrust Arad (ARCV), cu tranzactii totale in valoare de 478.000 de euro (1,62 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Braiconf Braila s-a perfectat ieri la un pret de 0,54 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO