Burse - Fonduri mutuale

Picon Bucuresti rascumpara actiuni de 4,8 mil. euro

11.02.2009, 18:30 464

Picon Bucuresti (simbol bursier PICO), o societate putin cunoscuta de pe piata RASDAQ, cu un capital social de doar 340.000 de lei (80.000 de euro), lanseaza in perioada 16 februarie - 6 martie 2009 un program de rascumparare de actiuni in valoare de 20 mil. lei (4,8 mil. euro), urmarind reducerea capitalului social cu 30,95%.

Practic, actionarii principali ai companiei, Valeriu Verbitchi si Alexandrina Verbitchi, cu o detinere totala de aproape 97% din societate, pot sa retraga in acest fel 20 mil. lei (4,7 mil. euro) din conturile companiei, fara a fi nevoiti sa plateasca impozit, in conditiile in care impozitul pentru tranzactiile bursiere a fost suspendat pentru acest an. In luna octombrie a anului trecut, Guvernul a decis suspendarea impozitarii cu 1%, respectiv 16%, a castigurilor obtinute de persoanele fizice din tranzactionarea titlurilor de valoare in 2009.
"Criza economica financiara ne-a prins intr-o situatie solida, societatea dispunand de lichiditati suficiente. Intre a plasa aceste lichiditati pe piata de capital si oferirea acestora catre actionari, am decis ca a doua varianta este cea mai buna pentru acestia. In ultimii doi ani am platit toate impozitele catre stat, valoarea acestora ridicandu-se la circa 6 milioane de lei, in vreme ce restul disponibilitatilor am decis sa le oferim actionarilor", spune Valeriu Verbitchi, directorul general si presedintele societatii.
El precizeaza faptul ca distribuirea lichiditatilor sub forma de dividende ar duce la plata unor impozite foarte mari, in vreme ce reducerea capitalului social este cea mai avantajoasa metoda pentru actionari.
In urma programului de rascumparare, actionarii principali urmeaza sa incaseze circa 19,9 mil. lei (4,7 mil. euro), in vreme ce actionarii minoritari, care detin circa 3% din actiuni, ar primi circa 620.000 de lei (147.000 de euro) daca aleg sa-si vanda actiunile.
In conditiile in care suma respectiva ar fi oferita actionarilor sub forma de dividende, acestia ar fi nevoiti sa plateasca un impozit de 16% pentru suma incasata. Prin reducerea capitalului societatii se evita plata unui impozit total in valoare de aproximativ 3,3 mil. lei (0,8 mil. euro), care le-ar reduce castigurile actionarilor principali pana la 16,7 mil. lei (3,9 mil. euro).
Picon Bucuresti a mai derulat o oferta publica de cumparare de actiuni proprii si la inceputul anului trecut, prin care a rascumparat de la Bursa un pachet de aproape 10% din titluri, pentru 4,5 milioane de lei.
In trecut, conducerea Picon a decis realizarea de investitii pe piata de capital, investitii care in momentul de fata nu mai prezinta avantaje pentru societate.
"Am investit in trecut in piata de capital, insa ne-am oprit din cauza situatiei economice actuale. Nu dorim ca disponibilitatile pe care societatea le are in momentul de fata sa se piarda. In plus, perioada viitoare se afla sub semnul intrebarii din punctul de vedere al investitiilor pe Bursa", spune Verbitchi.
In 2008, actionarii companiei au aprobat vanzarea a doua imobile situate in Bucuresti, in valoare totala de circa 8 mil. lei, dupa ce in  2007 Picon a mai vandut active in valoare de circa 35 mil. lei (10,4 mil. euro).
Conform directorului general, pachetul minoritar de 3% din societate este detinut de circa 1.000 de actionari, majoritatea intrand in actionariat in urma programului de privatizare in masa.
"Toti actionarii vor putea sa participe la aceasta oferta si vor putea sa vanda daca vor dori acest lucru", precizeaza Verbitchi.
Picon Bucuresti, societate care are ca obiect de activitate editarea de programe, a inregistrat in primul semestru al anului trecut un profit de circa 450.000 de lei, la o cifra de afaceri de doar 2.700 de lei. Majoritatea veniturilor realizate de societate in primele sase luni ale anului trecut au venit din dobanzile aferente conturilor bancare, Picon avand in aceasta perioada circa 20,8 mil. lei in conturi. In plus, in perioada ianuarie - septembrie 2008, compania a realizat investitii pe termen scurt in valoare de 5,9 mil. lei.
Ultima tranzactie s-a perfectat cu titlurile Picon pe 6 februarie, la un pret de 18,4 lei/actiune, la acest nivel capitalizarea societatii ridicandu-se la 62,4 mil. lei (14,7 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO