Burse - Fonduri mutuale

Pietele financiare au inceput linistit saptamana

14.08.2007, 20:41 11

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in usoara scadere, desi pietele europene au inceput sa-si revina, indicele BET pierzand 0,6%, pe fondul unei lichiditati scazute, semn ca investitorii locali asteapta inca sa vada deznodamantul crizei de pe pietele internationale. Si pe piata valutara starea a fost tot de expectativa, cursul osciland foarte putin.
La scaderea Bursei au contribuit, in primul rand, Petrom si BRD, cele mai mari companii listate, care au pierdut 2,8%, respectiv 2%, dar si Banca Transilvania, cu o scadere de 2,8%. Actiunile BRD au fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 7,8 mil. euro.
"In acest moment piata se caracterizeaza printr-un grad mare de incertitudine si investitorii stau in asteptare. Atata timp cat strainii nu mai cumpara si in piata nu intra bani noi, cotatiile se mai pot duce in jos", considera Marius Veltan, director general adjunct la Carpatica Invest, societatea de brokeraj a Bancii Carpatica.
Pietele externe au inceput sa-si revina ieri dupa corectia severa de la finele saptamanii trecute.
Indicele bursei londoneze, FTSE, a castigat ieri circa 2,5%, in timp ce indicele francez CAC40 a recuperat 2%, iar cel german DAX a urcat 1,4%, iar situatia pare sa revina la normal, dupa ce puternicele banci centrale din SUA, Europa si Japonia au plasat peste 200 mld. euro pe pietele financiare la finele saptamanii trecute pentru a evita o criza de lichiditate.
Si pietele est-europene si-au revenit, bursa din Austria inregistrand ieri o crestere de 2%, in timp ce indicii pietelor din Polonia, Cehia si Ungaria au castigat cate 1,4-1,5%.
"Cred ca agitatia de pe pietele externe este cam mare avand in vedere factorii care au declansat-o si este mai mult un efect psihologic. Desigur, sunt investitori mari, fonduri de investitii, care sunt expusi la volatilitatea ridicata si care se retrag de pe piata accentuand efectele, si nu se stie deocamdata cati investitori institutionali vor fi afectati de aceasta criza", sustine Adrian Manaila, directorul Eldainvest din Galati.
Piata valutara de la Bucuresti s-a calmat ieri, in conditiile in care majoritatea jucatorilor straini au fost in expectativa. Euro a coborat usor, de la aproape 3,2 lei la deschiderea pietei pana la 3,19 lei la sfarsitul zilei, in conditiile in care ordinele de cumparare de valuta ale jucatorilor nerezidenti si-au gasit contrapartida in vanzarile clientilor locali. BNR a stabilit un curs de 3,1944 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO