Burse - Fonduri mutuale

Pierderi grele pe Bursa din cauza scaderilor externe

08.01.2008, 17:50 13

Scaderile inregistrate vineri pe principalele piete internationale, in special cele din Statele Unite si din Asia, s-au resimtit si la Bursa de Valori Bucuresti, aceasta incepand saptamana cu pierderi importante pe principalii indici.
"Toata lumea se astepta ca dupa scaderile de vineri de pe pietele internationale sa scada si piata de la Bucuresti. Aceste asteptari s-au materializat de altfel la inceputul sedintei, pierderile din piata accentuandu-se chiar spre mijlocul zilei de tranzactionare. Cu toate acestea, spre sfarsitul perioadei de tranzactionare se poate spune ca piata a revenit", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction. El este de parere ca urmatoarele sedinte ne vor arata daca piata va continua sa scada sau daca se va stabiliza.
"Piata din Romania ne ofera destul de putine informatii, de aceea pietele externe influenteaza destul de puternic piata de la noi. Cotatiile multor actiuni de pe piata au devenit atractive, dar pe termen scurt piata ramane imprevizibila. Ne putem astepta insa la o consolidare pe termen scurt", spune Brendea.
Indicele BET a pierdut ieri 2,4%, in vreme ce BET-C, indicele care include toate companiile de la Bursa, a pierdut 2,1%. Nici SIF-urile nu au fost ferite ieri de impactul negativ al pietelor externe, indicele BET-FI pierzand 3,6%. In ciuda scaderilor pe care le-au inregistrat ieri, societatile de investitii financiare au fost la mare cautare, tranzactiile cu titlurile acestora ridicandu-se la aproximativ 8,9 milioane de euro (31,9 milioane de lei), reprezentand circa doua treimi din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa, de s-au ridicat la 13,4 milioane de euro (48 de milioane de lei).
"Nu lipsa investitorilor a dus la scaderea din piata, deoarece toata lumea este deja prezenta. Conteaza in schimb inceputul de an atipic fata de ultimii cinci ani, iar investitorii nu stiu cum sa reactioneze, apeland astfel la prudenta", spune Brendea.
Piata a cunoscut ieri un total general al tranzactiilor de circa 16,3 milioane de euro (58,5 milioane de lei), din care 15,4 mil. euro (55 mil. lei) au fost prezenti numai pe Bursa de Valori, piata RASDAQ inregistrand o lichiditate mai mica de un milion de euro (3,5 mil. lei). Brendea este de parere ca tranzactiile de pe RASDAQ sunt obisnuite pentru acest inceput de an, plus ca incertitudinea din piata a dus la o prudenta din partea investitorilor.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 4,4%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 3,3 milioane de euro (11,8 milioane de lei), reprezentand cel mai mare rulaj din piata. Tranzactiile cu titlurile SIF Moldova au reprezentat ieri circa 24,66% din totalul tranzactiilor cu actiuni de la bursa, de 13,43 milioane de euro (48,1 milioane de lei). Din grupul SIF-urilor, cel mai mic rulaj a fost atins de SIF Transilvania, cu tranzactii in valoare de doar 273.000 de euro (0,98 milioane de lei), inregistrand o pierdere de 2,6%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat ieri la un pret de 3,23 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut ieri 1%, pe fondul unui rulaj de 0,63 milioane de euro (2,26 milioane de lei), printre primele zece din piata. Analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank au majorat de curand pretul tinta pentru actiunile Petrom la 0,522 lei/actiune, mentinandu-si in acelasi timp recomandarea de "hold" pe care o aveau pe aceste titluri. Aceasta este prima modificare a pretului tinta pentru titlurile Petrom pe care Raiffeisen o face, dupa ce la finalul lunii august a anului trecut confirmase o tinta de pret de 0,51 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni. Ultima tranzactie cu titlurile Petrom s-a perfectat ieri la un pret de 0,505 lei/actiune.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au pierdut ieri 3,4%, pe fondul unei lichiditati de circa 0,92 mil. euro (3,32 mil. lei). Titlurile bancii s-au apreciat anul trecut cu circa 41,4%, crescand de la un pret de 19,8 lei/actiune la inceputul anului la 28 lei/actiune in ultima zi de tranzactionare din decembrie 2007. Banca a incheiat anul trecut cu o apreciere de 5,2% in ultima sedinta si un rulaj de 15,3 mil. lei. Primele trei zile de tranzactionare ale acestui an au adus cu ele o pierdere de circa 7,6%, actiunile scazand in prima zi de tranzactionare a anului cu 4,6%. Ultima tranzactie cu titlurile BRD Societe Generale s-a perfectat ieri la un pret de 26 lei/actiune.

Actiunile Armax Gaz Medias (ARAX) au pierdut ieri 4,7%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 247.000 de lei, reprezentand cel mai mare rulaj de pe piata RASDAQ. Armax Gaz a inregistrat in primele trei trimestre ale anului trecut un profit brut de 5 milioane de lei, cu 22% mai ridicat decat cel realizat in perioada similara din 2006. Afacerile companiei au urcat in aceeasi perioada cu 70%, ajungand la 31 de milioane de lei. In trimestrul al treilea, compania si-a majorat substantial afacerile, acestea urcand de peste trei ori si jumatate fata de perioada iulie-septembrie 2006, pana la 11,5 milioane de lei.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) au pierdut ieri 3,5%, pe fondul unui rulaj de 163.000 de lei, printre primele zece de pe piata RASDAQ. Compania de foraj petrolier si constructii a cumparat de la firma Forserv doua sonde de foraj petrolier pentru 3,8 mil. euro. Cele doua utilaje vor fi platite in maxim 120 de zile de la incheierea contractului de vanzare-cumparare, in data de 28 decembrie 2007. Actionarii Dafora Medias se vor intruni in adunarea generala a actionarilor (AGA) din data de 17 ianuarie pentru analizarea propunerii de achizitie a unor terenuri in localitatile Alba-Iulia si Sura Mica, in valoare totala de circa 809.00 de euro, care vor fi achitate prin intermediul unor credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO