Burse - Fonduri mutuale

Pietele emergente au ramas codase la capitolul "revenire in forta"

20.09.2007, 18:42 18

Euforie si entuziasm au fost cuvintele de ordine ieri pe pietele internationale, dupa ce cu o zi inainte banca centrala a Statelor Unite (FED) a decis scaderea dobanzii de referinta la dolari cu o jumatate de punct procentual, de la 5,25% la 4,75%.
Piata anticipa masura de diminuare, dar nu se astepta la o decizie atat de ferma, multi dintre analistii americani mizand pe o scadere cu doar un sfert de punct procentual.
FTSE 100, indicele londonez, sarea ieri la mai bine de o ora de la inchiderea de la Bucuresti cu peste 2,7%, iar austriecii erau si ei mai mult decat optimisti, ATX-ul vienez castigand peste 3,3%.
Dow Jones Industrial Average a inchis marti cu un avans de 2,5%, iar Wall Street-ul era din nou asteptat sa deschida pe plus, in conditiile in care piata futures deschisese pe verde.
"Decizia FED de a reduce rata de dobanda de referinta peste asteptarile analistilor a fost in masura sa readuca increderea investitorilor mai ales pe pietele de capital dezvoltate. Evenimentul a avut un efect pozitiv si asupra pietelor emergente si implicit asupra pietei de la Bucuresti, insa intr-o masura mai mica atat prin prisma valorilor tranzactionate, cat si a aprecierii indicilor", spune Andreea Ciobanu, responsabila departamentului de reasearch al Intercapital Invest. Intr-adevar, contrar asteptarilor investitorilor romani, valul de cresteri s-a diminuat simtitor in preajma pietelor emergente din Europa Centrala si de Est. Dupa ce marti BET-ul romanesc a pierdut 0,66%, iar pietele mature din Europa de Est au castigat pe inchidere aproape de 2%, ieri urcarea BET a fost de sub 2%. Si volumele de tranzactionare au dezamagit, brokerii asteptandu-se la un entuziasm mai ridicat. Rulajele s-au apropiat de 15 mil. euro pe segmentul de piata reglementata, e adevarat insa, cele mai ridicate din aceasta luna. In plus, indicele BET
s-a stabilit din nou la peste 10.000 de puncte, iar BET-FI se apropie de 82.000 de puncte. Praga a avansat cu 1,4%, Sofia a castigat cu 1,44%, numai Polonia si Rusia, care sunt piete mai mari, au facut exceptie si au sarit cu peste 2%.
Analistii explica urcarile puternice din pietele mature prin prisma faptului ca scaderile au fost destul de puternice pentru bursele obisnuite cu o volatilitate scazuta. In plus, pietele emergente, obisnuite cu variatii puternice, au recuperat din pierderi pe parcurs, iar avansul fata de inceputul anului ramane unul considerabil.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au apreciat ieri cu 2,33%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la aproximativ 2,68 milioane de euro (9,04 mil. lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de la Bursa. SIF-ul si-a lichidat luni pozitia in cadrul producatorului de componente auto Altur Slatina (ALT), dupa ce a vandut in piata un pachet de circa 8,52% din capitalul nemajorat al companiei in cadrul unei tranzactii in valoare de peste 1 mil. euro (3,6 mil. lei). SIF Oltenia a subscris insa 62,5 mil. actiuni in cadrul majorarii de capital pe care Altur o desfasoara in aceasta perioada, participand cu suma de 7,5 mil. lei.

Actiunile Petrom (SNP) au crescut ieri cu 3% pe fondul unui rulaj de circa 198.000 de euro (669.000 de lei). Petrom a anuntat marti achizitia activitatii de servicii petroliere a Petromservice, cea mai mare companie din Romania platind 328,5 mil. euro pentru furnizorul care initial facea parte din structura sa. Suplimentar, Petrom mai pluseaza si cu 90 de milioane de euro in investitii si mai adauga 10.000 de angajati la cei aproape 30.000 pe care compania incerca sa-i reduca. Decizia a fost facuta publica la finalizarea adunarii generale a actionarilor Petromservice unde a fost discutata si posibilitatea transferarii celor mai importante activitati ale companiei catre Petrom.

Actiunile Transelectrica (TEL) s-au apreciat ieri cu 3%. Tranzactiile cu titlurile companiei au inregistrat ieri o lichiditate de 281.000 de euro (948.000 de lei), aflandu-se printre printre primele zece rulaje din piata. SIF Oltenia, principalul actionar minoritar al Automobile Craiova, cu 22% din companie, este interesata sa preia de la AVAS un pachet de actiuni Transelectrica in schimbul detinerii pachetului de la Automobile Craiova. Transelectrica a decis de curand ca, impreuna cu Nuclearelectrica, sa finanteze studiul de fezabilitate pentru cablul electric submarin de 400kV, in curent continuu, intre Romania si Turcia. Studiul are o valoare de circa 1,5 mil. euro.

Titlurile Comnord Bucuresti (COSC) au pierdut ieri 0,73% pe fondul unui rulaj de aproximativ 543.000 de euro (1,83 milioane de lei), primul de pe piata RASDAQ. De la inceputul anului, valoarea companiei de constructii controlate de Sorin Creteanu, actionarul majoritar al societatii, a crescut de peste 11 ori. Comnord, una dintre cele mai mari si mai profitabile companii de constructii listate la Bursa, s-a axat tot mai mult in ultima perioada pe segmentul de dezvoltare imobiliara, avand in derulare in prezent mai multe proiecte proprii. Ultima tranzactie cu titlurile Comnord Bucuresti
s-a perfectat ieri la un pret de
27,3 lei/actiune.

Actiunile Cominco Bucuresti (COBS) s-au apreciat ieri cu 7,14%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la aproximativ 261.000 de euro (881.000 de lei), reprezentand al treilea rulaj din piata. Actiunile companiei de constructii s-au apreciat de la inceputul saptamanii cu aproximativ 9,22%, iar fata de 31 august cu 22,95%, crescand de la un pret de 91,4 lei/actiune. RASDAQ-C, principalul indice al pietei, care include toate companiile listate pe RASAQ, a crescut ieri cu 0,20 puncte pe fondul unor tranzactii totale in valoare de 3,59 milioane de euro (12,09 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Cominco s-a perfectat ieri la un pret de 112,5 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO